Slår sandalarm: - Elefanten i rommet

- Vi må endre vårt syn på sand, mener klimaforsker.

SAND: Dette er sanddynene utenfor ørkenkilden Yueya i Dunhuang i Kina. Kina er storforbruker av sand, men i framtiden kan sandressursene blir presset. Foto: Heiko Junge / NTB
SAND: Dette er sanddynene utenfor ørkenkilden Yueya i Dunhuang i Kina. Kina er storforbruker av sand, men i framtiden kan sandressursene blir presset. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en del ressurser vi som mennesker tar som en selvfølge at vi har enorm tilgang på. En av disse naturressursene er sand.

Selv om det kan være vanskelig å se for seg at vi skulle gå tom for sand, er det akkurat det som kan skje, advarer eksperter.

- Er det tid for å få panikk? Vel, det vil åpenbart ikke hjelpe, men det er på tide at vi tar en titt og endrer vårt syn på sand, sier klimaforsker, Pascal Peduzzi, som jobber i FN miljøprogram (UNEP), ifølge CNBC.

Enorme mengder sand

Det er ikke helt lett å anslå hvor mye sand vi brenner gjennom hvert eneste år, men det kan ifølge Peduzzi måles indirekte, siden det er en «veldig, veldig god» korrelasjon mellom bruken av sand og sement.

FN anslår at det produseres 4,1 milliarder tonn sement hvert eneste år. Hele 58 prosent av produksjonen skjer i Kina.

Det globale forbruket av sand og grus har blitt kalkulert til ti ganger så mye som den årlige produksjonen av sement, noe som betyr at vi bruker mellom 40 og 50 milliarder tonn sand hvert år.

Den globale sandbruken, som er triplet i løpet av de siste to åra - delvis som et resultat av økt urbanisering - er langt høyere enn jorda selv klarer å holde tritt med. Det brukes mer sand enn jorda klarer å «skape» gjennom forvitring.

Den globale styringen av sandressurser er «elefanten i rommet», mener Peduzzi.

- Vi bare antar at sand er overalt. Vi hadde aldri sett for oss at vi kunne gå tomme for sand, men det skjer noen steder. Det handler om å forutse hva som kan skje det neste tiåret dersom vi ikke ser framover, dersom vi ikke forutser, vil vi få gigantiske problemer med sandforsyning, og også med landplanlegging, sier Peduzzi.

«Sandmafia»

Det er heller ikke sånn at all sand er egnet til for eksempel betong. Hører man at det er sandmangel vil man kanskje umiddelbart tenke på Sahara. Men denne sanden er for finkornet og ikke egnet til betong. Sånn sett er det kanskje ikke så vanskelig å selge sand i Sahara som folk flest skal ha det til.

Allerede nå er det stort press på sandetterspørselen flere steder.

UNEP har advart mot oppblomstringen av «sandmafiaer», der grupper av entreprenører, dealere og forretningsmenn opererer i land som Kambodsja, Vietnam, Kenya og Sierra Leone. Her blir aktivister som jobber for å avdekke hva som foregår truet og til og med drept.

Et grotesk eksempel på dette kommer fra Kenya. I 2017 ble en politimann ved navn Geoffrey Kasyoki angrepet av en gjeng yngre menn med macheter. De knuste hodet hans og skjøt ham med giftpiler, skriver Al Jazeera.

Årsaken til at de drepte ham var sand. Kasyoki hadde nemlig kjempet mot ulovlig sandvirksomhet. Han arresterte ulovlige gruvearbeidere som jobbet langs elva og tok i lokalmiljøet til orde for å ta vare på sanden. Det kostet ham livet.

Det er også avdekket at det lukkede diktaturet Nord-Korea bryter internasjonale sanksjoner ved å hente opp sand fra sandbunnen i Haeju-bukta. Sanden blir siden fraktet til forskjellige destinasjoner i Kina.

- Våkn opp!

Den amerikanske journalisten Vince Beiser har gitt ut ei bok om verdens sandmangel.

- Sandrelatert kriminalitet har blomstret. Bandene er fullstendig hensynsløse, sa Beiser til VG i fjor.

Klimaforsker Peduzzi er bekymret, for på tross av at problemet har fått økende oppmerksomhet de siste åra, så mener han problemet så langt ikke har blitt tilstrekkelig adressert på globalt nivå.

- Det er ingen store planer, ingen standard på hvordan sand skal utvinnes, ingen landplanlegging om hvor du skal utvinne og hvor du ikke skal utvinne, ingen overvåkning av hvor sanden kommer fra de fleste steder og ingen håndheving av lover fordi landene må velge mellom utviklingsbehov og miljøbeskyttelse, sier han, og slår fast:

- Det er på tide å våkne opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer