Russland

Slik overlever han sanksjonene

Gjennom enorme statlige investeringer har Vladimir Putins regime så langt klart å holde den russiske økonomien gående. Nå er det mørke faretegn på himmelen.

STIRRER: Slik reagerer Putin på dårlige nyheter fra fronten. Video: Expressen/Twitter. Reporter: Magnus Paus Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Da Russland angrep Ukraina i februar i fjor, utløste det ikke bare massiv internasjonal fordømmelse. Vesten innførte også ei lang liste med strenge sanksjoner mot Putin-regimet, oligarker og andre russiske interesser.

Det hele truet med å føre til en dramatisk kollaps i den russiske økonomien. Hittil har imidlertid Putin klar å holde fart i økonomien gjennom en voldsom vekst i eksporten av varer. Dette har gitt myndighetene og russiske selskaper en solid kapitalinnsprøytning, som så er blitt brukt til investeringer i Russland, skriver Bloomberg.

Økte

Mange selskaper har brukt store summer på å erstatte utenlandsk utstyr eller brukt penger på å bygge opp nye forsyningskjeder til alternative markeder. Opprinnelige anslag var at kapitalutgiftene i Russland ville synke med 20 prosent som følge av krigen i Ukraina og sanksjonene.

I stedet økte kapitalutgiftene til Russland med seks prosent i 2020, ifølge Bloomberg Economics.

Nå kan imidlertid framtida se mørkere ut.

Det er blitt stadig vanskeligere å eksportere varer. Den russiske sentralbanken og finansdepartementet anslår derfor det vil komme en svak nedgang i investeringene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer