Barnehagen

Slik blir regjeringens barnehage-utvalg

Det regjeringsutnevnte hurtigarbeidende utvalget som skal vurdere barnehagefinansieringen skal først være ferdig 15. juni. Dermed må en sak som flere opposisjonspartier har ventet på lenge skyves på til over valget.

DYPT OG BREDT: - Jeg mener at dette utvalget skal gå både mer i dybden og i bredden på det med finansiering av private barnehager, sier kunnskapsminister Guri Melby om det hurtigarbeidende utvalget som regjeringen og Fremskrittspartiet ble enige om under budsjettforhandlingene. Foto: Jil Yngland / NTB
DYPT OG BREDT: - Jeg mener at dette utvalget skal gå både mer i dybden og i bredden på det med finansiering av private barnehager, sier kunnskapsminister Guri Melby om det hurtigarbeidende utvalget som regjeringen og Fremskrittspartiet ble enige om under budsjettforhandlingene. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har utålmodigheten bygget seg opp i opposisjonen, men nå er mandatet klart for et «hurtigarbeidende utvalg» som skal se på finansieringssystemet for private barnehager.

- Brevet enten har gått ut, eller vil gå ut i løpet av kvelden, til alle dem som skal delta, sier kunnskapsminister Guri Melby (V) til Dagbladet tirsdag kveld.

Det vil si Private Barnehagers Landsforbund (PBL), Kommunenes sentralforbund (KS), Virke, Utdanningsforbundet og Fagforbundet.

Disse skal selv finne medlemmer til å sitte i utvalget.

«Beskrive» og «belyse»

Det «hurtigarbeidende utvalget» er et resultat av enigheten mellom regjeringen og Fremskrittspartiet om statsbudsjettet.

Regjeringen droppet også innstrammingsforslag for offentlige barnehagtilskudd, som PBL anslo ville gitt private barnehager kutt på 460 millioner kroner i 2021.

Avviklingen av Husbankens barnehagelån ble stående - inntil videre.

Nå er mandatet for utvalget klart: Å «beskrive» og «belyse» dagens finansieringssystem, og komme med forslag til endringer, «herunder gjeninnføre muligheten til å ta opp lån i Husbanken».

- Det er et eksternt utvalg, som står ganske fritt, sier Melby. Lederen er ennå ikke utnevnt, men Melby opplyser at departementet har et navn på blokka.

- Tida renner ut

I opposisjonspartiene på Stortinget har den kanskje største spenningen handlet om når utvalget skal ha sin innstilling klart.

Utdanningskomiteens andre nestleder Torstein Tvedt Solberg (Ap) og Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad sa til Børsen før helga at de flere ganger har etterlyst en egen sak om barnehagefinansiering i løpet av våren - uten å få svar.

- FOR VANSKELIG: - Jeg tror rett og slett regjeringa synes det er for vanskelig, sa Marit Arnstad (Sp) til Børsen før helga, om hvorfor hun fryktet at regjeringen ikke vil legge fram en egen sak om barnehagefinansiering denne våren. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
- FOR VANSKELIG: - Jeg tror rett og slett regjeringa synes det er for vanskelig, sa Marit Arnstad (Sp) til Børsen før helga, om hvorfor hun fryktet at regjeringen ikke vil legge fram en egen sak om barnehagefinansiering denne våren. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

- Nå renner snart tida ut. Får de ikke lagt fram noe før påske må vi vente til etter valget, sa utdanningskomiteens andre nestleder Torstein Tvedt Solberg (Ap) til Børsen før helga.

Nå er datoen for levering av innstillingen satt til 15. juni - og Melby fastslår overfor Børsen at det ikke kommer noen egen sak om dette i Stortinget denne våren.

Skyves over valget

I revidert nasjonalbudsjett ligger det ikke an til særlige endringer i barnehagefinansieringen.

- Nå har vi vedtatt et budsjett for hele 2021, og jeg ser ingen grunn til at vi skal gjøre endringer på det som en del av revidert, sier Melby.

Hun slår fast at det hurtigarbeidende utvalget vil bli for seint ferdig til å tas med i betraktningen når revidert nasjonalbudsjett behandles.

- Dette tenker jeg meg som forslag på lengre sikt, både for statsbudsjettet for 2022 og enda lenger fram i tid, sier Melby.

Hun vil ikke utelukke endringer i barnehagefinansieringen i revidert nasjonalbudsjett, men sier at det i så fall vil handle om kapitaltilskuddet til private barnehager.

- En sammenstilling

Under intervjuet med Børsen nevner Melby at det de siste åra har vært en rekke utredninger og rapporter på området, sist fra Velferdstjenesteutvalget som la fram sin NOU-rapport den 1. desember i fjor.

FRYKTER UTSETTELSER: - Bekymringen min er at det såkalt hurtigarbeidende utvalget betyr nok en utsettelse, sa utdanningskomiteens andre nestleder Torstein Tvedt Solberg (Ap) til Børsen før helga. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRYKTER UTSETTELSER: - Bekymringen min er at det såkalt hurtigarbeidende utvalget betyr nok en utsettelse, sa utdanningskomiteens andre nestleder Torstein Tvedt Solberg (Ap) til Børsen før helga. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

De foreslo blant annet krav om at hver barnehage skal være eget rettssubjekt med forbud mot annen virksomhet - slik regjeringen foreslo i 2019 - og å vurdere om gevinster fra salg av barnehageeiendommer skal anses som ulovlig statsstøtte til kommersiell eiendomsvirksomhet.

- Dette utvalget skal ikke lage en masse utredninger, men lage en god sammenstilling av hvordan situasjonen faktisk er, sier Melby.

- Hvorfor er det nødvendig med et nytt utvalg nå, når Velferdstjenesteutvalget har jobbet lenge med det, og kommet med forslag?

- De (Velferdstjenesteutvalget, red.anm.) har ikke sagt at barnehagefinansiering bør være sånn og sånn, og at det er en veldig klar konklusjon. De peker på at finansiering av private barnehager er en av de tingene vi er nødt til å se nærmere på, sier hun.

Vil bevare mangfoldet

På spørsmål om hva som skiller hva dette utvalget skal komme med fra det Velferdstjenesteutvalget så på, svarer Melby slik:

- Jeg mener at dette utvalget skal gå både mer i dybden og i bredden på det med finansiering av private barnehager.

Guri Melby mener at det er nødvendig å diskutere ulike sider av saken:

- Den ene siden av det er at det har vært aktører som har tatt ut profitt. Den andre siden av det er at det finnes mange private barnehager som sliter med en svak økonomi. Jeg er for private barnehager, fordi jeg ønsker et mangfold i barnehagesektoren. Men jeg er redd for at det mangfoldet forsvinner litt, hvis alle små og uavhengige blir kjøpt opp av store kjeder. Hvordan kan vi sikre en finansiering som gjør det mulig å overleve som en liten aktør? Sånne ting mener jeg Velferdstjenesteutvalget ikke så veldig mye på, sier Guri Melby.

- En sak for 2022-budsjettet

Nå ligger det an til skuffelse både i Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

- Bekymringen min er at det såkalt hurtigarbeidende utvalget betyr nok en utsettelse, sa Torstein Tvedt Solberg til Børsen før helga.

Han mener innstramminger for private konserner er «massivt forsinket», og frykter at forslag om dette ikke vil bli lagt fram i denne stortingsperioden.

- Utvalget har frist til 15. juni. Jeg håper at dette gir grunnlag for en god debatt om grunnlaget for barnehagesystemet som helhet, sier Guri Melby.

- Før valget?

- Ja. Men jeg får ikke lagt fram en sak etter 15. juni og før valget. Da har jeg vel cirka fire dager på meg, sier Melby.

Den mest aktuelle anledningen å legge fram en slik sak mener hun er i statsbudsjettet - for 2022.

Drakamp om barnehager

I forhandlinger med FrP trakk regjeringen forslaget i statsbudsjettet for 2021 om endringer i kapital- og pensjonstilskudd til private barnehager.

Private Barnehagers Landsforbund (PBL) har beregnet at de reverserte forslagene ville ha innebåret kutt på 460 millioner kroner i 2021.

Avviklingen av Husbankens lån til private barnehager er opprettholdt.

Nå skal et «hurtigarbeidende utvalg» se nærmere på finansieringen av private barnehager.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer