Slår tilbake: - Voldsom oppmerksomhet

Grensehandelen vokser igjen, og norske kjeder slår alarm. På den andre siden av grensa mener butikksjefen på Maximat på Nordbysenteret at problemet gjøres «større enn det er».

FORUNDRET: Butikksjef på Maximat på Nordbysenteret, Ole Jørgen Lind fra Halden, mener handelslekkasjen til blant annet butikken han driver i Sverige gjøres til et større problem enn det er. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
FORUNDRET: Butikksjef på Maximat på Nordbysenteret, Ole Jørgen Lind fra Halden, mener handelslekkasjen til blant annet butikken han driver i Sverige gjøres til et større problem enn det er. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Fra og med juli 2022 og til og med nå gjør vi våre beste måneder måned for måned. For vår del var juli 2022 bedre enn noensinne. Det var bedre enn 2019, som var vårt toppår. Så har det vært bedre i august og september og så videre. Sånn sett har vi veldig gode tall, sier Ole Jørgen Lind, den norske butikksjefen for Maximat på Nordbysenteret i Strømstad, til Børsen.

Økning på den siden av grensa betyr ofte at det går noe ned i Norge, noe som indikeres av den ferske, årlige dagligvarerapporten fra NielsenIQ.

Kjedene slår alarm

Den viste et fall i den totale omsetningen i Norge på 1,9 prosent - eller 4,4 milliarder i kroner og øre i 2022 til 224 milliarder kroner.

Samtidig økte grensehandelen med 315 prosent i 2022, som riktignok var det første året der ting begynte å normalisere seg etter coronapandemien - med åpne grenser igjen.

Til sammen grensehandlet nordmenn for 10,4 milliarder kroner i fjor.

Måler man mot det siste normalåret - 2019 - har grensehandelen gått ned med 35,3 prosent.

Utviklingen får uansett norske aktører i bransjen til å rope varsku.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer