Slik har Gustav Witzøe bygget gigantformuen

Han startet med et konkursbo og én konsesjon, da laksenæringa lå nede. Nå er han blant landets rikeste - og raser mot grunnrenteskatten. Ordføreren i Frøya taler hans sak.

OPPRØRT: Laksegründer Gustav Witzøe fotografert utenfor NRK på Marienlyst i Oslo, etter å ha langet ut mot regjeringens varslede grunnrenteskatt for havbruksnæringen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
OPPRØRT: Laksegründer Gustav Witzøe fotografert utenfor NRK på Marienlyst i Oslo, etter å ha langet ut mot regjeringens varslede grunnrenteskatt for havbruksnæringen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Ingen har tjent mer penger på laks enn Gustav Witzøe.

Det har også hjemkommunen Frøya nytt godt av. Den lille øya på Trøndelagskysten har landets høyeste gjennomsnittsformue, der hans sønn, Gustav Magnar Witzøe, eier brorparten av verdiene.

Blant øyas 5391 innbyggere er det ytterligere fem milliardærer.

Det er de som hadde trua da andre flytta, konstaterer ordfører Kristin Strømskag (H).

- Det som kjennetegner frøyværinger er at vi husker dem som har bygget opp virksomhetene, med vanvittig hardt arbeid i mange år. Det har ikke kommet gratis, sier hun til Børsen.

«Samfunnsbyggere» kaller ordføreren dem, Gustav Witzøe og de øvrige havbruksgründerne. Hun tillegger dem mye av æren for at kommunen har klart å snu befolkningsutviklingen i positiv retning.

- Det er derfor mange er opprørte nå, når disse skal «flås» og «tas», sier Strømskag.

Hun viser til regjeringens varslede lakseskatt og retorikken hun opplever at brukes i omtalen av landets rikeste.

Angriper regjeringen

Gustav Witzøe har selv uttalt seg i harde ordelag om det han beskriver som begredelige rammevilkår for oppdrettsnæringen og bedriftseiere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.