Slik bor de styrtrike russerne

De styrtrike russerne nektes adgang til egne luksuseiendommer etter sanksjoner.

BEECHWOOD HOUSE: Den georgianske villaen fra 1840 ble kjøpt av Alisjer Usmanov i 2008 til den nette sum av 48 millioner pund. Skjermdump: Google Maps
BEECHWOOD HOUSE: Den georgianske villaen fra 1840 ble kjøpt av Alisjer Usmanov i 2008 til den nette sum av 48 millioner pund. Skjermdump: Google Maps Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De russiske oligarkene har fått føle Vestens sanksjoner etter Russlands invasjon av Ukraina for to uker siden.

Både USA, Storbritannia og EU har fryst midlene til en rekke høytstående russiske rikinger, som nektes adgang av myndighetene.

Forrige uke ble det kjent at britiske myndigheter hadde fryst eiendommene til Alisjer Usmanov, omtalt av EU som Putins favoritt-oligark. Han har også fått innreiseforbud, og borgerne har fått forbud mot å handle med ham.

Derfor står hans to luksuseiendommer like utenfor London tomme. Det dreier seg om en georgiansk villa på fra 1840 og en herskapelig herregård, som begge ligger i Surrey. De kan verken selges eller leies ut.

Det samme gjelder Igor Sjuvalovs luksusleiligheter i London sentrum. De har en estimert verdi på 11 millioner pund, ifølge The Guardian.

SUTTON PLACE: Alisjer Usmanov skal være eieren av den gigantiske villaen med 72 rom. Skjermdump: Google Maps
SUTTON PLACE: Alisjer Usmanov skal være eieren av den gigantiske villaen med 72 rom. Skjermdump: Google Maps Vis mer

Nøyaktig hva som kan skje videre med eiendommene er usikkert. Det er blitt foreslått å gjøre luksusboligene om til midlertidige flyktninghjem for ukrainere som har forlatt hjemlandet. Ideen ble lansert av Storbritannias opposisjonsparti Liberaldemokratene i forrige uke, skriver Fortune.

Statsråd Michael Gove ser på muligheten for å overdra eiendommene til oligarkene uten kompensasjon, ifølge Financial Times. Spørsmålet er om det er i strid med britisk lov.

KONFLIKTEN FORKLART: Situasjonen mellom Russland og Ukraina er anspent. Men hvor startet det hele, og hvorfor er det konflikt mellom de to landene? Vi forklarer. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: AP / NTB / Storyblocks Vis mer

Finansmagasinet Forbes hevder at de har avdekket minst 36 eiendommer, til en totalverdi av 1,2 milliarder dollar, som er eid av ti sanksjonerte russiske oligarker. Alle skal være under fare for å bli beslaglagt av myndighetene.

En del av problemet er imidlertid at det ikke er lett å slå fast at det er oligarkene som er de faktiske eierne av eiendommene. De er gjerne kjøpt av utenlandsregistrerte selskaper eller på slektninger.

LUKSUSLEILIGHET: Oleg Deripaska punget ut med 42,5 millioner dollar for denne femetasjers bygningen (i midten) New York i 2008. Skjermdump: Google Maps
LUKSUSLEILIGHET: Oleg Deripaska punget ut med 42,5 millioner dollar for denne femetasjers bygningen (i midten) New York i 2008. Skjermdump: Google Maps Vis mer

Dæhlie-nabo

Den ukrainskfødte russeren Viktor Vekselberg eier konglomeratet Renova Group, og er god for 16,2 milliarder dollar ifølge Bloombergs rikingliste. Det setter ham på en 107. plass i verden. Han har eiendommer flere steder i verden - to i USA, i Connecticut og New York, en i Latvia, i Italia og i Sveits.

Eiendommene anslås av Forbes å ha en samlet verdi på 70 millioner dollar, tilsvarende 629 millioner norske kroner.

Begge leilighetene i USA eies av kona Marina, ifølge magasinet. Han ble sanksjonert av USA i 2018.

I begrunnelsen sto det blant annet av to av hans medarbeidere i 2016 ble arrestert for å ha bestukket tjenestemenn knyttet til et kraftproduksjonsprosjekt i Russland. Han er også anklaget for å ha blandet seg inn i USA-valget i 2016. På grunn av sanksjonene ble også hans midler i Sveits fryst.

I Sveits har han også noen norske naboer. Skikongen Bjørn Dæhlie meldte nylig flytting til pantonen Zug, som er et velkjent favorittsted for rikinger. Bare 650 meter unna Dæhlies nye leilighet ligger huset til den russiske oligarken. Også eiendomsmilliardær Kjartan Aas og meklertopp Anders Endreson holder til på samme sted.

DÆHLIE-NABO: En av disse to kan har bolig nedi høgget fra Bjørn Dæhli. Hint: Det er ham til venstre. Foto: Sergej Ilnitskij/AFP/NTB
DÆHLIE-NABO: En av disse to kan har bolig nedi høgget fra Bjørn Dæhli. Hint: Det er ham til venstre. Foto: Sergej Ilnitskij/AFP/NTB Vis mer

Vekselberg eier også yachten «Tango», som er verdt 120 millioner dollar. Den ligger for tida fortøyd på Mallorca i Spania.

Raidet av FBI

Grunnleggeren av industrigruppa Basic Element, Oleg Deripaska, var blant dem som ble sanksjonert av Trump-administrasjonen i 2018. Årsaken var Russlands aktivitet, blant annet i Ukraina, og cyberangrep og forsøk på innblanding i vestlige valg.

Deripaska skal blant annet eie en femetasjes bygning i Manhattans rikeste nabolag, Upper East Side. Den skal han ha kjøpt i 2008 for 42,5 millioner dollar.

Ikke langt unna, på West Side på Manhattan, skal han eie et treetasjes rekkehus som ble kjøpt for 4,5 millioner i 2006. Gigavillaen nær Embassy Row i Washington skal Deripaska ha betalt 15 millioner dollar for i 2006.

Her fikk han i fjor besøk av horder FBI-agenter. Årsaken er uviss. Selv hevder han overfor Washington Post at disse tre boligene eies av slektninger. De er kjøpt gjennom tre private aksjeselskaper med tilhold i Delaware.

KONSEKVENSER: Oljefondsjef Nicolai Tangen om krigens konsekvenser. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Vis mer

Deripaska er en av få russiske oligarker som nå har tatt til orde for at Russland må stoppe krigen mot Ukraina umiddelbart.

Deripaska er også koblet til Hamstone House, en Art Deco-bygning fra 1937, som ifølge Tatler skal ha vært hertuginne Wallis Simpsons favorittsted. Cliff Richards, Tom Jones og John Lennon skal også ha oppholdt seg på eiendommen, som strekker seg over åtte hektar.

KJENDISBULE: Flere store kjendiser og kongelige har holdt til i det som skal være en av oligark Oleg Depaskas eiendommer. Skjermdump: Google Maps
KJENDISBULE: Flere store kjendiser og kongelige har holdt til i det som skal være en av oligark Oleg Depaskas eiendommer. Skjermdump: Google Maps Vis mer

Som om ikke det var nok, skal Deripaska også eie en bolig i London med sju soverom, hjemmekino og et tyrkisk dampbad.

Forbes skriver at den mye omtalte oligarken Mikhail Fridman eier naboeiendommen til Usmanov i London.

Den viktorianske Athlone House fra 1872 ble kjøpt i 2016 for rundt 90 millioner dollar, og pusset opp av Fridman for å inkludere et underjordisk svømmebasseng, et yogarom og et observatorium. I motsetning til sin nabo har han selv underskrevet papirene.

Franks oligark-favoritt

Mikhail Gutseriev har vært så heldig å havne på sanksjonslista til både USA, Storbritannia og EU.

Han havnet på sanksjonslista til EU i fjor, og er anklaget for å være nær venn av Hviterusslands leder Aleksandr Lukasjenko. Han skal ha vært blant oligarkene som var til stede under Putins møte på invasjonsdagen. Han er en av de «gamle» oligarkene som skapte sin formue etter Sovjetunionens fall.

TILHØRER RUSSLAND: Dette er grunnene til at Russlands president Vladimir Putin vil ta kontroll over Ukraina. Reporter: Maja Walberg Klev. Video: AP/NTB/Storyblocks. Vis mer

Han havnet i unåde hos Putin på 2000-tallet etter å ha kritisert ham, men skal de seinere åra ha kommet tilbake i varmen.

Han eier ifølge Forbes intet mindre enn fire villaer på den franske riviera, nærmere bestemt Antibes. En av villaene, Hier, er lokalisert i den såkalte «milliardærbukta».

Idyllen til tross, den skapte trøbbel for Gutseriev i 2020. Det sveitsiske selskapet Swiru Holding AG kjøpte den for 190 millioner dollar, men skal ha oppgitt 51 millioner dollar som sum, og fikk med det en bot på 1,6 millioner dollar.

Til sammen skal villaene ha en verdi på 270 millioner kroner.

OLIGARKISK IDYLL: Oligarkene ser ut til å trives på den franske riviera. Foto: Shutterstock/NTB
OLIGARKISK IDYLL: Oligarkene ser ut til å trives på den franske riviera. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

The Guardian skriver at han også eier eiendommer i London for til sammen 50 millioner pund.

Andre på Forbes' liste er brødrene Arkadij og Boris Rotenberg. Førstnevnte var en gang Putins judopartner, og ser ut til å tilbringe sine dager i Italia - på flere eiendommer på Sardinia og én i Roma. Bror Boris foretrekker den franske riviera, hvor han skal eie to villaer. Han skal også eie en eiendom i London, som skal være kjøpt gjennom et Kypros-basert selskap.

Gennady Timtsjenko er heller ikke populær i verken EU, USA, Storbritannia, Canada eller Sveits, som alle har sanksjonert ham. Han skal ha eiendommer i Sveits og Frankrike.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer