- Slik lurte de verdensledere for 800 millioner

Verdensledere trodde de betalte millioner for å få gisler løslatt. Det hele viste seg å være svindel.

UTGA SEG FOR Å VÆRE FORSVARSMINISTER: Svindlerene utga seg for å være denne mannen, Frankrikes tidligere forsvarsminister Jean-Yves Le Drian. Foto: Reuters/Benoit Tessier
UTGA SEG FOR Å VÆRE FORSVARSMINISTER: Svindlerene utga seg for å være denne mannen, Frankrikes tidligere forsvarsminister Jean-Yves Le Drian. Foto: Reuters/Benoit Tessier Vis mer
Publisert

Ifølge New York Times fikk verdenslederne telefonoppringninger og Skype-anrop fra en person som utga seg for å være Frankrikes daværende forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian.

Han virket stresset, tydelig under press. Og ba om hjelp til et hemmelig oppdrag.

«Vi snakker om livene til franske borgere. Vi må få dem frigitt. Hvis vi ikke, forventer vi det verste. Jeg må vite om du kan hjelpe oss i dette oppdraget, og hvis svaret er ja, varsler jeg presidenten om at vi har noen som kan fungere som mekler for oss.»

Men det fantes ingen gisler. Det var heller ikke Jean-Yves Le Drian som ringte.

Personene som mottok samtalene - høytstående personer i kongehus, regjeringer og internasjonale organisasjoner - var ofre for en målrettet svindel, som pågikk i to år, ifølge CNN.

Tiltalt

Sju personer står nå tiltalt i Paris i forbindelse med svindelen. De skal ha oppgitt at pengene skulle gis som støtte til antiterroraksjoner og som hjelp i gisselsituasjoner.

De skal ifølge tiltalen ha henvendt seg til 150 høytstående personer og organisasjoner, og bare i et par tilfeller ante ofrene fare.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer