Slik rammer streiken deg

På søndag ble storstreik et faktum, og det kan få store konsekvenser for norske forbrukere.

IKKE PÅFYLL: Ringnes bryggerier blir hardt rammet av storstreiken. Foto: Berit Roald / NTB
IKKE PÅFYLL: Ringnes bryggerier blir hardt rammet av storstreiken. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag ettermiddag ble det klart at NHO og LO brøt lønnsforhandlingene hos Riksmekleren.

Flere titusener av norske arbeidere tas dermed ut i streik i en rekke bedrifter.

Her er en liste over bedriftene som tas ut i streik.

Hvis streiken skulle bli langvarig, kan det få store konsekvenser for forbrukerne.

Det tas ut folk i en rekke ulike bedrifter og sektorer, og alt fra tung industri til bryggerier rammes. Her er en oversikt over hvordan denne streiken kan ramme deg.

Vinmonopolet rammes

Vinmonopolet vil merke konsekvensene av streiken, bekrefter leder for kommunikasjon i Vinmonopolet, Kristin Welle-Strand.

Én av Vinmonopolets tre hovedleverandører, Vectura, er nemlig tatt ut i streik i den første streikerunden.

- Det kan påvirke oss ved at enkeltprodukter kan bli utsolgt, men det vil alltid være gode alternativer i alle varegruppene, sier Welle-Strand til Børsen.

Hun understreker at alle Vinmonopolets butikker vil holde åpent som normalt.

- Og det er én av tre hovedleverandører som er tatt ut i streik. De to andre leverer enn så lenge som normalt, sier Welle-Strand.

Dagbladets kommentator, Martine Aurdal, sier LO er god rustet til å kunne streike i lang tid med en stor streikekasse. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Diplom-Is: - Betydelig berørt

Det går mot varmere tider, og for mange betyr dette en ting; is. Men hvis streiken blir langvarig, må du kanskje være på vakt.

Produksjonen av Diplom-Is vil bli betydelig påvirket av storstreiken, det opplyser Mari Buer Ellestad, direktør strategi og kommunikasjon ved Diplom-Is.

- Vår produksjon og lager på Gjelleråsen vil bli betydelig berørt ved en eventuell streik. Mange av våre ansatte i produksjon og lager hører til omfangsområdet NNN, forteller hun til Dagbladets Børsen.

IKKE ENIGE: NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kom ikke til enighet under meklingen i lønnsoppgjøret for 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB
IKKE ENIGE: NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kom ikke til enighet under meklingen i lønnsoppgjøret for 2023. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Hun forteller at mange av deres arbeidere vil bli tatt ut i streik.

- En stor andel av vår bemanning vil bli tatt ut i streik, stor nok til at vi må redusere eller avslutte en del av vår produksjon. Lageret vil også bli berørt, ved at lagerlegging og pakking av produkter til distribusjon vil bli betydelig redusert.

Har sendt ut permitteringsvarsler

Ellestad sier Diplom-Is har vært forberedt på streiken.

- Vi har gjort forberedelser i forkant av meklingen. Det er sendt ut betinget permitteringsvarsel til alle i selskapet og det er drøftet med de tillitsvalgte nedkjøringsplaner i tilfelle en streik.

Det betyr at det er sendt ut et varsel om permitteringer, med en forutsatt betingelse at det blir streik. Ellestad forteller at Diplom-Is likevel ønsker å beholde sine ansatte

- Vi vil gjøre vårt ytterste for å holde i arbeid de medarbeiderne som ikke blir tatt ut i en streik.

Slik kan en storstreik påvirke Ola og Kari Nordmann. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Nidar: Stanser all produksjon

Storstreiken gjør også at godteriprodusenten Nidar stanser all produksjon av sjokolade og søtsaker fra og med mandag 17. april, melder nyhetsbyrået NTB.

Dette innebærer at det kan gå tomt for søtsaker som Smash, Stratos, Laban og Bamsemums i tiden fremover.

KAN FORSVINNE: Storstreiken fører til at Nidar stopper produksjonen av flere populære søtsaker. Foto:Mette Møller/Dagbladet / ALL OVER PRESS
KAN FORSVINNE: Storstreiken fører til at Nidar stopper produksjonen av flere populære søtsaker. Foto:Mette Møller/Dagbladet / ALL OVER PRESS Vis mer

- Grossistene henter fra lager. Det som står klart nå, vil de klare å hente ut, men også dem som jobber på lager tas ut i streiker, sier hovedtillitsvalgt for NNN i Nidar, Stig-Gøran Nilsen til NTB.

Ringnes: Får ikke påfyll av øl

Ringnes bryggerier er en av de bedriftene som nå blir rammet hardt av streiken.

- Vi har 500 ansatte som er organisert i NNN (Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, journ.anm.), og alle disse vil bli tatt ut i streik. Det fører til at vi ikke lenger kan fortsette med forsvarlig drift, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard til Dagbladet.

Det betyr at Ringnes stanser all produksjon og utlevering fra streikestart. Bruusgaard forteller at det hele er en svært lei situasjon, og at det naturlig nok kommer til å få konsekvenser for forbrukerne.

- Drikkevareseksjonen og ølkrana kommer sakte, men sikkert til å bli tømt. Akkurat når det blir tomt, tør jeg ikke spekulere på. Veldig mange butikker får jo også ukentlige leveranser, men nå blir det stopp. Det er det som er i butikkene som er tilgjengelig - det blir ikke noe påfyll foreløpig.

ØLSTANS: Flere av de ansatte på Ringnes bryggeris produksjonsanlegg på Gjelleråsen utenfor Oslo blir tatt ut i streik. Foto: Gunnar Lier / NTB
ØLSTANS: Flere av de ansatte på Ringnes bryggeris produksjonsanlegg på Gjelleråsen utenfor Oslo blir tatt ut i streik. Foto: Gunnar Lier / NTB Vis mer

Ruter i Oslo: Påvirker kollektivtilbudet

Kollektivtilbudet vil bli påvirket av streiken i flere deler av landet.

Ruter opplyser i en pressemelding at hurtigbåtene og noen avganger på linje B10, i Oslo, innstilles på grunn av streiken.

- Ruter forholder seg til spillereglene som gjelder ved en lovlig arbeidskonflikt som denne og har ikke mulighet til å sette inn ekstra kapasitet, skriver kollektivselskapet, som minner om at deres reisegaranti ikke gjelder i forbindelse med streik.

Buss, trikk, T-bane, øvrige båtlinjer og tog kjører som normalt. Tilrettelagt transport er heller ikke berørt av streiken.

Ruter opplyser at deres app ikke oppdateres i forbindelse med streiken.

Ikea: - Beklagelig

Også hos møbelgiganten IKEA vil flere ansatte bli tatt ut i streik

Det er IKEA Furuset, IKEA Slependen og Oslo planleggings - og bestillingspunkt, samt kundesenteret som i første omgang rammes av streiken, opplyser IKEA om i en pressemelding.

Fra og med mandag 17. april er om lag 600 organiserte IKEA-medarbeidere tatt ut i streik.

- Det er beklagelig at man ikke kom til enighet, sier Carl Aaby, administrerende direktør i IKEA Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer