Slik blir Bidens rikingskatt

USAs president vil nå ned i lommeboka til milliardærene.

UTE ETTER MILLIARDÆRENE: Joe Biden varsler økt rikingskatt. Foto: Rick Bowmer / AP / NTB
UTE ETTER MILLIARDÆRENE: Joe Biden varsler økt rikingskatt. Foto: Rick Bowmer / AP / NTB Vis mer
Publisert

Søndag kunne flere aviser melde at USAs president Joe Biden ville innføre rikingskatt. Med det blir han historisk - aldri har noen innført skatter som går rett på landets milliardærer.

Målet er at alle amerikanske husholdninger med en formue på over 100 millioner dollar skal betale minst 20 prosent skatt.

«Denne minimumssatsen skal sørge for at de rikeste amerikanerne ikke lenger betaler en langt lavere skattesats enn lærere og brannfolk», heter det i dokumentet fra regjeringen, ifølge Washington Post.

- Betal din del

Det kunngjorde også Biden på en pressekonferanse mandag kveld, norsk tid.

- Akkurat nå betaler milliardærer i gjennomsnitt åtte prosent av sine totalinntekt. Åtte prosent er gjennomsnittet. Jeg er en kapitalist - hvis du tjener en million dollar, bra for deg. Bare betal din del, betal noe, sa han, og fortsatte:

- En brannmann og en lærer betaler mer enn det dobbelt i sats av hva en milliardær gjør. Det er ikke riktig. Det er ikke rettferdig.

KLARE: USA president, Joe Biden, fortalte 14. mars at USA står klare til å forsvare hvert eneste hjørne av NATO-område om Russland skulle involvere seg. Vis mer

Videre forklarer Biden at den nye skatten bare vil ramme hundre av de én prosent rikeste, altså 0,1 prosent av amerikanerne. Han forteller videre at skatten blant annet vil gå til fordel for lavinntektsfamilier og bidra til å redusere underskudd.

Slår ned på skatteparadis

Budsjettet ble også publisert mandag. Der står det at budsjettet milliardærene skal bidra med rundt 361 milliarder dollar ekstra i skatt i løpet av de neste ti åra.

Der står det også at den nåværende systemet byr på særbehandling og smutthull for de rikeste, som har midler til unngå skatt.

Biden tar også sikte på å skatte selskaper høyere, og øker selskapsskatten til 28 prosent. Han vil også hindre selskaper i flytte forretningene til skatteparadis.

«Budsjettet inneholder ekstra tiltak for å sikre at multinasjonale selskaper som opererer i USA ikke kan bruke skatteparadiser for å unnslippe den globale minimumssatsen», står det.

I fjor ble 130 land enige om en global minstesats på 15 prosent selskapsskatt.

Nytt er også at verdistigningen til miliardærenes investeringer i blant annet aksjer og obligasjoner skal regnes som inntekt, til tross for at verdiene ikke selges og det dras inn fortjeneste.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer