Terje Aasland

Slår tilbake: - Har ikke fulgt med

- Hun burde tatt seg en skikkelig runde.

SLÅR TILBAKE: Frp-leder Sylvi Listhaug har ikke fått med seg optimismen som råder på ONS, hevder olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
SLÅR TILBAKE: Frp-leder Sylvi Listhaug har ikke fått med seg optimismen som råder på ONS, hevder olje- og energiminister Terje Aasland. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Børsen): Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) hevder det utelukkende vanker godord og skulderklapp når han rusler mellom bodene på oljemessa ONS i Stavanger.

- De ukene Sylvi Listhaug var olje- og energiminister, var ikke optimismen like tydelig som nå, sier Aasland, som i dette intervjuet slår kraftig tilbake mot Frp-lederens kritikk av regjeringens oljepolitikk i Børsen mandag.

Her hevdet Listhaug at regjeringen nærmest lar seg styre av SV som «får lov til å bremse utviklinga, som innebærer utsatt konsesjonsrunde på letevirksomhet i Barentshavet».

- Enorm optimisme

- Det er jeg veldig uenig i. Vi er veldig tydelig at vi trenger mer olje og gass for å sørge for en energisikkerhet i Europa. Der skal Norge bidra. Dette betyr at vi kommer til å legge til rette for nye, spennende leteområder, sier Aasland til Børsen.

- Listhaug tar helt feil?

- Hun kan ikke ha fulgt med. Hun har ikke fått med seg hva vi faktisk har sagt og gjort. Vi er veldig tydelige på at vi skal utvikle, ikke avvikle olje- og gassnæringa i Norge, sier Aasland.

Statsråden mener å spore en helt spesiell giv blant alle bedriftene som har stand under ONS.

I NORGE: Elon Musk har ankommet Stavanger i anledning energimessa, og sier han er i Norge av takknemlighet. Video: NRK Vis mer

- Listhaug kan jo ikke ha fått med seg hvilken enorm optimisme som er i olje- og gassindustrien i disse dager. Jeg så jo at hun var her på messa i går. Hun burde tatt seg en skikkelig runde og snakket med aktørene her. Du finner ikke en aktør på ONS som ser negativt på framtida, så vidt jeg vet om. Det er bare positivitet. Regjeringen får klapp på skuldra for at vi er tydelige på at vi vil videreutvikle olje- og gassindustrien, framholder Aasland.

Strømstøtte

Listhaug var - som Aasland påpeker - olje- og energiminister i noen få uker. Nærmere bestemt i 33 dager, fram til Frp gikk ut av regjeringskontorene i januar 2020.

På den tida rakk hun for øvrig å åpne gigantfeltet Johan Sverdrup, samt tildele 69 lisenser i såkalte modne områder.

I intervjuet med Børsen mandag advarte Listhaug mot at det kan bli ekstreme nivåer på strøm i vinter - og at pristoppen neppe er nådd med 10 kroner for kilowattimen.

Når det gjelder regjeringens arbeid med strømstøtte til næringslivet, poengterer Aasland at det må bli en balansert pakke.

- Vi har sagt at vi presenterer en egen løsning i løpet av september og at det kommer som en egen sak til Stortinget, seinest i forbindelse med statsbudsjettet. Både regjeringen og partene i arbeidslivet er opptatt av at vi finner en ordning som treffer og som sørger for at vi unngår å sende penga rett i lomma på rike eiere, sier olje- og energiministeren.

- Kjempetydelig

Regjeringen samles til budsjettkonferanse onsdag.

Budsjettforslaget skal legges fram 6. oktober, og deretter må Ap og Sp forhandle med SV om endringer som kan få flertall i Stortinget.

Den ukrainske presidenten takket Norge, men advarte samtidig mot Russlands planer i sin tale på energimessa ONS i Stavanger. Vis mer

Aasland avviser som nevnt Listhaugs kritikk av at regjeringen lar SV få bremse aktivitet i Barentshavet.

- Du nekter for at de sitter med gode forhandlingskort når dere skal sikre flertall for et strammere statsbudsjett?

- Jeg er veldig glad for at vi skal forhandle med SV om budsjett, sier Aasland og ramser opp felles mål om små forskjeller, en rettferdig velferdsstat og håndtering av «den krevende situasjonen med høye matpriser og høye strømpriser».

- Du avviser ikke at de har et sterkt forhandlingskort?

- Det er kjempetydelig at vi skal videreutvikle og ta i bruk mer olje og gass. Ingen jeg snakker med her er redd for framtida si når det gjelder regjeringens stødighet, svarer Terje Aasland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer