Slik blir krisepakka

Regjeringen setter av tre milliarder i krisestøtte for å hjelpe norske bedrifter gjennom strømkrisa.

MØTER PRESSEN: Regjeringen presenterer en ordning med strømstøtte til næringslivet fredag klokka 10,... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste månedene har himmelen over det norske næringslivet vært pepret av nødbluss. Et stort antall bedrifter har ropt varsko om skyhøye strømregninger - og frykt for konkurs og permitteringer dersom regjeringen ikke kommer på banen med en treffsikker hjelpepakke.

Som Dagbladet allerede har meldt er låneordningen er ett av elementene i en ny krisepakke. I tillegg kommer en direktestøtte til bedriftene som sliter hardest med strømprisene.

Klokka 10.00 presenterte regjeringen de endelige detaljene. Da la næringsminister Jan Christian Vestre og partene i arbeidslivet, bestående av LO, NHO og Virke, fram strømstøttetiltakene til næringslivet.

Der ble det klart at regjeringen kommer med tre milliarder kroner i krisestøtte til næringslivet.

Regjeringen anslår at ordningene vil kunne hjelpe rundt 20 000 bedrifter i områder med spesielt høye strømpriser.

- Arbeidet med strømstøtte for næringslivet har vært en krevende balansegang, der vi på den ene siden må unngå å skape ytterligere press i norsk økonomi, samtidig som vi ønsker å gi strømintensive bedrifter hjelp til å omstille seg, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding.

Han fortsetter:

- Gjennom et godt samarbeid med partene i arbeidslivet har vi laget bedre og mer treffsikre ordninger enn noen av oss kunne finne på selv. Løsningene vi har kommet fram til er ansvarlige og hjelper de mest utsatte bedriftene.

Klare forventninger til næringslivet

Regjeringen varsler at de også jobber videre med detaljene i ordningene, «herunder nødvendige avgrensninger og vilkår, og vil innen kort tid komme med en sak til Stortinget med ytterligere detaljer rundt pakken med tiltak.»

Helt konkret varsler regjeringen endringer i skattereglene som skal gjøre det gunstigere å tilby langsiktige og forutsigbare fastprisavtaler. «Forslagene legges fram for Stortinget med sikte på ikrafttredelse fra nyttår».

NY ORDNING: LO-leder Peggy Hessen Følsvik, næringsminister Jan Christian Vestre og NHO-leder Ole Erik Almlid holder pressekonfeanse om strømtiltak for næringslivet i Marmorhallen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NY ORDNING: LO-leder Peggy Hessen Følsvik, næringsminister Jan Christian Vestre og NHO-leder Ole Erik Almlid holder pressekonfeanse om strømtiltak for næringslivet i Marmorhallen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Regjeringen etablerer også en ny søknadsbasert og rammestyrt ordning administrert av Enova. Bedrifter med minst 3 prosent strømintensitet kan søke om tilskudd til å betale strømregningen og til å investere i energitiltak.

- Samtidig som vi stiller opp for næringslivet har vi også forventninger om at bedriftene omstiller seg. Et vilkår for å motta 1 krone i tilskudd er derfor at bedriftene kartlegger strømforbruket sitt, slik at de kan spare og gjerne også produsere strøm. Det er bra for bedriftenes lønnsomhet og det er bra for samfunnet i en tid der det er knapphet på strøm, sier Vestre i pressemeldingen.

Under den nye ordningen vil bedrifter som har gjennomført en energikartlegging kunne få dekket inntil 25 prosent av strømprisen over 70 øre for månedene oktober-november 2022.

Bedrifter som i tillegg til dette velger å investere i enøktiltak vil kunne få inntil 45 prosent av strømprisen over 70 øre.

I tillegg kommer enøk-støtte på inntil 50 prosent av investeringskostnaden. Dette vil i stor grad dreie seg om tiltak som ikke støttes i dag, som energistyringssystemer, etterisolering og solcellepaneler.

Bedrifter som mottar tilskudd under den nye ordningen, vil ikke få lov til å ta ut utbytte i 2023.

«Regjeringen legger i tillegg fram en subsidiert garantiordning for banklån. Dette innebærer at staten garanterer for 90 prosent av beløpet i nye banklån til bedrifter som står overfor en akutt likviditetsmangel som følge av høye strømutgifter. Lånegarantiordningen vil åpne i november og vare til utpå våren 2023, forutsatt godkjenning fra EFTAs overvåkingsorgan (ESA). »

- Har tatt lang tid

NHO-sjef Ole Erik Almlid er fornøyd med at det nå presenteres en ordning.

- Dette har tatt lang tid, men vi er glade for at dialogen med regjeringen nå har gitt en modell som hjelper noen av de mest utsatte bedriftene. De kan søke om en direkteoverføring som dekker deler av strømregningene de neste månedene. Det kan sikre både arbeidsplasser og livsverk, sier Almlid i en uttalelse gjengitt av NTB.

NHO påpeker imidlertid at strømpakken må evalueres fortløpende for å se om den må forlenges eller oppskaleres, skriver nyhetsbyrået.

- Vi hadde også ønsket at større bedrifter som er rammet, hadde fått mer støtte. Det lyktes ikke i denne omgang og må følges opp videre, sier Almlid.

Skal ordningen avsluttes ved årsskiftet, slik regjeringen foreslår, legger NHO som premiss at et nytt og velfungerende fastprisregime er på plass til 1. januar.

Børsen kommer tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer