Slik er nordmenns nyttårsluksus

Selv om folk har strammere økonomi nå enn før, velger mange å unne seg en luksuriøs nyttårsfeiring.

FEIRING: Flere nordmenn har booket seg inn på dyre hoteller nyttårsnatta. Foto: Rodrigo Freitas / NTB
FEIRING: Flere nordmenn har booket seg inn på dyre hoteller nyttårsnatta. Foto: Rodrigo Freitas / NTB Vis mer
Publisert

Renteøkninger, inflasjon og dyre strømregninger har gått hardt utover lommebøkene dette året. En stadig strammere økonomi førte til at flere måtte justere ned på julegavebudsjettet, og ikke alle tror situasjonen vil bedre seg med det første.

Til tross for pessimistiske utsikter unner nordmenn seg fortsatt dyre gleder som flotte hotellovernattinger og smakfulle restaurantopplevelser.

Børsen har snakket med landets mest eksklusive hoteller, som alle melder om fullbookinger og lange ventelister i nyttårshelgen.

- Dette viser at det er en god del som prioriterer hotellferien rundt nyttår. Det er nok de med et større økonomisk handlingsrom som fortsatt tar seg råd til dette, sier sjeføkonom i DNB Markets Kjersti Haugland.

FULLBOOKET: Grand Hotel melder om fullbokkede middager på nyttårsaften. Foto: Terje Pedersen / NTB
FULLBOOKET: Grand Hotel melder om fullbokkede middager på nyttårsaften. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Håper på avbestillinger

- Hotellet er nesten fullt, og vi gleder oss til å ta imot alle gjestene.

Det sier Toril Flåskjer, hotelldirektør hos Grand Hotel, til Børsen.

Hun opplyser om at noen få hotellrom foreløpig står ledige nyttårsnatta, men at alle restauranter og spisesteder ellers er fullbooket. Flere har satt seg opp på venteliste i håp om avbestillinger, kan Flåskjer fortelle.

Å avslutte året med spabehandling på Farris Bad i Larvik er samtidig svært populært. Daglig leder Ane Johansen sier at de i år tilbyr to ulike pakker til gjestene.

I den ene pakken kan man nyte spa tidlig på dagen, før man går videre til en femretters middag med tilhørende underholdning. I pakke nummer to får man servert middagen først, før resten av kvelden tilbringes på spa.

- I begge tilfeller får man et glass bobler ved midnatt og hotellet har nedtelling og arrangerer fyrverkeri, sier Johansen.

Hun forteller at det foreløpig er fullbooket på nyttårsaften ved unntak av én ledig suite, men:

- Den regner jeg med at vi selger raskt.

GODT NYTT ÅR: På Britannia Hotel i Trondheim arrangeres det nyttårsgalla. Foto: Gorm Kallestad / NTB
GODT NYTT ÅR: På Britannia Hotel i Trondheim arrangeres det nyttårsgalla. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Helt utsolgt

Også hos Sommerro i Oslo og Britannia Hotel i Trondheim er det fullbookede lokaler på nyttårsaften.

- På Britannia har vi også i år godt belegg gjennom hele jula og nyttårshelgen. På nyttårsaften inviterer vi til nyttårsgalla, og denne er utsolgt per nå, sier markedsdirektør i Britannia Hotel, Kenneth Enæs-Hanssen, til Børsen.

Gjestene på Sommerro vil derimot kunne feire høytida med en meny som er sammensatt spesielt for anledningen, på tre av deres restauranter. Det opplyser pressesjef ved hotellet Elise Merckoll Middelthon.

Det har foreløpig falt i smak hos gjestene, som fra 7. og 8. etasje kan nyte en av Oslos flotteste utsikter når klokka slår midnatt, ifølge henne.

- Vi er helt fullbooket på nyttårsaften, noe vi selvsagt synes er veldig hyggelig!

- Billigere å feire i Norge

At så mange velger eksklusive nyttårsfeiringer, tyder på at flere fortsatt har råd til å unne seg litt luksus også i dyrtida.

- En ting handler om at inntektssituasjonen til folk er forskjellige. Alle har fått strammere økonomi som følge av prisvekst og rentehevinger, men det føles strammest for de som har aller lavest inntekt.

Det sier sjeføkonom i DNB Markets, Kjersti Haugland, til Børsen.

HÅP: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror flere vil oppleve en bedre økonomisk situasjon i 2024. Foto: Hanna Johre / NTB
HÅP: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets tror flere vil oppleve en bedre økonomisk situasjon i 2024. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

- Når alt er så dyrt i hverdagen, tenker jeg en slik type feiring er en typisk ting folk hadde strammet inn på. Det er nok de mest bemidlede eller de med gode inntekter som fortsatt tar seg råd til dette, påpeker hun.

Hun tror samtidig at flere som kanskje tidligere har tilbragt nyttårshelgen utenlands, nå har valgt å bli i Norge.

- Det er jo slik at en svak krone bidrar til at folk vrir planene sine. Relativt sett har det blitt billigere å være i Norge enn å dra til utlandet, sier Haugland.

Kommer med gladmelding

Sjefsøkonomen kommer samtidig med en oppfordring - eller en gladmelding, om du vil - til nordmenn som er usikre på økonomien i det nye året vi snart går inn i.

- Gå inn i 2024 med et visst håp. Rentetoppen er trolig nådd, og 2024 blir trolig et år med et ganske godt arbeidsmarked og høy lønnsvekst, sier Haugland.

- Hvis prognosene våre er riktige, vil ikke situasjonen fortsette å forverre seg i året som kommer. Kjøpekraften kommer også til å bedre seg, i motsetning til i år.