Strömstad:

Slår jule-alarm på grensa: - Det er ille

Stans i grensehandel har ført Strömstad inn i en dyp krise. Folketomme butikker i jula vil føre til enda større tap.

FOLKETOMT: Parkeringsplassene på Nordby Shoppingcenter har vært folketomme i flere måneder. Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRN / NTB
FOLKETOMT: Parkeringsplassene på Nordby Shoppingcenter har vært folketomme i flere måneder. Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRN / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da den norske regjeringen innførte karantene for alle nordmenn som reiste over svenskegrensa i juli, mistet grensebutikkene bortimot all inntekt over natta.

Vanligvis håver grensebutikkene inn millioner av kroner i juletida - men i år vil de tape rekordhøye summer.

- Normalt sett er desember måned en av de absolutt beste månedene omsetningsmessig for kjøpesentrene, så det er klart at de taper 90 til 95 prosent av omsetningen. Det er ille, sier Strömstad-ordfører Kent Hansson (S) til Børsen.

- Helt sykt

ILLE: Ordfører i Strömstad, Kent Hansson, er bekymret over utviklingen i kommunen. Foto: Heiko Junge / NTB
ILLE: Ordfører i Strömstad, Kent Hansson, er bekymret over utviklingen i kommunen. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Göran Lundgren, driftsleder i dagligvarebutikken Grensemat på Nordby Shoppingcenter, sier til svenske Aftonbladet at de knapt har noe virksomhet igjen.

- Vi har nesten ingen handel, alt er i utgangspunktet stille. Så vi har havnet litt i en sjokksituasjon og hadde aldri trodd at det skulle bli slik. Det føles helt sykt, sier han til avisa.

Han sier at det bare er ett kasseapparat åpent av totalt 17 i butikken.

Butikken omsetter vanligvis for et par hundre millioner kroner i desember, men har hatt et salgstap på 97 prosent siden begynnelsen av coronautbruddet, forteller han.

Salget falt 82 prosent

GRENSEHANDEL: Nordmenn handler alkohol for 2,2 milliarder kroner på Systembolaget i Sverige. Hele ni av ti kunder på Systembolaget i Strömstad er norske. Foto: NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Tall fra svenske Statistiska centralbyrån, SCB, viser at salg i dagligvarehandel i Sveriges grensekommuner gikk ned med 52 prosent i andre kvartal sammenliknet med samme periode i fjor.

Strömstad kommune er imidlertid hardest rammet, hvor salget gikk ned med hele 82 prosent i løpet av andre kvartal.

Reisebegrensninger og stenging av grenser er blant årsakene til nedgangen.

- Nordby shoppingcenter og Svinesund er helt avhengige av norske kunder, sier Hansson og fortsetter:

- Når grensene stenger er det tomt i butikkene, sier han.

I fjor handlet nordmenn for nesten 7,64 milliarder kroner i Strömstad. I kommunen har inntektene fra handel og turisme falt med rundt 95 prosent siden Norge stengte grensen i mars.

Mange er arbeidsledige

SPRENGT: Kapasiteten på svenske sykehus er nærmest sprengt, helseminister Bent Høie sier det kan bli aktuelt å hjelpe Sverige, dersom de ber om det. Video: Regjeringen Vis mer

Hansson forteller at flere av butikkene i Strömstad har måttet stenge som følge av inntektsfall, og at 1500 til 2000 personer har fått varsel om oppsigelser eller er oppsagt.

- Det er bare lokalbefolkningen som handler i butikkene. Siden det er en liten kommune med 13 500 innbyggere, så er det ikke nok til å holde i gang butikkene, sier han.

På ett år har arbeidsledigheten i kommunen økt med 75 prosent.

- Det er veldig mange som har blitt arbeidsledige, det er både norske og svenske. Det er mange nordmenn som jobber i Strömstad, sier han.

Rundt 200 haldensere har mistet jobben i Sverige på grunn av stengte grenser, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer