Slår konkursalarm: - Hardt rammet

Konkurstallene i Norge peker i negativ retning, og bedriftene som blir slått konkurs blir stadig større. Særlig én bransje er særlig utsatt.

KONKURSØKNING: Konkurstallene i Norge skyter i været, og det er særlig i byggebransjen utfordringene øker. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KONKURSØKNING: Konkurstallene i Norge skyter i været, og det er særlig i byggebransjen utfordringene øker. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Når både inkassosakene og konkursene blir større, vitner det om økte økonomiske problemer i næringslivet, sier Christian Aandalen, daglig leder i Fair Group.

For onsdag kom inkassotallene for mai måned, og de er dyster lesning. I mai gikk 261 selskaper konkurs i Norge, en oppgang på 19 prosent fra mai i fjor.

Store selskap går konkurs

Det som er mer urovekkende er at selskapene som gikk konkurs i mai i år er langt større enn selskapene som gikk dukken for et år siden.

Samlet omsetningstall for selskapene som gikk konkurs i mai i år var på nesten 1,3 milliarder kroner, en oppgang på hele 61 prosent sammenliknet med i fjor.

Det er byggenæringen som er sterkest medvirkende til den høye konkursveksten. Denne næringen sto for litt under en tredel av konkursene i mai - 81 selskaper - og over halvparten av omsetningen (53 prosent) i selskapene som gikk konkurs.

I mai de to foregående åra var konkurstallet i bransjen henholdsvis 67 i 2021 og 55 i 2020.

- Tallene forteller at bygg og anlegg er veldig hardt rammet og at det er de som har de største konkursene. Blant bygg og anlegg er det flere selskaper med over 100 millioner i omsetning som røk i mai, sier Aandalen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer