Slik lurte «sint mobb» Wall Street

Gamestop-aksjen har skutt i været den siste uka, noe som har ført til at store hedgefond har tapt milliarder.

GAMESTOP: Da Gamestop-aksjen skjøt i været måtte hedgefondene kvitte seg med sine short-posisjoner, for å begrense tapet. Foto: Frederic J. Brown / AFP / NTB
GAMESTOP: Da Gamestop-aksjen skjøt i været måtte hedgefondene kvitte seg med sine short-posisjoner, for å begrense tapet. Foto: Frederic J. Brown / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag denne uka suste Gamestop-aksjen i været med et smell.

- Gamestonk! skrev Tesla-milliardæren Elon Musk på Twitter og la til en link til Reddit-tråden som har sendt Gamestop-aksjen til himmels.

Eksplosiv framgang

Tirsdag steg aksjekursen med 92,7 prosent. Kursen har vært oppe i 347,51 dollar, men så stupte kursen igjen.

Torsdag falt Gamestop med 44,3 prosent, men prisen steg kraftig igjen i etterhandelen samme dag. På tross av fallet torsdag hadde aksjen fremdeles gått opp 950 prosent i 2021, skriver CNN.

Og da markedene åpnet igjen fredag suste aksjen opp i over 370 dollar igjen, før aksjekursen endte på 325 dollar ved ukas slutt

I flere måneder har daytradere blitt oppfordret til å kjøpe Gamestop-aksjer, fordi kjeden, som i hovedsak driver fysiske butikker, har signalisert at de ønsker å utvide i digital retning.

Men svære hedgefond på Wall Street, som Citron Research og Melvin Capital har satset på at Gamestop ville synke i verdi.

Den siste uka har små privatinvestorer gått til angrep på aksjen på Reddit og begynt å hamstre den. I innlegg etter innlegg oppfordres folk til å kjøpe seg opp i selskapet.

Dette skjedde blant annet i det populære Reddit-forumet «wallstreetbeats», som har mer enn to millioner brukere.

Veddet mot hedgefond

Folkene som sitter på Reddit kjøpte det som heter call-opsjoner. Du kjøper opsjoner på aksjene, som koster mindre enn å kjøpe selve aksjen, men du får prisoppgangen ved å ha «opsjonen» til å kjøpe til en avtalt lavere pris. De tjener penger ved at aksjeprisen stiger.

I motsatt tilfelle har du put-opsjoner, som man også ofte bruker ved shorting av aksjer.

Det Reddit-brukere gjorde var på mange måter å vedde mot de store hedgefondene, som har shortet Gamestop-aksjer. Kort fortalt er shorting å vedde på kursfall og tjene penger på at aksjene faller.

Dette gjør man ved at man låner aksjer, som man så selger umiddelbart. På et tidspunkt må man gi tilbake aksjen man har lånt, og da må man kjøpe den tilbake fra markedet. Om prisen har falt, får man aksjen billigere, og man har tjent penger.

- Måtte selge

Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand, forklarer hvordan prisene kunne skyte så voldsomt i været.

Man kom nemlig i en situasjon som kalles «short squeeze».

- Call-opsjonene kjøper du via et meklerhus. Du kan kjøpe både aksjer og call-opsjoner der. Når det kjøpes via meklerhus, så må meklerhuset alltid kunne gjøre opp for seg. Meklerhuset må gå inn og kjøpe de underliggende aksjene, sier Chen.

Det fører til prisstigning, som igjen legger press på hedgefondene som har shortet Gamestop-aksjer.

- Hedgefondene, som taper, må kutte tapet, og selger. Det er også en selvforsterkende prismekanisme som driver prisene opp, sier Chen.

Årsaken er selvsagt at hedgefondene også må kjøpe tilbake de shortede aksjene, og skaper et ytterligere press på prisene.

«Sint mobb»

Konsekvensen av den enorme kursoppgangen så langt er at en rekke unge investorer har blitt rike, og at hedgefondene har tapt millioner på millioner av dollar.

Hedgefondet Melvin Capitol kvittet seg med sine shortposisjoner tirsdag ettermiddag etter å ha tatt et enormt tap, fortalte Andrew Ross Sorkin i Melvin Capital til CNBC tirsdag.

Hvor stort tapet er, er uvisst, men hedgefondet har avvist at de står overfor en konkurs.

Ifølge The Guardian har hedgefondene tapt til sammen 6 milliarder dollar på Gamestops prisoppgang.

En av dem som måtte selge unna for å begrense tapet denne uka er Andrew Left i hedgefondet Citron Research. Han mener aksjeprisen vil falle til 20 dollar raskt, og gikk hardt ut mot den «sinte mobben» som sto bak masseoppkjøpet av Gamestop-aksjer.

Kongress-sak

Bråket rundt Gamestop kommer også inn for den amerikanske Kongressen. Årsaken er at meklerhuset Robinhood la begrensninger på handelen med Gamestop-aksjen, samt flere andre aksjer, skriver CNN.

Det fikk mange til å anklage Robinhood for å løpe storkapitalens, hedgefondene på Wall Streets, ærend.

Noen timer etter at de ila handelsrestriksjonene, så Robinhood ut til å ha tatt til seg kritikken. I en bloggpost skriver de at denne avgjørelsen var en del av en risikostyring, og at den ikke ble tatt på ordre fra andre.

«Vi begynner å åpne for handel med noen av disse verdipapirene på en ansvarlig måte», skriver selskapet.

Det var også at Robinhood igjen åpnet for handel med Gamestop-aksjen som gjorde at den fredag igjen skjøt i været.

Den profilerte demokratiske kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez var en av dem som reagerte på Robinhoods avgjørelse om å begrense handelen i utgangspunktet.

«Dette er uakseptabelt. Vi må få vite mer om Robinhoods avgjørelse om å blokkere investorer fra å kjøpe aksjer, mens hedgefond fritt får handle aksjen», skriver Ocasio-Cortez.

Som medlem av finanskomiteen i Representantenes hus tar hun nå til ordre for en høring.

Oljefondet eide aksjer

Onsdag og torsdag var det også stadig flere som oppdaget at ved siste oppdatering, 31. desember 2019, sto oljefondet oppført med 2,75 prosent av aksjene i Gamestop.

Dersom oljefondet fremdeles hadde hatt like mange aksjer i selskapet da prisen skjøt i været hadde de kunnet sitte med en urealisert gevinst på 4,9 milliarder kroner på ei uke.

Men den gang ei. Under pressekonferansen der oljefondet la fram nøkkeltallene for 2020 kunne fondets sjef Nicolai Tangen fortelle at samtlige aksjer i Gamestop ble solgt i 2020.

Noen stor katastrofe er det nok ikke for oljefondet at de ikke fikk med seg prisoppgangen, da avkastningen ble på drøye 1000 milliarder kroner i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer