Slik endres Norge

En skummel cocktail kan forandre Norge dramatisk.

NÅ SKJER DET: Ekspertene i Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrå er nok en gang i ferd med å beregne hvordan Norge vil se ut om noen tiår. Finansminister Siv Jensen slår fast at endringer som lenge har vært varslet, nå for alvor banker på døra. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix
NÅ SKJER DET: Ekspertene i Finansdepartementet og Statistisk sentralbyrå er nok en gang i ferd med å beregne hvordan Norge vil se ut om noen tiår. Finansminister Siv Jensen slår fast at endringer som lenge har vært varslet, nå for alvor banker på døra. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snart kommer et oppdatert langtidsvarsel for Norge. Det forteller hvordan Norge vil se ut i nær framtid. Helt sikkert er det at samfunnet står overfor store endringer. Spørsmålet er hva det gjør med oss.

Finansminister Siv Jensen (Frp) håper at regjeringens perspektivmelding - som dokumentet heter - vil bli en vekker for alle som bor i det landet som FN gjentatte ganger har kåret til verdens beste.

- Vekslende regjeringer har pekt på disse scenarioene. Man vi har kanskje tenkt at det ligger så langt fram at vi ikke har tatt det helt inn over oss. Nå banker det på døra, sier Jensen til Børsen.

- Dette er noe flere enn finansministeren og mine kolleger bør være opptatt av, legger hun til.

Skumle ingredienser

Her er ingrediensene i cocktailen som forandrer Norge:

* De neste ti åra blir det 100 000 nye pensjonister her i landet. Det er like mange som det bor i Tromsø og Moss - til sammen.

* I dagens Norge er én av 25 nordmenn over 80 år. Om 40 år er hver tiende nordmann over 80 år.

* For hver pensjonist er det i dagens Norge fire personer i aldersgruppa 20-66 år - også kalt yrkesaktiv alder. Innen 2060 vil det bare være litt over to yrkesaktive for hver pensjonist.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer