Slår sandalarm: - Elefanten i rommet

- Vi må endre vårt syn på sand, mener klimaforsker.

SAND: Dette er sanddynene utenfor ørkenkilden Yueya i Dunhuang i Kina. Kina er storforbruker av sand, men i framtiden kan sandressursene blir presset. Foto: Heiko Junge / NTB
SAND: Dette er sanddynene utenfor ørkenkilden Yueya i Dunhuang i Kina. Kina er storforbruker av sand, men i framtiden kan sandressursene blir presset. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en del ressurser vi som mennesker tar som en selvfølge at vi har enorm tilgang på. En av disse naturressursene er sand.

Selv om det kan være vanskelig å se for seg at vi skulle gå tom for sand, er det akkurat det som kan skje, advarer eksperter.

- Er det tid for å få panikk? Vel, det vil åpenbart ikke hjelpe, men det er på tide at vi tar en titt og endrer vårt syn på sand, sier klimaforsker, Pascal Peduzzi, som jobber i FN miljøprogram (UNEP), ifølge CNBC.

Enorme mengder sand

Det er ikke helt lett å anslå hvor mye sand vi brenner gjennom hvert eneste år, men det kan ifølge Peduzzi måles indirekte, siden det er en «veldig, veldig god» korrelasjon mellom bruken av sand og sement.

FN anslår at det produseres 4,1 milliarder tonn sement hvert eneste år. Hele 58 prosent av produksjonen skjer i Kina.

Det globale forbruket av sand og grus har blitt kalkulert til ti ganger så mye som den årlige produksjonen av sement, noe som betyr at vi bruker mellom 40 og 50 milliarder tonn sand hvert år.

Den globale sandbruken, som er triplet i løpet av de siste to åra - delvis som et resultat av økt urbanisering - er langt høyere enn jorda selv klarer å holde tritt med. Det brukes mer sand enn jorda klarer å «skape» gjennom forvitring.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer