Fattigkrangel:

Slår tilbake mot milliardær: - Trist

Investor Jens Ulltveit-Moes uttalelser tirsdag går ikke upåaktet hen.

DISKUTERER: Jens Ulltveit-Moe og Mímir Kristjánsson har uenigheter rundt nordmenns økonomi under NHOs årskonferanse. Video: Anniken Aronsen / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Under NHOs årskonferanse tirsdag uttalte investor og milliardær Jens Ulltveit-Moe til Børsen at det ikke var noen krise i Norge, men derimot at økonomien var god.

Han fikk svar på tiltale fra Røds Mímir Kristjánsson, som forklarte at det bokstavelig talt var en fattig trøst for det stadig økende antall nordmenn som får mathjelp.

- Stadig flere sliter i Norge, da er det noe provoserende å høre noen som kan sies å ha god råd si at det ikke er noe bekymre seg for, sa politikeren.

Ulltveit-Moe fikk støtte av Nils Kristen Sandtrøen i finanskomiteen for Arbeiderpartiet, som understreket at arbeidsledigheten er lav, og undervurdert.

Svarer: - Klart vi er i krise

Stortingsrepresentant og finanspolitisk talsperson for SV, Kari Elisabeth Kaski, er ikke imponert over investorens utspill.

- Det er klart vi er i en krise. Folk med helt vanlige inntekter merker dyrtida, spesielt barnefamilier og unge. Folk får titusenvis av kroner i økte renter, mens andre må sitte med dyne i sofaen for å ha strømregninger de kan leve med. Det er trist at en av landets rikeste ikke klarer å ta innover seg det alvoret, sier hun til Børsen.

SVARER: SVs Kari Elisabeth Kaski reagerer på Jens Ulltveit-Moes uttalelser. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SVARER: SVs Kari Elisabeth Kaski reagerer på Jens Ulltveit-Moes uttalelser. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Hun kommer også med et stikk til at Ulltveit-Moe er god for 2,45 milliarder kroner, og mener det derfor er vanskelig for ham å forstå hva det vil si å måtte spare penger for å betale strømregninga.

- Når noen er «vinnere» og «tapere» i økonomien er det først og fremst et symptom på hvor vanvittig store forskjeller vi har i Norge. Men det skal vi ikke tåle i en velferdsstat. Folk skal ha råd til mat på bordet, til varme hjem og til et verdig liv. Det er trist å se at en av Norges rikeste har en så mangelfull forståelse av hva det vil si å ha dårlig råd, sier hun.

Dramatisk økning

Daglig leder i Matsentralen Norge, Per Christian Rålm, sier til Børsen at de har opplevd en dobling i behovet for mathjelp siden sommeren 2022.

- 120 000 mennesker har vært i kontakt med frivilligheten og bedt om hjelp i løpet av fjoråret. I tillegg vet vi at det er veldig mange steder hvor det ikke er tilgang på hjelp, så tallet ville nok vært ganske mye høyere, sier han til Børsen.

- Det har vært en ganske kraftig økning blant barnefamilier, som er den gruppa som øker mest. I tillegg er det lavinntektsgruppene som trenger hjelp. Det nye nå er at det er folk i fast arbeid som kommer. Jeg si at dyrtida har slått veldig ulikt ut i samfunnet, og rammer hardt de med lave inntekter, slik at forskjellene i samfunnet øker.

ØKER: Stadig flere ber om hjelp til å skaffe mat. Her fra Fattighuset i Oslo fredag før julaften. Foto: Emilie Holtet / NTB
ØKER: Stadig flere ber om hjelp til å skaffe mat. Her fra Fattighuset i Oslo fredag før julaften. Foto: Emilie Holtet / NTB Vis mer

Matsentralen har åtte avdelinger i landet, og samler inn overskuddsmat fra matbransjen. I samarbeid med over 560 ideelle organisasjoner fordeler de mat til personer som sliter med å få endene til å møtes.

- At forskjellene i samfunnet øker såpass dramatisk på kort tid, synes jeg er illevarslende. Det burde bekymre folk som sitter med mye penger i samfunnet, sier Rålm som en kommentar til Ulltveit-Moe.

- Avhengig av mobil

Han reagerer også på at milliardæren mener man ikke er fattig om man har bil og mobil.

- Bil er noen steder i landet helt nødvendig. Mobilen er man avhengig av for å fylle flere funksjoner som samfunnsborger, orientere seg og komme i en bedre posisjon. Det er mange som har mobil som ikke klarer å sette mat på bordet, og uten mobil blir dette problemet større. Dette vitner om at man mangler forståelse for problemet, sier han.

KRITISERT: - Ida Wolden Bache framstår mer og mer som en isdronning med lite omtanke for arbeidsfolk i Norge, var Rødt-leder Marie Sneve Martinussens klare beskjed etter torsdagens overraskende rentehopp. Her svarer sentralbanksjefen på anklagene. Video: Lars Martin Gimse / Børsen. Vis mer

Matsentral-toppen viser også til at matvarer tar en større jafs av budsjettet til dem med dårlig råd, og at denne varegruppa har hatt blant de største prisvekstene i dyrtida.

- Inflasjonen fordeler seg ikke likt. De som bruker mest på mat har en høyere kostnadsvekt. De med lave inntekter kommer dårlig ut av prisveksten, og det er viktig at disse, sammen med dem som er trygda eller har annen form for stønad, får justert inntektene i tråd med prisøkningene, sier Rålm.

Børsen har vært i kontakt med Ulltveit-Moe, som ikke har noen ytterligere kommentarer til saken.