Slik rammer flyforbudet

Ni fly fra Storbritannia til Norge er i første omgang berørt av reiseforbudet.

RAMMES: Flere hundre passasjerer rammes av regjeringens reiseforbud. Vi har oversikten. Foto: Kyrre Lien, NTB
RAMMES: Flere hundre passasjerer rammes av regjeringens reiseforbud. Vi har oversikten. Foto: Kyrre Lien, NTB Vis mer
Publisert

Mandag formiddag fulgte også Norge etter det flere EU-land allerede hadde besluttet, og innførte flyforbud og restriksjoner for reisende fra Storbritannia.

Bakgrunnen er spredningen av en ny mutasjon av coronaviruset, som er angitt å være 70 prosent mer smittsom enn den opprinnelige varianten.

I første omgang gjelder flyforbudet mellom Norge og Storbritannia i to døgn, men det kan bli forlenget.

Ni ankomster innstilt

Totalt er det planlagt ankomst for 21 fly fra Storbritannia i løpet av årets siste uke. Forbudet på de første 48 timene av uke 52 setter en stopper for passasjertrafikk for ni av disse ankomstene.

Dette er ankomstene som i utgangspunktet var satt opp denne uka:

Bergen:

  • Widerøe har satt opp to flyginger daglig fra Aberdeen til Bergen mandag, tirsdag og onsdag denne uka. Totalt seks.

Oslo:

  • British Airways har én planlagt flyging daglig fra London Heathrow til Oslo Lufthavn hver dag denne uka. Totalt fem.
  • Ryanair har én planlagt flyging fra Stanstead til Oslo Lufthavn onsdag og søndag denne uka. Totalt to.
  • SAS har én planlagt flyging fra London Heathrow til Oslo Lufthavn mandag, onsdag og søndag denne uka, samt én flyging fra Manchester onsdag og søndag. Totalt fem.

Stavanger:

  • SAS har én planlagt flyging fra Aberdeen til Stavanger mandag og tirsdag denne uka. Totalt to.

Avventer lille julaften

For Widerøes del betyr flyforbudet at dagens og morgendagens avgang fra Bergen til Aberdeen og hjem igjen, ikke kommer seg på vingene.

Totalt 67 Widerøe-passasjerer berøres.

- 11 passasjerer skulle reist til Aberdeen i dag og 30 skulle vært med hjem igjen til Norge. I morgen er det 17 passasjerer som hadde billett til Aberdeen og 9 passasjerer som skulle vært med hjem, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe til Børsen.

I tillegg skulle det vært med om lag et halvt tonn frakt hver vei på disse flygingene. Mye av dette skulle vært oljerelatert utstyr, men også en god del julegaver.

I tillegg er det mye hummer som er booket som frakt fra Aberdeen til Bergen den siste tiden, opplyser Widerøe til Børsen.

Avventer lille julaften

Hvorvidt det blir hummerkrise i Bergen gjenstår å se. Widerøe har ytterligere to avganger hver vei lille julaften som i skrivende stund ikke omfattes av flyforbudet på 48 timer.

-I øyeblikket er det til sammen 49 solgte billetter fra Bergen til Aberdeen og 49 reisende fra Aberdeen til Bergen på lille julaften. Slik det ser ut nå, går disse flyene som planlagt. Når det er sagt, Widerøe etterkommer alle pålegg, regler og anbefalinger fra myndighetene, sier Solli.

SAS flyr folk ut

Informasjonssjef John Eckhoff i SAS forteller at rundt 360 SAS-passasjerer blir rammet av regjeringens krisegrep.

- Det gjelder passasjerer fra både Manchester, London og Aberdeen, sier Eckhoff til Børsen.

SAS-flyene som går fra Norge til Storbritannia, fortsetter som planlagt med passasjerer.

- Så flyr vi dem kun med cargo tilbake.

- Blir SAS-ansatte rammet av de nye reglene?

- Nei. Flygingene er turnaround, som vil si at de lander og går tilbake til Norge uten at besetningen går i land, sier Eckhoff, og legger til at de ansatte derfor slipper unna karanteneplikt.

Flygingene er foreløpig ikke kansellert, og de rammede passasjerene må derfor vente litt til før de får informasjon fra SAS.

- Vi venter på beskjed fra myndighetene i de offisielle kanalene. Når vi får tilbakemelding om tidspunkt for når det inntrer og opphører, vil passasjerene få fortløpende beskjed, sier pressesjefen.

British Airways har ikke tallfestet hvor mange passasjerer som berøres.

Begrenset

Børsen har vært i kontakt med Oljefondet, som har rundt 100 ansatte i London. Ingen av disse blir umiddelbart berørt av reiseforbudet.

Equinor vurderer eventuelle konsekvenser, men sier at det foreløpig framstår som begrenset. Selskapet har fra før av redusert reisevirksomhet som følge av covid-19, og det er i tillegg redusert reisevirksomhet som følge av jula.

DNB sier til Børsen at de har et begrenset antall nordmenn ansatt ved sitt London-kontor. Storbanken viser til redusert reisevirksomhet og utstrakt bruk av hjemmekontor, som følge av coronakrisa, noe som gjør at reiseforbudet får begrensede konsekvenser.

Stein Lier Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri - der mange av medlemsbedriftene driver i eksportrettede virksomheter, sier følgende:

- Vi aksepterer at det kommer et innreiseforbud fra Storbritannia, nå er det viktig å få kontroll. Forbudet er midlertidig, og det vil ikke ramme så mange av våre bedrifter. Det viktigste nå er å få kontroll.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer