Russland:

Slik erstatter de Wagner-soldatene

Russland har hyret inn en afrikansk hær for å opprettholde Wagner-gruppas kontroll på kontinentet.

AKSJONERER I SUDAN: Ukraina skal igjen ha angrepet russiske leiesoldater i Sudan, som ifølge CNN plyndrer gull fra Afrika for å finansiere Putins krig i Ukraina. Video: Kyiv Post / Telegram / AP. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

Wagner-gruppa spilte som kjent en sentral rolle under Russlands invasjon av Ukraina, men gjorde opprør mot Kreml i juni i fjor.

Organisasjonen gikk i oppløsning etter at lederne, milliardæren Jevgenij Prigozjin og hærsjefen Dmitrij Utkin, døde i en flystyrt noen måneder seinere.

I kulissene har de i årevis etablert seg i Afrika, og skaffet seg økonomisk og politisk innflytelse med Russlands støtte.

Ifølge The Wall Street Journal (WSJ) signerte Prigozjin flere kontrakter med regjeringene i Den sentralafrikanske republikk, Mali og Libya, i tillegg til å sikre seg lukrative gruvedriftsavtaler.

Dette i bytte mot militær og politisk støtte, blant annet i kuppet i Sudan i 2019, ifølge den ukrainske avisa Kyiv Post.

Avtalene har blant annet sikret Russland gull til å finansiere krigen i Ukraina, skriver avisa.

WSJ skrev i februar i fjor at det var anslagsvis 5000 Wagner-soldater stasjonert over kontinentet. Til sammenlikning har USA 6000 personer utplassert i tropper og støttepersonell i Afrika.

Disse forsøker nå Russland å erstatte, skriver Bloomberg. For å opprettholde og utvide tilstedeværelsen sin i Afrika rekrutterer de nå nye soldater, i en gruppe som har fått navnet Afrikakorpset.

AVSLØRER PUTIN: Kremlkritiske Dossier Center har publisert dokumenter og dronebilder fra Vladimir Putins hemmelige luksuseiendom i Karelen, tre mil fra grensa til Finland.. Video: Dossier Center. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Det er samme navn som Adolf Hitler ga til sin militære ekspedisjonsstyrke under andre verdenskrig, som opererte i Libya, Egypt og Tunisia.

Kyiv Post publiserte tirsdag videoer som skal vise ukrainske droner som angriper russiske leiesoldater og deres «lokale terroristpartnere» i Sudan. Avisa siterer to anonyme kilder i Ukrainas spesialstyrke.

WAGNER I AFRIKA: Tre Wagner-soldater fotografert nord i Mali i et bilde gitt ut av den franske hæren.Foto: Den franske hæren / AP / NTB
WAGNER I AFRIKA: Tre Wagner-soldater fotografert nord i Mali i et bilde gitt ut av den franske hæren.Foto: Den franske hæren / AP / NTB Vis mer

Filmsnuttene, som skal være tatt de seineste ukene, i et ikke-lokalisert område av Sudan, skal vise tre ulike angrep mot tre kjøretøy.

Det er ikke kjent om noen skal være drept eller såret i de påståtte angrepene.