Petter Stordalen:

Slår tilbake etter slakten: - Ufattelig trist

Hotellkonge Petter Stordalen har stått i en kraftig storm det siste året. Nå gjør han opp status.

TABBE: Onsdag kunne Petter Stordalen feire åpninga av nok et hotell - denne gang på Hasle i Oslo. Så blir han gjort oppmerksom på en liten detalj i eksteriøret. Reporter: Linn-Christin Marthinussen. Video: Julie Tran / Signe Stenersen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det desidert tøffeste og mest brutale er at pandemien har utfordret alt jeg har trodd på de siste 25 åra, sier investor Petter Stordalen (58) til Børsen.

For halvannet år siden ble hotellimperiet til Norges kanskje mest profilerte forretningsmann rammet av den verste krisa reiselivsbransjen har opplevd. I et større intervju med Børsen tar hotellkongen nå bladet fra munnen om massepermitteringer, milliardunderskudd, og pandemiforsikringsbråk.

Milliardæren svarer også på ramsalt kritikk om å være en «ulv i fåreklær», og påstander om at han «plyndrer fellesskapet».

SATSER VIDERE: Petter Stordalen har lagt bak seg en tøff coronaperiode. Nå forteller han om de mest krevende utfordringene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SATSER VIDERE: Petter Stordalen har lagt bak seg en tøff coronaperiode. Nå forteller han om de mest krevende utfordringene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Skjedde lenge før krisa

Mer om det straks. Aller først er Stordalen opptatt av å presentere sitt splitter nye nabolagshotell på Hasle i Oslo. Tross vekslende hell i utførelse (se video under), ble den offisielle åpninga av Quality Hotel Hasle Linie feiret med sablering av champagne onsdag.

- Dette føles veldig bra. Det er mange som sier: «Men Petter, hvordan kan du åpne et nytt hotell under en pandemi?» Det er ikke slik at dette hotellet er blitt bestemt oppført og bygget på et kvarter. Dette var vedtatt og bestemt lenge før krisa.

LATTER: Det gikk ikke helt som det skulle da Petter Stordalen skulle åpne sitt nye hotell på Hasle i Oslo. Video: Nicolai Eriksen. Vis mer

For coronapandemien slo bein under Nordic Choice-kjedens fremdrift og milliardinvesteringer.

- Vi sto veldig sterkt finansielt ved inngangen til krisa. Vi hadde lagt bak oss det tiende året med rekordresultat. Det lå en rekke store prosjekter foran oss med flere milliarder som skulle investeres.

- Kommer til å tape

Så gikk samfunnet i lås, og regnskapet ble ildrødt.

- Vi fikk et tap på 2,7 milliarder i fjor. Og vi kommer også til å tape penger i år. Det positive er at systemet vårt har vist seg å fungere i en krise. Mange journalister har fokusert på tallene, men de har ikke forstått at det viktigste for å ta deg gjennom en krise, ikke er pengene alene. Det er kulturen og folka dine.

- Men du er vel også ganske avhengig av en god økonomi i bånn for å overleve?

- Dette avhenger av tillit hos bankene. Og tillit får du hvis du har de beste folka, noe vi har. Så selv om vi måtte permittere utrolig mange ansatte, klarte vi å holde virksomheten i gang.

Tapte i retten

Stordalen bedyrer at konsernet har hentet tilbake all tilgjengelig mannskap i kjeden som var permittert. Å sikre seg mot tapene har derimot vært en langt mer komplisert prosess. I fjor ble det kjent at Stordalens hotell Norefjell Ski og Spa hadde havnet i full strid med forsikringsselskapet Codan om en pandemiforsikring.

Saken havnet i Oslo tingrett, der hotellkongen ville ha rettens medhold i at en klausul om epidemisk utbrudd også skulle dekke tapte kostnader som følge av pandemien.

Det endte med frifinnelse for Codan forsikring og et knusende tap for Norefjell Ski & Spa i mars. Stordalens hotell ble også dømt til å betale 1,93 millioner kroner i sakskostnader til forsikringsselskapet.

Den dommen besluttet Stordalen-teamet å anke.

Må tilbakebetale

- Ser du for deg å vinne fram i neste rettsrunde?

- Hundre prosent. Det står at vi har en pandemiforsikring, og da kommer vi til å kjempe for det. Det er ikke slik at vi er økonomisk avhengig av å vinne saken. Jeg mener bare at rett skal være rett, og dermed er vi villige til å ta den kampen.

I likhet med tusenvis av andre norske bedrifter, har Stordalens hotellkonsern mottatt statlig kompensasjonsstøtte for faste, uunngåelige kostnader under pandemien.

Ifølge E24 ble det utbetalt 218,5 millioner i kompensasjon til Strawberry Group i perioden mars-august 2020. I mai skrev avisa at hotellkonsernet riktignok hadde feilberegnet kostnadene, og dermed må tilbakebetale 14,4 millioner kroner.

«Plyndrer fellesskapet»

Stordalen forklarer:

- Beregningene for faste, uunngåelige kostnader kan være relativt kompliserte. Jeg har imidlertid ingen problemer med dette, og har sagt at det er bra at man ettergår tallene.

Det er ikke bare skattemyndighetene som har hatt Stordalen på radaren. I et eksklusivt intervju med Børsen i juni, hamret Rødt-leder Bjørnar Moxnes løs mot hotelleieren og andre milliardærer som har mottatt store summer i coronakompensasjoner fra regjeringen.

Moxnes hevdet at Stordalens konsern fikk seks ganger mer i kompensasjon fra staten på et halvt år enn det konsernet betalte i skatt på fem år.

Videre beskrev han hotellmagnaten som «en kapitalist i fåreklær», og mente at de «superrike plyndrer fellesskapet».

Slår tilbake

Når Børsen spør om en kommentar til Moxnes' utspill, blir Stordalen taus i noen sekunder. Så puster han oppgitt ut.

- For det første savner jeg perspektivet på hvor mye vi har investert over hele landet og hvor mange tusen arbeidsplasser vi har skapt - bare i Oslo. Det er ufattelig trist at Moxnes ikke har fått med seg det.

Stordalen fortsetter:

- Vi skaper arbeidsplasser som igjen genererer skatteinntekter. Når pandemien treffer, og vi i praksis får næringsforbud, da er det bare rett og rimelig at man skal få en viss kompensasjon for faste, uunngåelige kostnader. Vi tok et tap på 2,7 milliarder kroner, og fikk dekket cirka ti prosent. Hvis Moxnes hadde gjort hjemmeleksa si, hadde han sett at jeg tar 85-90 prosent av tapet selv.

- Blir en utfordring

- Hva blir din viktigste jobb det neste halvåret?

- Det viktigste er å få Nordic Choice tilbake til der vi var før pandemien. Mål nummer én var å ta tilbake alle folka våre. Nå har vi tatt tilbake alle som vil tilbake.

Han understreker samtidig:

- Det kommer til å komme utfordringer også framover. Veldig mye kvalifisert arbeidskraft har gått til andre bransjer. Det vil bli krevende for hele reiselivet. Det viktigste for oss blir å tørre å satse også ut av krisen. Det har vi gjort før og det kommer vi til å gjøre igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer