Russland

Slik overlever han sanksjonene

Gjennom enorme statlige investeringer har Vladimir Putins regime så langt klart å holde den russiske økonomien gående. Nå er det mørke faretegn på himmelen.

STIRRER: Slik reagerer Putin på dårlige nyheter fra fronten. Video: Expressen/Twitter. Reporter: Magnus Paus Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Da Russland angrep Ukraina i februar i fjor, utløste det ikke bare massiv internasjonal fordømmelse. Vesten innførte også ei lang liste med strenge sanksjoner mot Putin-regimet, oligarker og andre russiske interesser.

Det hele truet med å føre til en dramatisk kollaps i den russiske økonomien. Hittil har imidlertid Putin klar å holde fart i økonomien gjennom en voldsom vekst i eksporten av varer. Dette har gitt myndighetene og russiske selskaper en solid kapitalinnsprøytning, som så er blitt brukt til investeringer i Russland, skriver Bloomberg.

Økte

Mange selskaper har brukt store summer på å erstatte utenlandsk utstyr eller brukt penger på å bygge opp nye forsyningskjeder til alternative markeder. Opprinnelige anslag var at kapitalutgiftene i Russland ville synke med 20 prosent som følge av krigen i Ukraina og sanksjonene.

I stedet økte kapitalutgiftene til Russland med seks prosent i 2020, ifølge Bloomberg Economics.

Nå kan imidlertid framtida se mørkere ut.

Det er blitt stadig vanskeligere å eksportere varer. Den russiske sentralbanken og finansdepartementet anslår derfor det vil komme en svak nedgang i investeringene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.