Det er en del ressurser vi som mennesker tar som en selvfølge at vi har enorm tilgang på. En av disse naturressursene er sand.
Selv om det kan være vanskelig å se for seg at vi skulle gå tom for sand, er det akkurat det som kan skje, advarer eksperter.
- Er det tid for å få panikk? Vel, det vil åpenbart ikke hjelpe, men det er på tide at vi tar en titt og endrer vårt syn på sand, sier klimaforsker, Pascal Peduzzi, som jobber i FN miljøprogram (UNEP), ifølge CNBC.
Enorme mengder sand
Det er ikke helt lett å anslå hvor mye sand vi brenner gjennom hvert eneste år, men det kan ifølge Peduzzi måles indirekte, siden det er en «veldig, veldig god» korrelasjon mellom bruken av sand og sement.
FN anslår at det produseres 4,1 milliarder tonn sement hvert eneste år. Hele 58 prosent av produksjonen skjer i Kina.
Det globale forbruket av sand og grus har blitt kalkulert til ti ganger så mye som den årlige produksjonen av sement, noe som betyr at vi bruker mellom 40 og 50 milliarder tonn sand hvert år.
Den globale sandbruken, som er triplet i løpet av de siste to åra - delvis som et resultat av økt urbanisering - er langt høyere enn jorda selv klarer å holde tritt med. Det brukes mer sand enn jorda klarer å «skape» gjennom forvitring.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger