John Carew:

Slik kan han sone

John Carew ble dømt til ett år og to måneder i fengsel.

MÅ PUNGE UT: I tillegg til en bot på i overkant av en halv million kroner, må Carew betalte tilbake alt han unndro i skatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MÅ PUNGE UT: I tillegg til en bot på i overkant av en halv million kroner, må Carew betalte tilbake alt han unndro i skatt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

I starten av uka kom dommen mot den tidligere fotballproffen John Carew (43).

Retten kunne ikke slå fast at det grove skattesviket mellom 2017 og 2019 var med forsett, altså med vilje, slik Økokrim tiltalte ham for. Han ble dømt for grovt uaktsomt skattesvik i åra 2014 til 2019.

Retten satte også straffen til ett år og to måneder ubetinget fengsel, som betyr at han må sone.

Kan sone hjemme

Men det betyr ikke nødvendigvis at Carew må tilbringe hele dommen innenfor murene.

- Det er i utgangspunktet bare de som er dømt til seks måneders fengsel eller mindre som kan sone hele straffen hjemme med fotlenke, forklarer førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Politihøgskolen, Katrine Holter, til Børsen.

UNDER ETTERFORSKNING: Onsdag ettermiddag 2. juni ble det kjent at den norske fotballegenden og skuespilleren John Carew (41) er under etterforskning av Økokrim, siktet for grovt skattesvik. Video: Ivan Larsson, Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer

Holter forklarer at Carew kan søke om å sone hjemme med fotlenke etter å ha sonet en del av straffen i fengsel.

- De som har fått lenger fengselsstraff, kan søke om å få sone deler av straffen hjemme med fotlenke. Her er det noen tekniske fristregler. Det er de siste seks månedene før forventet prøveløslatelse som er aktuelt. Når straffen er på ett år og to måneder, vil prøveløslatelse kunne skje etter omtrent ni måneder, forteller Holter.

Må betale tilbake skatt

Hun sier også at man i tillegg må ha sonet en tredjedel av straffen.

- Med andre ord må Carew sone de første fem månedene av straffen i fengsel, og så kan han søke om å få sone de neste fire månedene av straffen hjemme.

Carew ble også dømt til å betale i overkant av en halv million i bot. Han har unndratt skatt for til sammen 5,4 millioner kroner. Dette må han også betale tilbake, forteller Eivind Furuseth, førsteamanuensis ved institutt for rettsvitenskap og styring på BI.

- Selve skatten må innbetales, pluss boten. Han får en faktura i posten som må betales. Jeg vet ikke hvordan man vil gjøre det rent praktisk, om han får en nedbetalingstid. Det kan jo tenkes at han får det, sier han til Børsen.

Kan ankes

Det er to ukers ankefrist i saken, og det er foreløpig ikke levert inn en anke. Dersom Carew velger å anke dommen, er den ikke rettskraftig. 43-åringens forsvarer, Berit Reiss-Andersen, ønsker ikke å kommentere en eventuell anke eller soningsforhold.

SKATTESVIK: Førsteadvokat hos Økokrim, Marianne Bender, uttalte seg om tiltalen da den ble kjent. Nå er Carew dømt. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

I en pressemelding etter dommen ble avsagt, gjorde Reiss-Andersen det klart at hun mente saken var en overreaksjon fra Økokrim sin side:

- Etter hans uforbeholdne tilståelse burde saken gått som tilståelsessak, noe som også understrekes i dommen, uten all den unødige offentlige ressursbruken saken har påført samfunnet og den offentlige belastningen dette har medført for John Carew, skrev hun.

Førstestatsadvokat for Økokrim, Marianne Bender, som også førte saken som aktor i retten, åpnet for muligheten til å anke da dommen ble kjent.

- Dette er en alvorlig sak fordi det dreier seg om skatteunndragelser over mange år av et betydelig beløp. Økokrim vil nå lese dommen grundig for å vurdere om det er grunnlag for å anke dommen, skrev hun i en pressemelding.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer