Leiepriser i Norge:

Slår leiealarm: - Brutalt

Prisene på det norske leiemarkedet har nådd skyhøye nivåer. Nå frykter ekspertene alvorlige konsekvenser.

SKAPER BEKYMRING: Markedsplassen Finn opplever en stor økning i trafikktallene inn mot leieboliger. Nå frykter boligekspert at prisene vil skvise studenter ut av storbyen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SKAPER BEKYMRING: Markedsplassen Finn opplever en stor økning i trafikktallene inn mot leieboliger. Nå frykter boligekspert at prisene vil skvise studenter ut av storbyen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

- Vi går nå inn i ei tid hvor flere enn normalt vil etterspørre leiebolig, både fordi befolkningen vokser raskere og fordi det har blitt for dyrt for mange å eie egen bolig, framholder administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving.

Onsdag varslet Finn eiendom at markedsplassen opplever en stadig økende trafikk på «Bolig til leie»-segmentet. Trafikktallene hittil i år viser en økning på 5 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

- Det er et brutalt leiemarked for studenter nå. Når gjennomsnittlig husleie for en hybel i Oslo er på 11 400 koner, sier det seg selv at markedet er ekstremt vanskelig for studenter, sier boligekspert og leder i Finn eiendom, Jørgen Hellestveit, i en pressemelding.

- Gir opp

Finn forteller om økt etterspørsel, men svært lavt utbud. Geving viser til sekundærboligstatistikken fra NEF, Ambita og Samfunnsøkonomisk Analyse, som oppgir at det har blitt 9000 færre leieboliger siden toppen i 2019.

- Det er derfor grunn til å anta at leiemarkedet blir vanskeligere og leieprisene høyere i tida som kommer. Vi tror at flere unge tvinges til å bo hjemme eller gir opp planer om å flytte til de store byene. Dette slår spesielt hardt ut i byer som over tid har regulert altfor få boliger i forhold til befolkningsveksten, sier Geving og bruker Oslo og Tromsø som eksempler.

Hellestveit i Finn eiendom forklarer at prisene har steget voldsomt det siste året, og særlig i de store byene.

- 50 håpefulle

Eksempelvis viser tall fra Finn at leieprisen for en leilighet i Oslo har steget med nesten 12 prosent fra i fjor, som betyr en økning i kostnader på 1950 kroner i måneden.

- Både leiligheter, hybler og bofellesskap har økt i pris, og leiligheter opplever den høyeste prisøkningen fra i fjor. I tillegg er det lavere tilbud som også spiller en stor rolle når det gjelder prisutviklingen.

Samfunnsøkonom Jan Ludvig Andreassen sier myndighetene gjorde feil under finanskrisen i 2008. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Hellestveit illustrerer boligmangelen:

- I Finn har vi fått tilbakemeldinger på at utleiere har fått svært mange henvendelser på annonsene sine, så det er en kamp om utleieboligene nå. En utleier som nylig skulle leie ut en leilighet i Oslo hadde 50 håpefulle i kø på visning, og måtte skuffe mange. Dette sier mye.

- Sterk vekst

Henning Lauridsen i Eiendom Norge var allerede i april ute og varslet at de aldri har målt en så sterk vekst i leieprisene i Norge før. Siden har markedet blitt enda strammere.

- Styringsrenten er nå den høyeste siden høsten 2008. Særskilt kredittregulering ble innført i 2010 med Finanstilsynets retningslinjer for egenkapital ved boliglån som svar på lave renter, og gjort betydelig strengere fra 2017, sier Lauridsen i en uttalelse onsdag.

- Kredittregulering i kombinasjon med høy rente er et eksperiment man aldri tidligere har prøvd, og vi ser allerede at rentesjokket drar boligbyggingen til bunns til tross for stort behov for flere boliger, noe den sterke veksten i leieprisene viser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer