Durek Verrett:

Slik forsvarer han oppsiktsvekkende kontrakt

Kunder må skrive under på at de godtar «berøring av kjønnsorganer» av Durek Verrett. Dette er kun for å beskytte seg mot urimelige søksmål, sier han selv.

EKSPERTER ADVARER: Durek Verrets privatøkt-kontrakt er oppsiktsvekkende med norske jusbriller. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL
EKSPERTER ADVARER: Durek Verrets privatøkt-kontrakt er oppsiktsvekkende med norske jusbriller. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kort fortalt

  • Durek Verrett, kjent som sjaman og forloveden til prinsesse Märtha Louise, krever at kunder skriver under på at de godtar «berøring av kjønnsorganer» i hans private seanser.
  • Verrett forklarer at han ikke berører folks kjønnsorganer, men jobber med lymfesystemet som ligger i nærheten. Avtalevilkåret er med for å beskytte Verrett mot søksmål, sier han.
  • Kunden må også godta en streng taushetserklæring.
  • Advokat Inger Johanne Heggdal advarer forbrukere mot å inngå slike avtaler.
  • Verrett forklarer at taushetserklæringen er for å beskytte hans privatliv.

Dette sammendraget er laget ved hjelp av KI, og kvalitetssikret av journalisten.

Durek Verrett har (49) gjort seg kjent som selverklært sjaman, dernest prinsesse Märtha Louises (52) kjæreste, og nå forlovede. De to gifter seg mot slutten av sommeren.

I sitt virke tilbyr han blant annet private seanser, til den nette sum av 2000 dollar, tilsvarende 20 900 norske kroner. Disse tilbys også virtuelt, for tilsvarende 15 680 kroner. Det er kun sistnevnte som for øyeblikket er tilgjengelig på nettsida.

Før man får booket en time med Verrett, må man godta både en taushetserklæring og en helseerklæring. Her står det at avtalen reguleres og håndheves i samsvar med lovverket i delstaten California, og er bindene for parter i USA og «over hele verden».

Vilkår om berøring av kjønnsorganer

Under sistnevnte erklæring står det blant annet:

«Du samtykker uttrykkelig i alle behandlinger, metoder og teknikker som Shaman Durek må utføre i økta di som bestemt av ham. Dette inkluderer, men er ikke begrenset til, fysisk berøring, energihealing, frigjøring av toksiner (som kan forårsake en fysisk reaksjon som gråting, oppkast, gjesping, latter, hoste, støyutslipp, skriking, osv.), energisk inngang eller fysisk berøring av kjønnsorganene dine eller elektrisk sjokkbehandling i ryggraden».

TIKTOK: Durek Verrett slettet en Tiktok-sketsj hvor prinsesse Märtha Louise blir «angrepet». Video: @ShamanDurek / Tiktok Vis mer

Kunden godtar også en meget streng taushetserklæring, som i praksis gir kunden munnkurv overfor alt og alle unntatt Verrett og selskapet hans, Ohana Productions LLC.

- Først og fremst - jeg berører ikke folks kjønnsorganer. Men under noen økter må jeg jobbe med lymfesystemet, som ligger i det nedre lyskeområdet. Det er i nærheten av kjønnsorganene, og advokaten min rådet meg til å inkludere dette for å beskytte meg selv. Du veit - noen folk er veldig ivrige på å saksøke i USA. Jeg har snakket med advokaten min mange ganger om å fjerme den biten, fordi det høres så sprøtt ut, men hun sier at det bør stå der for egen beskyttelse, forklarer Verrett til Børsen.

Han sier også at han ikke har hatt noen fysiske timer med kunder på rundt fem år, på grunn av «en rekke ubehagelige hendelser».

- Jeg har hatt folk som har forsøkt å slå meg i ansiktet. Det har vært folk som har tatt av seg klærne og tilnærmet seg meg. I USA må jeg være sikker på at jeg ikke har med å gjøre med en flokk gærninger som prøver å stjele penger fra meg eller true meg. Det var mye, jeg måtte gå i terapi på grunn av det. Det var virkelig, virkelig vanskelig, sier 49-åringen.

Advarer forbrukere

Advokat i Molteberg Nilsen, Inger Johanne Heggdal, reagerer sterkt på kontrakten, og oppfordrer på det sterkeste forbrukerne å være skeptiske.

- Man bør tenke seg godt om dersom en behandler vil ha deg til å signere på at de skal få ta på kjønnsorganene dine, eller at du aldri har lov til å snakke om det eller noe annet i behandlingen i ettertid. Seriøse behandlere vil antakelig si at de ikke har behov for denne type vilkår i sine avtaler, sier hun til Børsen.

SVARER OM DUREK: Statsminister Jonas Gahr Støre svarer på Durek-utsagn om barn. Video: Maja Walberg Klev. Reporter: Magnus Kallelid. Vis mer

Hun forklarer at det er helt innafor å bruke californisk lov, og at norske rettsregler derfor ikke nødvendigvis gjelder. Så selv om avtalen ville reist en rekke problemstillinger i norsk rett, vil man likevel kunne bli erstatningsansvarlig i en amerikansk domstol.

- I norsk rett er det klart at man for det første ikke kan inngå avtale om at man helt ubetinget aksepterer at en «behandler» (eller noen andre) skal kunne ta på kjønnsorganer, eller andre kroppsdeler. Det vil være i strid med både generell avtalerett, forbrukerrett og potensielt også straffeloven. For det andre kan man heller ikke avtale seg bort fra egen rettssikkerhet eller grunnleggende ytringsfrihet, slik denne avtalen legger opp til, sier hun, og fortsetter:

- Avtalen inneholder en bestemmelse om at man ikke på noen som helst måte kan uttale seg kritisk eller negativt til behandler, verken direkte eller indirekte, privat eller offentlig. I det ligger jo, i teorien, at man heller ikke kan si til politiet at man har opplevd noe ubehagelig, til en psykolog at man ikke opplever at behandlingen har fungert, eller en venn at man ikke var fornøyd med behandlingen – uten å utsette seg selv for konsekvenser.

Vil beskytte privatlivet

Verrett forklarer at taushetserklæringen kun er på plass for å beskytte hans privatliv.

- Det er fordi jeg er en offentlig person, og enhver offentlig person i USA har en taushetserklæring. Jeg sier alltid at kundene kan dele opplevelsen med vennene sine, men ikke med offentligheten. Jeg har et privatliv, og jeg har en privat familie. Jeg ønsker ikke at våre private øyeblikk skal være gjenstand for offentlig diskusjon. Hvis du ønsker å bestille time hos meg, må du signere en taushetserklæring. Jeg synes ikke det er for strengt, jeg synes det er helt rettferdig.

- Mine klienter har ofte med seg en taushetserklæring til meg også. En rekke av de jeg jobber med er høyprofilerte. De fleste kundene mine er politikere, kjendiser, selskapseiere, leger, psykologer, og så videre. Det er for å skape et trygt sted for begge parter, fortsetter Verrett.

VURDERER NORSK VIRKSOMHET: Durek Verrett har sagt han skal flytte til Norge. Da vil han tilpasse virksomheten sin til norsk lov. Her fra Universals sommerfest i fjor. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
VURDERER NORSK VIRKSOMHET: Durek Verrett har sagt han skal flytte til Norge. Da vil han tilpasse virksomheten sin til norsk lov. Her fra Universals sommerfest i fjor. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Han forklarer videre at han har få norske kunder, og at han kun har økter med nordmenn «pro bono», da han ikke kan jobbe i Norge med turistvisum. Verrett har imidlertid flere nordmenn som studenter i sjamanskolen sin og meditasjonsgrupper.

Det er likevel mulig å booke en virtuell time hos Verrett som nordmann. En journalist i Dagbladet hadde en økt med ham i 2022, en sak som fikk mye oppmerksomhet fordi hun gikk undercover. Saken ble ikke publisert.

Han vil likevel ikke kunne avholde denne timen fra Norge, understreker han.

Hyller norsk praksis

Advokat Heggdal mener vilkåret om taushet aldri ville blitt akseptert i en norsk forbrukeravtale av flere grunner, blant annet at avtalevilkår som er urimelige blir satt til side av norsk rett.

- Ytterligere er det helt klart at man i norsk rett ikke vil kunne vinne fram med at en avtale om at «fysisk berøring av kjønnsorganer» skal være bindende. Det er et helt grunnleggende prinsipp at du kan si nei til å bli tatt på. Alltid og uten unntak, forklarer advokaten.

Verrett har vært åpen om at han vil flytte til Norge. For å jobbe her må han derfor ha oppholdstillatelse.

- Da vil jeg sette meg ned med min norske advokat og lage retningslinjer basert på norsk lov. Det blir sannsynligvis ikke en taushetserklæring fordi det ikke er behov for en. Det er en veldig annerledes verden her, sier han, og fortsetter:

- Jeg synes det er ganske interessant og veldig kult at i Norge må folk faktisk ta ansvar når de velger å saksøke noen. Dersom man taper må man betale den andre partens saksomkostninger. Det må man ikke i USA, og der elsker de å saksøke, spesielt kjendiser.

Han viser blant annet til sin venninne, skuespilleren Gwyneth Paltrow. Hun ble i 2016 ble saksøkt av mann som hevdet at hun kjørte på ham i en slalåmbakke. Hun slo tilbake med at det var omvendt, og vant i retten i fjor.

Märtha Louise og Durek Verrett har bryllupsplanene klare, og gjestelista kan bli full av både norske og internasjonale kjendiser, ifølge kongehusekspert Caroline Vagle. Reporter: Klaus Fjellro / Rød Løper Vis mer

Kan havne i norsk domstol

Jusprofessor Olav Torvund forklarer at selv om avtalen krever at den reguleres etter californisk rett, kan den likevel havne i norsk domstol.

En eventuell tvist med en nordmann, om hvorvidt avtalevilkårene er urimelige, skal behandles av en norsk domstol etter norsk rett.

- Man kan avtale hemmelighold. Men denne avtalen går svært langt. Jeg tviler på at en avtale som pålegger forbrukeren så strenge plikter, vil kunne håndheves etter norsk rett. I praksis fraskriver man seg retten til å for eksempel bringe en eventuell tvist inn for domstolene. En slik rett kan man ikke fraskrive seg, sier han til Børsen.

Han mener imidlertid at man kan gå langt i avtale om selve behandlingsmetoden.

- For eksempel at den kan innebære berøring av kjønnsorganer. Men sjamanen har uansett et ansvar for forsvarligheten av behandlingen, uansett hva som måtte stå i avalen, slår han fast.