- Slik lurte de verdensledere for 800 millioner

Verdensledere trodde de betalte millioner for å få gisler løslatt. Det hele viste seg å være svindel.

UTGA SEG FOR Å VÆRE FORSVARSMINISTER: Svindlerene utga seg for å være denne mannen, Frankrikes tidligere forsvarsminister Jean-Yves Le Drian. Foto: Reuters/Benoit Tessier
UTGA SEG FOR Å VÆRE FORSVARSMINISTER: Svindlerene utga seg for å være denne mannen, Frankrikes tidligere forsvarsminister Jean-Yves Le Drian. Foto: Reuters/Benoit Tessier Vis mer
Publisert

Ifølge New York Times fikk verdenslederne telefonoppringninger og Skype-anrop fra en person som utga seg for å være Frankrikes daværende forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian.

Han virket stresset, tydelig under press. Og ba om hjelp til et hemmelig oppdrag.

«Vi snakker om livene til franske borgere. Vi må få dem frigitt. Hvis vi ikke, forventer vi det verste. Jeg må vite om du kan hjelpe oss i dette oppdraget, og hvis svaret er ja, varsler jeg presidenten om at vi har noen som kan fungere som mekler for oss.»

Men det fantes ingen gisler. Det var heller ikke Jean-Yves Le Drian som ringte.

Personene som mottok samtalene - høytstående personer i kongehus, regjeringer og internasjonale organisasjoner - var ofre for en målrettet svindel, som pågikk i to år, ifølge CNN.

Tiltalt

Sju personer står nå tiltalt i Paris i forbindelse med svindelen. De skal ha oppgitt at pengene skulle gis som støtte til antiterroraksjoner og som hjelp i gisselsituasjoner.

De skal ifølge tiltalen ha henvendt seg til 150 høytstående personer og organisasjoner, og bare i et par tilfeller ante ofrene fare.

To personer anses som svindelens «mesterhjerner». Disse ble pågrepet i Ukraina. På deres mobiltelefoner ble det blant annet funnet bilder av masken de brukte i opptakene.

Begge nekter straffskyld.

Le Drian sa følgende i fjor, ifølge CNN:

- Du kan ikke utgi deg for å være meg. Da havner du i fengsel. De var overbevisende, og dessverre så fikk de ofre.

Visste personlige detaljer

Ifølge flere ofre, skal en telefonsamtale ha blitt fulgt opp av et Skype-anrop. Her skal en mann med maske utgitt seg for å være nevnte Le Drian. Svindlerne skal ha gjort god research på forhånd, og visste personlige detaljer som hvor mange barn ofrene hadde.

Flere ante imidlertid at noe mistenkelig var i gjære, og gikk til politiet. Etter at etterforskningen startet i 2016, begynte ting å komme til overflaten.

Etter tiltalen skal de sju ha svindlet for 80 millioner euro - drøyt 860 millioner kroner. Mye av pengene er fortsatt sporløst forsvunnet.

En av de tiltalte skal ha sonet dommer for bedrageri tidligere. Han uttalte følgende i 2010, ifølge BBC:

- Enten har du talentet, eller så har du det ikke. Det er som berømte skuespillere. Når det gjelder meg... du kan si jeg har talent.

En dom i saken ventes i mars. Strafferammen er på 14 års fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer