Nord Stream-lekkasjene:

Slik kunne angrepet utføres

Det er flere måter å gjennomføre en gassrør-sabotasje, mener eksperter. Ifølge orlogskaptein er det enkelt å gjøre det samme på norske rørledninger, og mener særlig to faktorer gjør Norge utsatt.

ØDELAGT: Ifølge avisa Tagesspiegel antar tyske sikkerhetsmyndigheter at ødelagte North Stream-rørledninger vil være ubrukelige etter de påståtte sabotasjehandlingene.
ØDELAGT: Ifølge avisa Tagesspiegel antar tyske sikkerhetsmyndigheter at ødelagte North Stream-rørledninger vil være ubrukelige etter de påståtte sabotasjehandlingene. Vis mer
Publisert

Nord Streams to stålrør, som også er dekket av betong, er punktert tre steder, ødelagt av sprengladninger. Den siste, og kraftigste, ble estimert til å ha en eksplosjonskraft på ca. 700 kg, ifølge Norsar. Det tilsvarer eksplosjonen i Regjeringskvartalet 22. juli 2011.

Men ei bombe er lettere å skjule på 210 meter dyp: Trykkbølgene og lyden av høye smell blir nemlig kvelt under vann. Det forklarer bombeekspert Per Nergaard ved Norsk Folkehjelp.

- Når du sprenger en gassledning vil gassen forsterke eksplosjonen. Vannet tar mye av detonasjonsbølgene og gir en mindre områdeeffekt, sier Per Nergaard, bombeekspert ved Norsk Folkehjelp, til Dagbladet.

Det blir spekulert i mengden sprengstoff for å lage hull på rørledningen, som er én meter i diameter. Men det skal nok ikke mye til, sier Nergaard.

Kan utføres alene

Svenske Patrik Hulterström (48) jobbet som angrepsdykker i marinen fram til 2005, og har de siste 14 åra undervist i marinetaktikk ved Forsvarshøgskolen. Å sabotere under vann er blant hans kompetanseområder, sier han til Aftonbladet.

Dykkere kan nå svært dypt, men dypere enn 70 meter øker vanskelighetsgraden betraktelig, forklarer han til avisa. På dypere vann trenger dykkeren spesielle gasser for å puste, og kroppen blir utsatt for et slikt trykk at den må dekomprimeres etterpå.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer