Slår svindel-alarm: - Må tas alvorlig

IT-topp roper varsko om systemet mange norske bedrifter benytter seg av. Professor forklarer hvordan hackerne kan ta kontroll.

SVINDEL: Det er kun kreativiteten som setter grensene for svindlerne, som blir stadig mer utspekulerte, ifølge IT-topp. Foto: Shutterstock / NTB
SVINDEL: Det er kun kreativiteten som setter grensene for svindlerne, som blir stadig mer utspekulerte, ifølge IT-topp. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

- Sofistikerte hackere vil begynne å bruke denne metoden og gjør det allerede, sier Thomas Tømmernes, sjef for IT-sikkerhet i IT-selskapet Atea, til Børsen.

Det er uten tvil et skjerpet trusselbilde for tida, forklarer han, noe som selskapets eksperter sier kan bli den nye normalen.

Nå ber han virksomheter være observante, vurdere trusselbildet og gjøre vurderinger av egen IT-sikkerhet.

- Jeg roper ikke «ulv ulv». Det er viktig at vi tar denne nye trenden på alvor, fortsetter han.

To-faktor-alarm

Han sikter til at mange bedrifter benytter seg av tofaktorautentisering (2FA) ved pålogging til systemene. Tanken er at det skal være et ekstra lag med sikkerhet. I tillegg til et passord, kan man for eksempel få en kode på SMS.

Systemet er ikke er så sikkert som mange skulle tro, alarmerer Tømmernes.

- Alle eksperter har ropt at man må bruke 2FA, «da er du sikrere», men en ny trend viser at flere hackere klarer å jobbe seg rundt det, sier han.

Ateas sikkerhetseksperter får stadig flere henvendelser der hackere og svindlere har greid å utnytte 2FAs svakheter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer