Sigurd Wongraven:

Slår tilbake: - En dårlig og søkt sak

Satyricon-vokalist Sigurd Wongraven mener han ikke har gjort noe galt når han har posta bilder av sin egen vin på Instagram.

FORBUDT REKLAME: Sigurd Wongraven mener han ikke har gjort noe galt når han har reklamert for vinen sin på sosiale medier. I et intervju med Børsen på føråpningen til Nasjonalmuseet i Oslo 8. juni, slår han hardt tilbake. Video: Marthe Tveter Gjønnes. Reporter: Guro Havro Bjørnstad. Vis mer
Publisert

Å reklamere for alkoholprodukter er ikke tillatt i Norge, og ifølge Helsedirektoratet gjelder forbudet også for sosiale medier.

I slutten av mai skrev Børsen at både artist Morten Abel og Satyricon-vokalist Sigurd Wongraven likevel har delt bilder av sin egen vin på Instagram.

Mens Morten Abel, via sin manager Arne Svare, da uttalte at artisten vil slutte å legge ut slike poster, besvarte Wongraven aldri på Børsens henvendelser den gangen.

Men da Børsen møtte Satyricon-vokalisten på føråpningen av det nye Nasjonalmuseet ved Rådhusplassen i Oslo onsdag kveld, tok han seg likevel tid til en prat.

- Driver ikke med alkoholreklame

- Jeg tenker at det var en dårlig og søkt sak fra Dagbladet, sier han.

- Hvorfor det?

- Det går fram av hele saken. Vi er et internasjonalt varemerke som selger vin i hele Europa, også tidligere til østkysten av USA. Det er det vi forholder oss til, og vi driver ikke med alkoholreklame.

TAR IKKE SELVKRITIKK: Sigurd Wongraven. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAR IKKE SELVKRITIKK: Sigurd Wongraven. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Men det er Helsedirektoratet som sier at dette ikke er lov?

- Det er nok sånn at Dagbladet har kontakta Helsedirektoratet, og har forsøkt å, som man sier på engelsk: «Stir up shit». I åtte år har det vært en Instagram-konto uten at Helsedirektoratet har hatt en eneste klage på det. De har heller ikke kommet med en klage nå, men Dagbladet har forsøkt å initiere det. Det er et eksempel på hva Dagbladet har blitt til som avis, sier han.

- Du har ikke blitt kontakta av Helsedirektoratet selv?

- Nei, jeg har blitt kontakta av Dagbladet, som blant annet også begynte å ringe min kone på en helligdag på ferie, så jeg tror egentlig det sier veldig lite om Wongraven Wines, men det sier ganske mye om Dagbladet.

- Så du kommer til å fortsette å legge ut bilder av vinen din på Instagram?

- Nå har jeg akkurat forklart deg at vi er et internasjonalt varemerke som produserer vin, så dere får lese dere opp på det internasjonale lovverket, sier Wongraven, før han gikk inn til den eksklusive føråpningen.

IKKE FORNØYD: Satyricon-vokalist Sigurd Wongraven. Her er han foran vinranker i Champagne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE FORNØYD: Satyricon-vokalist Sigurd Wongraven. Her er han foran vinranker i Champagne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Enhver omtale er forbudt

Da Dagbladet var i kontakt med Helsedirektoratet i slutten av mai, sa de at de ikke kommenterer enkeltsaker.

De opplyste likevel følgende:

- Alkohollovens hovedregel er at enhver omtale eller tiltak for å markedsføre alkohol er forbudt. På sosiale medier gjelder følgende: Personer og aktører som har økonomisk interesse i salg av alkohol kan verken omtale eller vise bilder av egne produkter i sosiale medier, skrev de i en mail.

På spørsmål om det er et annet lovverk for internasjonale merkevarer enn for norske, og om direktoratet har tatt kontakt med Satyricon-vokalisten i etterkant av saken, svarer Helsedirektoratet torsdag følgende:

- Vi ønsker ikke å behandle enkeltsaker i media, men generelt er det ikke slik at alle som ikke har blitt kontaktet av Helsedirektoratet, opererer innenfor lovverket, skriver avdelingsdirektør Øyvind Giæver i en mail.

Millionbutikk

Wongraven har de siste åra gjort millionbutikk på sin egen vinsatsing. Han solgte 90 prosent av selskapet sitt til Vingruppen i 2019, som igjen eies av spritgiganten Arcus, der Stein Erik Hagen er største eier.

Da salget ble kjent skrev DN at musikeren tjente over 50 millioner kroner på salget.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer