- Fra og med juli 2022 og til og med nå gjør vi våre beste måneder måned for måned. For vår del var juli 2022 bedre enn noensinne. Det var bedre enn 2019, som var vårt toppår. Så har det vært bedre i august og september og så videre. Sånn sett har vi veldig gode tall, sier Ole Jørgen Lind, den norske butikksjefen for Maximat på Nordbysenteret i Strømstad, til Børsen.
Økning på den siden av grensa betyr ofte at det går noe ned i Norge, noe som indikeres av den ferske, årlige dagligvarerapporten fra NielsenIQ.

Full grensejubel: - Går for rekord
Kjedene slår alarm
Den viste et fall i den totale omsetningen i Norge på 1,9 prosent - eller 4,4 milliarder i kroner og øre i 2022 til 224 milliarder kroner.
Samtidig økte grensehandelen med 315 prosent i 2022, som riktignok var det første året der ting begynte å normalisere seg etter coronapandemien - med åpne grenser igjen.
Til sammen grensehandlet nordmenn for 10,4 milliarder kroner i fjor.
Måler man mot det siste normalåret - 2019 - har grensehandelen gått ned med 35,3 prosent.

Barnehagedebatten raser: - Farlig
Utviklingen får uansett norske aktører i bransjen til å rope varsku.
- To år med pandemi har vist oss hvor mye handel som lekker til Sverige, og vi kunne ønske politikerne kunne ta grep for å bidra til mer verdiskapning i Norge, sier kommunikasjonsrådgiver i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin.
Også Virke har bitt seg merke i tallene. De påpeker at det er mange andre faktorer enn gjenåpning som påvirker grensehandelen, men ber samtidig politikerne rette sitt fokus på handelslekkasjen.
- Virke er bekymret for at utviklingen etter pandemien bare vil forsterke seg og at butikker i grensekommuner vil slite i møte med svenske butikker. Vi etterlyser at regjeringen, i tråd med valgløftene fra 2021, øker innsatsen for å hente inn kunnskap om hvordan vi kan begrense grensehandelen, samtidig som vi ivaretar andre hensyn, som folkehelse, sier Bendik Solum Whist, bransjedirektør for dagligvare i Virke, til Børsen.

Festen er over: Frykter forverring
- Normal handelslekkasje
På den andre siden av grensa er det en noe forundret butikksjef som sitter og følger reaksjonene på tallene i dagligvarerapporten.
Lind mener det ikke er noe tvil om at grensehandel i seg selv er en prispresser mot et norsk marked som i europeisk sammenheng er lite, og at grensehandelen sånn sett blir en fjerde dagligvareaktør - i tillegg til Norgesgruppen, Coop og Rema.
- Den andre biten som gjør at jeg blir litt overrasket er at lekkasjen på dagligvarer var på 10,4 milliarder kroner. Det utgjør 4,6 prosent av det totale dagligvaremarkedet. Grensehandelen er altså betydelig mindre enn noen som helst kjede, og likevel påvirker vi så mye som vi gjør, sier Lind, og fortsetter:
- Det er altså et marked som beholder nesten 95,4 prosent innenfor egne grenser. Det er mye å kjempe om blant kjedene, og så blir det voldsom oppmerksomhet mot det jeg anser som en normal handelslekkasje i et åpent samfunn.
- Du mener at grensehandelen blir gjort til et større problem enn det egentlig er?
- Ja, jeg synes det. Det er mye politikk i den voldsomme oppmerksomheten.

Slår alarm: - Noe må gjøres
- Soper ikke vekk alt
Men bransjeaktørene vil altså at politikerne skal ta grep, og i Hurdalsplattformen nevnes også grensehandel. Regjeringen skriver at de vil «foreslå konkrete tiltak som reduserer grensehandelen og styrker konkurransekraften i norsk næringsliv».
- Alle kjedene kaster seg over oss. Jeg så Kiwi ville at noen skulle ta grep, men alle forsøk er fånyttes. Dette er knytta til europeiske strukturer, sier Lind, som mener det er noe «friskt og naturlig» med grensehandelen.
- Det har vært grenseløst i Norden, og det skal vi jo være glad for. Da lekker det litt. Vi vil ikke hindre nordmenn i å dra på ferie i utlandet. Hvem vil at vi ikke skal kunne det da? Noen reiser til Norge, og andre ut av Norge. Da er det litt handelslekkasje. Vi må leve med det i et fritt og åpent Europa, sier Lind.
Samtidig har han merket seg at det nå er mye oppmerksomhet rundt konkurransesituasjonen i Norge. Og på tross av at Kiwi bekymrer seg for grensehandelen, åpnet de sin fjerde butikk i Halden i juni i fjor.
- De har jo åpenbart ingen betenkeligheter med å åpne butikk noen få kilometer fra svenskegrensa. For dem som driver butikk i Halden så er grensa en rammebetingelse. Som i alle andre markeder må du forholde deg til de rammebetingelsene som finnes, sier Lind, og konkluderer:
- Du kommer ikke nærmere Nordbysenteret enn Halden, men det går bra å drive butikk der. Vi soper ikke vekk alt som er, og det skapes arbeidsplasser for nordmenn i Sverige. Det er i dag 19 butikker som selger dagligvarer i Halden.