Norgesferie:

Slår turist-alarm: - En massakre

En sentral del av det norske reiselivet går glipp av festen i sommer. Nå frykter de for framtida.

SJELDENT SYN: En gruppe asiatiske turister studerer skulpturene ved «Monolitten» i Frognerparken og Vigelandsparken i Oslo i 2015. De siste 15 månedene har det vært langt mellom de utenlandske turistene i Norge. Foto: Audun Braastad / NTB
SJELDENT SYN: En gruppe asiatiske turister studerer skulpturene ved «Monolitten» i Frognerparken og Vigelandsparken i Oslo i 2015. De siste 15 månedene har det vært langt mellom de utenlandske turistene i Norge. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi nærmer oss en massakre innen bransjen, sier Franck Vogt til Børsen.

Han er salgsdirektør i reisebyrået Terranova Scandinavia, og holder på ingen som helst måte tilbake med språklige virkemidler når han skal beskrive tilstanden i selskapet.

- Vi holder på å dø, rett og slett. Vi har vært i koma og ligget i respirator siden mars i fjor. Vi har ikke hatt en eneste krone i omsetning på 15 måneder, men har likevel hatt store kostnader.

Derfor krever han også at regjeringen stiller opp med krisestøtte helt fram til neste år. Alternativet er konkurs, mener han.

- Dersom vi ikke får hjelp hele veien fram til 2022, så vil vi ikke klare oss.

I 2019 hadde selskapet 13 ansatte og en omsetning på 67 millioner kroner. Så kom pandemien. Nå er det fem ansatte igjen som alle ser at det er så godt som umulig å finne inntekter, ifølge Vogt.

FRYKTER FOR FRAMTIDA: Franskfødte Franck Vogt har gjort karriere på å selge Norge til utenlandske turister. Nå frykter han for framtida, dersom ikke myndighetene stiller opp med videre støtte. Foto: Privat
FRYKTER FOR FRAMTIDA: Franskfødte Franck Vogt har gjort karriere på å selge Norge til utenlandske turister. Nå frykter han for framtida, dersom ikke myndighetene stiller opp med videre støtte. Foto: Privat Vis mer

- Får ikke bli med

Da kan det kanskje høres ut som en gladnyhet at regjeringen har varslet at utenlandske turister trolig kan komme til Norge igjen i løpet av sommeren, men slik er det ikke for Terranova.

- Vi får ikke ble med på oppturen, sier han til Børsen.

For mens norske turistdestinasjoner og overnattingssteder nå forbereder seg på et storinnrykk av norske turister i sommer, ser Vogt sin egen kundegruppe glippe unna nok en gang.

- Hver eneste dag så er det nye kanselleringer som venter på meg når jeg kommer på jobb.

Som en såkalt «incoming» turoperatør har reisebyrået spesialisert seg på å selge norgesferier til utenlandske turister, med Frankrike og Italia som sitt hovedmarked.

De er utelukkende rettet mot utenlandske turister, men det siste året har det knapt vært én utenlandsk turist å oppdrive. En fersk undersøkelse viser at turistene heller ikke er ønsket i Norge i sommer.

DEMONSTRERER: Ankomsten av cruiseskipet MSC Orchestra i Venezia, Italia, har skapt store reaksjoner i den historiske byen. Video: KameraOne. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV Vis mer

Likevel har håpet om framtidig åpning for innreise til Norge gjort at de har måttet ha ansatte på jobb for å planlegge og selge reiser fram i tid.

- I fjor hadde vi håpet av pandemien skulle være over til vinteren, slik ble det ikke. Da startet vi å lage kampanjer for sommeren i år, men nå er det klart at det heller ikke blir noe av, fortsetter Vogt.

- For seint for oss

For selv om coronapasset og en fortsatt god fart i vaksinasjonsprogrammet over hele Europa har sørget for at regjeringen denne uka kunne justere innreisereglene, mener Vogt at sesongen allerede har gått i vasken.

- Det er uansett for seint for oss å skulle redde inn noe av sommeren. Det er ikke som en frisørsalong eller en bar, hvor folk kommer så fort dørene åpner igjen. Vi jobber med å selge Norge som en destinasjon, og slikt arbeid tar tid.

Helt konkret viser han til at mange utenlandske turister allerede har planlagt sommerferie i andre land, fordi Norge var for seint ute med å gi en konkret dato for åpning.

Vogt får også støtte fra Astrid Bergmål i Virke Reiseliv, som mener det er en illusjon å tro at det kommer mange internasjonale gjester til Norge i sommer.

- Alle disse selskapene, som lever av internasjonalt reiseliv, har vært forhindret fra å drifte siden 12. mars i fjor. Det har vært utrolig tøft. Gjennom mer enn ett år har de bare måttet holde ut og leve på oppsparte midler, sier hun.

- Velger vekk Norge

Det at regjeringen først denne uka kom med en oppdatering rundt innreiseregler for sommeren, har gjort situasjonen ekstremt vanskelig for mange, mener Bergmål.

- Det er så lite forutsigbart og skaper så stor usikkerhet at utenlandske turister velger vekk Norge, sier hun.

Virke-toppen mener det er åpenbart at regjeringens retningslinjer får store konsekvenser for denne delen av reiselivet. Hun krever derfor at regjeringen følger opp med utvidede støtteordninger.

- Når regjeringen velger å legge seg på en så streng og særnorsk linje, så må de også følge opp med hjelp i den andre enden.

REISELIV: Reiselivssjef i Visit Ålesund, Tom Anker Skrede, snakket med Børsen i fjor vår om hvordan coronakrisa hadde rammet reiselivet. Vis mer

Hun viser til at regjeringen har lovet næringslivet at de skal stille opp gjennom pandemien.

- Det må også gjelde de som sliter aller mest, og som opplever at det vil ta tid å komme i gang igjen. Krisa er ikke over. Det er foreløpig ingen gjenåpning for dem som lever av internasjonalt reiseliv.

Mens resten av Norge kan glede seg over stadig nye lettelser i tiltak, må denne delen av reiselivet vente. De mister nå nok en sesong, ifølge Virke-toppen.

- Sommersesongen er allerede kjørt. Da er det lenge til de kan komme i gang igjen. Det som bekymrer meg er at regjeringens støtteordninger skal avsluttes til høsten. Samtidig skal disse selskapene betale utsatte skatter og avgifter, til svært høye renter på 8 prosent. Det er åpenbart at det vil være behov for mer hjelp til disse virksomhetene som fortsatt er forhindret fra å drive sin virksomhet.

- Livredd

Nettopp dette er også Vogts bønn på vegne av alle norske turoperatører som jobber med import av utenlandske turister.

- Jeg er livredd for at regjeringen kommer til å kutte støtten fordi grensene har åpnet. Dersom vi skal overleve så kommer vi til å behøve hjelp helt fram til neste vår. Nøkkelordet er likviditet og nå er det tomt.

- Staten har allerede brukt veldig mye penger på oss. Da er det dumt å la oss dø på oppløpssida. I kroner og øre betyr det ikke mye for dem, men det betyr alt for oss og for framtida til norsk reiseliv.

Dette er innreisereglene:

* Fullvaksinerte og de som har hatt covid-19 de siste seks månedene, får unntak fra innreisekarantene fra og med fredag 11. juni kl. 15.

* Disse regnes som fullvaksinerte:

– Personer som er vaksinert med to doser, og det er gått én uke fra siste dose.

– Personer som ved godkjent metode har testet positivt for SARS-CoV-2 og deretter har fått en dose minst tre uker etter prøvedato, med virkning fra en uke etter vaksinasjonen.

– Personer som har fått første vaksinedose, og som har testet positivt for koronavirus minst tre uker etter vaksinasjonen og som er ferdig med isolasjonen.

* Hovedregelen er likevel at disse skal testes på grensen. Det er også en forutsetning at man kan dokumentere vaksinasjon eller gjennomgått sykdom med en sikker og verifiserbar løsning med QR-kode. Foreløpig er dette kun det norske koronasertifikatet.

* Fullvaksinerte og personer som har vært koronasyke de siste seks måneder, trenger heller ikke å vise attest som viser negativ koronatest tatt 24 timer før ankomst til Norge, men må testes på grensen.

* Barn og unge under 18 år kan forkorte innreisekarantene med negativ PCR-test etter tre døgn.

* Personer som har fått første vaksinedose for mellom 3 og 15 uker siden, må i karantene. Disse kan også få forkortet karantene med negativ PCR-test etter tre døgn.

* Innreisende til Norge må som hovedregel i innreisekarantene på egnet sted eller på karantenehotell. Det er unntak fra karantene for dem som bare har vært i land/områder med lavt smittepress i EØS/Schengen og Storbritannia (såkalte gule land/områder).

Kilde: Regjeringen

- Må stille opp

Helt konkret ber Virke om at regjeringen og Stortinget presiserer at aktørene som er aller hardest rammet skal prioriteres først i køen, når krisehjelpen skal deles ut.

- Erna Solberg har sagt at de skal være der for næringslivet gjennom denne krisa. Men reiselivsnæringen kommer ikke til å holde ut den siste biten om ikke myndighetene sørger for støtte fram til dette er over, sier hun og legger til:

- Det er imidlertid ikke for seint å redde en hardt presset reiselivsnæring. Vi har forventninger til at regjeringen stiller opp mer for disse virksomhetene som lever av internasjonal reisevirksomhet, når de ser konsekvensene av nok en spolert sesong i sommer.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer