Dagbladet erfarer:

Slik endres omstridt avgift

Regjeringen har lovet å fase ut økningene i arbeidsgiveravgiften. I statsbudsjettet, som legges fram i morgen, økes bare innslagspunktet med 100 000 kroner, ifølge Dagbladets opplysninger.

SKAL FJERNE - GJØR DET IKKE NÅ: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum klarer ikke annet enn å øke innslagspunktet i arbeidsgiveravgiften med 100 000 kroner i statsbudsjettet for 2024. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
SKAL FJERNE - GJØR DET IKKE NÅ: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum klarer ikke annet enn å øke innslagspunktet i arbeidsgiveravgiften med 100 000 kroner i statsbudsjettet for 2024. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NRK fikk torsdag morgen bekreftet fra flere ulike kilder med innsikt i prosessen at det blir justeringer i den midlertidig økte arbeidsgiveravgiften på inntekter over 750 000 kroner.

Dagbladet får bekreftet det samme.

I tillegg kan Dagbladet nå fortelle hvordan justeringene er utformet: Regjeringen øker innslagspunktet marginalt, til 850 000 kroner.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har lovet at avgiften skal fases ut, men mye arbeid gjenstår.

Det blir den delen av inntekten som er over 850 000 kroner som skattlegges ekstra.

Men også i 2024 må altså svært mange fortsatt betale regjeringens «midlertidige» avgiftsøkning.

I fagbevegelsen vil justeringen neppe møtes med jubel. Det har vært en klar forståelse mellom partene i arbeidslivet og regjeringen at den økte arbeidsgiveravgiften skulle fjernes så fort som mulig.

Både NHO-sjef Ole Erik Almlid og LO-sjef Peggy Hessen Følsvik vil ha den helt bort.

Å justere arbeidsgiveravgiften slik at den treffer noen færre, vurderes ikke som godt nok, slik Dagbladet forstår situasjonen.

Dette grepet ble innført i fjor høst og var da ventet å gi omkring 8 milliarder kroner i inntekter til staten. Den sterke lønnsveksten i år kan ha økt inntektene.

SV-topp Kari Elisabeth Kaski har sagt at den midlertidige avgiftsøkningen bør fjernes. SV skal forhandle om budsjettet med regjeringspartiene i løpet av høsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer