John Carew:

Slik blir rettssaken

Tirsdag starter rettssaken hvor den tidligere fotballproffen er tiltalt for grovt skattesvik.

I RETTEN: Rettssaken mot John Carew starter tirsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RETTEN: Rettssaken mot John Carew starter tirsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

I slutten av april ble det tatt ut tiltale mot John Carew (43). Økokrim mener den tidligere fotballspilleren har unndratt skatt for totalt 5,4 millioner kroner i åra 2014 til 2019.

Carew er tiltalt for grovt uaktsom skattesvik fra 2014 til 2016, og forsettlig grovt skattesvik resten av perioden.

Han skal ifølge påtalemyndigheten ha unnlatt å oppgi inntekt på totalt 12,8 millioner kroner og formue på totalt 308 millioner kroner.

Risikerer flere år i fengsel

Tirsdag starter rettssaken mot 43-åringen i Oslo tingrett. Det er satt av åtte dager i Oslo tingrett.

Rettens første dag går med til påtalemyndighetens innledningsforedrag og forsvarers bemerkninger, før Carew gir sin forklaring onsdag. Både onsdag og torsdag er det planlagt utspørring fra henholdsvis aktor og forsvarer.

Deretter følger det vitneforklaringer, med Carews mangeårige advokat og rådgiver Per Arne Flod som førstemann ut. Nest siste på planen er dokumentasjon, før aktor og forsvarer avslutter med sine prosedyrer, og legger fram sin påstand om straff.

SKATTESVIK: John Carew er tiltalt for grovt skattesvik. Førsteadvokat hos Økokrim, Marianne Bender, sier tiltalen er alvorlig. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Om Carew blir dømt risikerer han en lang fengselsstraff. Hans forsvarer Berit Reiss-Andersen fortalte til Børsen i våres at strafferammen er på seks års fengsel.

Gjorde beslag

Selv har tiltalte bestridt deler av tiltalen, og i en pressemelding som ble sendt ut da tiltalen ble kjent, mener han at han har fått uriktige råd fra sine rådgivere.

- Jeg er klar over at jeg har et selvstendig ansvar for å gi riktig informasjon, men jeg har vært omgitt av rådgivere og støtteapparat siden jeg var ganske ung, og har nok definitivt større kunnskap om fotball og eiendomsinvesteringer enn om kompleks skatterett for utenlandsboende, skrev han i pressemeldingen.

Carew har vært under omfattende etterforskning av Økokrim. I februar 2021 møttes Skatteetaten og fotballhelten i retten over striden om hvorvidt Carew skulle skatte til Norge eller Storbritannia. Skatteetaten ønsket da å ta arrest i hans eiendeler i Norge. Saken endte i forlik.

Politiet gikk i starten av juni i fjor til aksjon på flere adresser som er knyttet til ham, og gjorde flere beslag.

Formuer i skatteparadis

Kjernen i saken er at Carew har skattet til Storbritannia, men har oppholdt seg flere dager i Norge enn regelverket tillater - slik at han egentlig skulle skattet hit. Påtaleansvarlig Marianne Bender i Økokrim er aktor i saken. Hun har tidligere forklart at dersom man oppholder seg mer enn 183 dager i Norge, anses man som bosatt her.

UNDER ETTERFORSKNING: Onsdag ettermiddag 2. juni ble det kjent at den norske fotballegenden og skuespilleren John Carew (41) er under etterforskning av Økokrim, siktet for grovt skattesvik. Video: Ivan Larsson, Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer

I tiltalen går det blant annet fram at Carew har plassert rundt 64 millioner kroner i skatteparadisene Luxemburg og Isle of Man, og at han ikke har opplyst om denne formuen til skattemyndighetene.

Han har også leid ut leiligheter i både Storbritannia og Norge, uten å melde disse inntektene til skatteetaten.

Carew avsluttet fotballkarrieren i den engelske klubben West Ham i 2012, og har siden bygget seg karriere som skuespiller. Han fikk blant annet skryt for sin rolle i NRK-serien «Heimebane», og er nå å se som Benny i «Olsenbanden - siste skrik».

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer