Slik reagerer Hydro på Trump-beskjed

USA gjør endringer etter valutafall.

NYE AVGIFTER: Som følge av devaluering av lokal valuta i flere Sør-Amerikanske land, har president Donald Trump bestemt seg for å innføre toll på stål og aluminium. Foto: NTB scanpix
NYE AVGIFTER: Som følge av devaluering av lokal valuta i flere Sør-Amerikanske land, har president Donald Trump bestemt seg for å innføre toll på stål og aluminium. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

USAs president Donald Trump melder mandag ettermiddag at han kommer til å gjeninnføre toll på alt stål og aluminium som kommer fra Brasil og Argentina til landet. Det skyldes devaluering av valutaen i de to Sør-Amerikanske landene.

«The Federal Reserve (Sentralbanken, journ.anm.) burde gjøre dette så disse landene, som det er mange av, ikke utnytter seg av vår sterke dollar ved å devaluere valutaene deres mer», skriver presidenten på Twitter.

Han mener igjen at dette gjør det vanskelig for landets egne bønder og produsenter å eksportere sine egne varer.

Hydro-aksjen faller

Det tok ikke lang tid fra Trump trykket publiser på Twitter-meldingen, før fallet i Hydro-aksjen tiltok.

Én time etter Trumps melding var Hydro-aksjen ned 1,90 prosent.

Den norske aluminiumsgiganten har fabrikker i både Brasil og Argentina. Viktigst av de to landene er utvilsomt Brasil, som er selskapets viktigste kilde for råmateriale.

Inntil videre er imidlertid pulsen så vidt hevet hos Hydro.

VERDENS STØRSTE: Hydros aluminaraffineri Alunorte i Pará i Brasil er verdens største, og har enorm betydning for selskapet. Foto: Ricardo Moraes / Reuters / NTB Scanpix
VERDENS STØRSTE: Hydros aluminaraffineri Alunorte i Pará i Brasil er verdens største, og har enorm betydning for selskapet. Foto: Ricardo Moraes / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I Argentina har selskapet et anlegg som står for bearbeiding av metallet, som ifølge Hydro ikke rammes av tariffen.

- Det har ingen betydning for dette, da tariffen i hovedsak går på primæraluminium, sier Halvor Molland, informasjonsdirektør i Hydro, til Børsen.

Trumps ferske toll-varsel har ifølge Molland heller ikke noe å si for selskapets anlegg i Brasil.

- Dette endrer ikke noe direkte for oss. Men en potensiell eskalering av handelskrigen skaper usikkerhet og utrygghet i markedet, og det er negativt, sier Molland.

Han legger raskt til:

- Men når det gjelder vår produksjon, så vil ikke våre anlegg bli berørt av dette.

Molland viser til at Argentina har hatt en kvoteavtale med USA, og at de har vært unntatt tariff på aluminium. Brasil, som har hatt en tilsvarende kvote for stål, har ikke hatt et slikt unntak for aluminium. Molland forklarer derfor at produsentene allerede har måttet tilpasse seg, og at Trumps varslede stål- og aluminiumstoll ikke har noen direkte effekt på Hydro. Han gjentar likevel:

- Alt som kan oppfattes som en eskalering av en handelskrig er negativt for det makroøkonomiske bildet og aluminiumsbransjen.

Betraktelig fall

På et år har den brasilianske realen falt betraktelig, mens den argentinske pesoen også har hatt et dårlig år. I desember i fjor var 100 pesos verdt rundt 23 norske kroner, mens det nå bare er verdt 15.

I 2018 innførte han tolltariffer på både stål og aluminium. Tollsatsene den gang var på 25 prosent for stål og 10 prosent for aluminium. I fjor ble det estimert at inntektene fra dette dekket 4,1 prosent av det USA tjente på import.

The Guardian skriver at de nye tariffene er et slag i ansiktet til både Argentina og Brasil, som tidligere har bedt Det hvite hus om at slike tariffer ikke skulle innføres. I mai i fjor ble begge landene utelatt fra tariffene, som Trump altså nå har gjeninnført.

Brasil er verdens tredje største eksportør av stål til USA, så de nye tariffene kan ha konsekvenser for landets økonomi. Argentina produserer på sin side «bare» 0,5 prosent av alt stålet som importeres.

Formålet er å beskytte den amerikanske egenproduksjonen av stål og aluminium. Presidenten hevder at landene gjør sin egen valuta svakere for å få en fordel når det gjelder eksport.

I oktober i fjor uttalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide at tollen kan være i strid med Verdens handelsorganisasjon (WTO). Hun varslet at de ville gå til sak mot USA.

- Vi mener at USAs tilleggstoll på stål og aluminium er i strid med WTO-regelverket. WTOs tvisteløsningsmekanisme er den ordinære måten å løse uenighet på når man ikke har nådd fram via tvisteløsningskonsultasjoner. Derfor har vi, sammen med EU og flere andre, i dag bedt WTO om å opprette et tvisteløsningspanel om USAs tilleggstoll, uttalte hun den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer