Slår tilbake mot baronkritikk

Da de norske butikkjedene varslet prishopp tidligere i år, kom det krass kritikk fra venstresida om for høy profitt på toppen. Nå slår Ole Robert Reitan tilbake mot kritikken.

«MATBARON»: Slik forholder Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Rema 1000 seg til folk som kaller han en «matbaron» mens prisen på dagligvarer øker. Reporter: Lars Martin Gime / video: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

Coronapandemien var en kraftig brems for verdensøkonomien, men det var likevel ikke alle som merket det på bunnlinja.

Selskaper i dagligvaresektoren har den siste tida lagt fram enormt gode resultater for 2021.

I begynnelsen av april la Norgesgruppen fram et årsresultat som viste et overskudd på småpene 3,9 milliarder kroner for 2021, noe som gir eierne et utbytte på over en milliard kroner.

Orkla, som er leverandør av merkevarer til dagligvarehandelen, hadde et overskudd på fem milliarder i 2021, noe som ga aksjonærene 3,1 milliarder i utbytte.

Og tidligere denne uka kom årstallene fra Reitan AS, som blant annet eier Reitan Retail, som drifter Rema 1000, Narvesen, samt flere andre kioskkjeder.

Også der kunne eierne koste på seg et stort glis. Årsresultatet i selskapet økte nemlig fra 4,9 milliarder kroner i 2020 til 5,6 milliarder kroner i 2021.

Raste mot «matvarebaronene»

De gode resultatene kommer en vår der de store aktørene i dagligvarebransjen har varslet at det blir høyere priser som følge av høy inflasjon og økte råvarekostnader, både som følge av krigen i Ukraina, men også ettervirkninger etter pandemien.

Det fikk Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen til å hente fram skarpt skyts da hun viste til rekordresultatene og sa at «matvarebaronene fortsetter å berike seg på bekostning av oss som kunder».

- Jeg mener folk har grunn til å bli forbanna hver eneste gang de går i butikken. Både vi som kunder og bøndene som produserer maten blir skviset av de på toppen av dagligvaresektoren, sa Martinussen.

Reitan: - Stolt

På toppen av dagligvaresektoren er så definitivt konsernsjef for Reitan Retail, Ole Robert Reitan. Fram til 1. januar 2021 var han administrerende direktør for Rema 100, startet av hans far Odd Reitan, før han gikk videre til Reitan Retail, som omfatter både dagligvare og servicehandel.

Når Børsen konfronterer Reitan med kritikken om at dagligvareaktørene, med sine store overskudd, fint hadde klart seg uten å øke prisene, viser dagligvaretoppen til at de i Rema 1000 har hatt samme økonomiske modell siden de startet i 1979.

- Den følger prisutviklinga på alle innsatsfaktorer i alle produkter vi har. Vi har 42 000 mennesker i vårt system som vi betaler lønn en gang i måneden. Vi må ha en lønnsom bedrift som er i stand til å trygge de arbeidsplassene, sier Reitan.

SLÅR TILBAKE: Ole Robert Reitan lar seg ikke affisere av at noen omtaler ham som «matvarebaron», og sier han er stolt av jobben. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLÅR TILBAKE: Ole Robert Reitan lar seg ikke affisere av at noen omtaler ham som «matvarebaron», og sier han er stolt av jobben. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han peker blant annet på at de fyller en viktig rolle for å trygge forsyningskjedene, et samfunnsoppdrag han er sikker på at de vil oppfylle.

- Lønnsomme bedrifter må man ikke se negativt på, for det er en livsnerve for hele samfunnet.

- Så er det noen som omtaler dere på toppen som matvarebaroner. Hva tenker du om den måten å beskrive dere på?

- De siste åra har vi fått bevist vår samfunnsrolle, og viktigheten av å ha trygge, gode verdikjeder for matproduksjon, matdistribusjon, matavfall og så videre, sier Reitan, og fortsetter:

- Jeg er veldig stolt av den jobben vi gjør, og sørger for at folk har mat. Noen må jo gjøre det. Jeg er veldig stolt av å være en av dem som gjør det.

Blant Norges rikeste

Uavhengig av hvordan man ser på inntjeningen i dagligvaresektoren, er det liten tvil om at det er en bransje det har gått an å tjene seg rik på.

På Kapitals liste over Norges 400 rikeste er Odd Reitan rangert som Norges tredje rikeste, med en anslått formue på 51 milliarder kroner. Dette anslaget inkluderer den registrerte likningsformuen for sønnene Ole Robert og Magnus.

Blant de ti rikeste i Norge finnes ytterligere to innen dagligvaresektoren:

Johan Johansson, som er eier av Norges største dagligvarekonsern Norgesgruppen, er landets fjerde rikeste med en anslått formue på 50,5 milliarder kroner, mens Orkla-eier Stein Erik Hagens anslåtte formue på 33 milliarder kroner gjør ham til Norges niende rikeste.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer