Russland

Slik overlever han sanksjonene

Gjennom enorme statlige investeringer har Vladimir Putins regime så langt klart å holde den russiske økonomien gående. Nå er det mørke faretegn på himmelen.

STIRRER: Slik reagerer Putin på dårlige nyheter fra fronten. Video: Expressen/Twitter. Reporter: Magnus Paus Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Da Russland angrep Ukraina i februar i fjor, utløste det ikke bare massiv internasjonal fordømmelse. Vesten innførte også ei lang liste med strenge sanksjoner mot Putin-regimet, oligarker og andre russiske interesser.

Det hele truet med å føre til en dramatisk kollaps i den russiske økonomien. Hittil har imidlertid Putin klar å holde fart i økonomien gjennom en voldsom vekst i eksporten av varer. Dette har gitt myndighetene og russiske selskaper en solid kapitalinnsprøytning, som så er blitt brukt til investeringer i Russland, skriver Bloomberg.

Økte

Mange selskaper har brukt store summer på å erstatte utenlandsk utstyr eller brukt penger på å bygge opp nye forsyningskjeder til alternative markeder. Opprinnelige anslag var at kapitalutgiftene i Russland ville synke med 20 prosent som følge av krigen i Ukraina og sanksjonene.

I stedet økte kapitalutgiftene til Russland med seks prosent i 2020, ifølge Bloomberg Economics.

Nå kan imidlertid framtida se mørkere ut.

Det er blitt stadig vanskeligere å eksportere varer. Den russiske sentralbanken og finansdepartementet anslår derfor det vil komme en svak nedgang i investeringene.

Bloomberg Economics spår at investeringene vil krympe med fem prosent i 2023. Det vil trolig bidra til at den russiske økonomien vil krympe med minst 1,5 prosent.

BAR OVERKROPP: Verdenslederne spøker om Putins bildeseanse i bar overkropp. Video: AP Vis mer

- Det ser ut som investeringer finansiert av myndighetene og statlige bedrifter vil vokse videre, men investeringene i privat sektor kommer til å synke, sier økonomien Olga Belenkaya i det russiske meklerhuset Finam.

Hun forklarer at mange selskaper investerte for å overleve i fjoråret, men at de nå må gjennom en «strukturell transformasjon».

Det endte med at produksjonen i Russland bare sank med to prosent. Det er lang mindre enn den økonomiske kollapsen som ble spådd etter invasjonen.

Putin-regimet er stadig omgitt av svært strenge sanksjoner. For å motvirke mangel på varer som følge av sanksjonene, har myndighetene finansiert og subsidiert mye ny forretningsvirksomhet.

Subsidier og støtteordninger

Maria Romanovskaya har begynt å produsere kosmetiske produkter etter at vestlige merkenavn har forlatt Russland.

- Det var noen gigantiske pengebeløp som ble flyttet på for å gjøre dette. Vi kvalifiserte for to programmer med statlig støtte, og vi søkte på ett, sier Romanovskaya til Bloomberg.

Hun er blant gründerne som nå håper på statlig pengestøtte etter at hun selv investerte sine egne penger i selskapet i fjor.

Også selskaper som det gigantiske russiske energiselskapet Gazprom var nødt til å ta grep etter sanksjonene. Mens mange av selskapets kunder i vest har forsvunnet, har selskapet doblet sine investeringer og særlig satset på å bygge ut infrastruktur slik at de kan levere mer olje og gass østover.

Situasjonen er liknende for flere selskaper.

Det er også forventet at kostnadene ved å stå så økonomisk isolert som Russland, vil øke over tid. Ettersom landet blir stadig mer avhengig av å produsere egne varer kan det føre til både dyrere og dårligere varer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer