Slik ruster de superrike seg

«Isolasjon» for noen av verdens rikeste betyr corona-tester i utlandet, private leger, personlige legemidler og underjordiske gjemmesteder.

ISOLERT: Disse tidligere hærvåpenbunkere til Vivos i Sør-Dakota i USA, er klare til bruk i et dommedagssamfunn. Foto: Scanpix
ISOLERT: Disse tidligere hærvåpenbunkere til Vivos i Sør-Dakota i USA, er klare til bruk i et dommedagssamfunn. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

I likhet med hundretusenvis av mennesker over hele verden, forbereder de superrike seg på å isolere seg i møte med en opptrapping av coronavirus-krisen.

Men planene deres strekker seg litt lengre utover lager av antibac og ferske tv-serier hjemme på sofaen.

Businessmagasinet Bloomberg oppgir at mens de fleste milliardærer, bankmenn og andre medlemmer av den amerikanske eliten forholder seg rolige, er andre engstelige.

- Absurde tilstander

- Det har vært nesten absurde tilstander her borte, sier Jordan Shlain, administrerende partner i Private Medical.

Selskapet har skaffet hundrevis heldekkende drakter som skal beskytte mot viruset til mange i de største amerikanske byene, som San Francisco, Los Angeles og New York.

- Vi må tigge, låne eller stjele. Vel, ikke stjele - tigge, låne og betale, sier han til Bloomberg.

De rike i USA har råd til å forberede seg på en pandemi med andre forutsetninger enn den gjennomsnittlige amerikaneren, med private flyturer, samtaler med verdensledende eksperter og tilgang på luksuriøs medisinsk behandling.

Ifølge BBC er etterspørselen etter privatfly nå så stor at selskapene sliter med å møte den. Kundegruppen ikke lenger bare de rikeste blant oss som ønsker å skjerme sine familier fra potensiell smitte, men også mennesker som rammes av flyselskapenes massekanselleringer, som vanligvis ville valgt rutefly.

Et «veldig enkelt» fly for fire passasjerer koster opp til 24 000 kroner per time. For et fly i mellomklassen til mellom åtte og ti personer må du ut med over 60 000 kroner i timen, skriver kanalen.

- Hvert fly er utstyrt med hygiene- og smittevernutstyr for passasjerer og personale, dersom det skulle bli nødvendig, sier Adam Twidell, administrerende direktør for privatflyselskapet PrivateFly, til The Guardian.

Han forsikrer samtidig om at kabinpersonalet blir temperatursjekket før hver avgang.

Store forskjeller

Verdens rikeste mennesker tar ifølge The Guardian, i bruk privatfly for å komme seg til avsidesliggende fritidsboliger, eller til spesiallagde katastrofebunkere i land som så langt ser ut til å ha unngått det verste corona-utbruddet.

Mange skal også ha personlige leger eller sykepleiere med på turene for å kunne behandle dem og deres familier der de er i tilfelle de blir smittet.

Tim Kruse, en lege i Aspen, Colorado, sier at de velstående ikke nødvendigvis vil ha tilgang til ting som den vanlige ikke har tilgang til.

- Men det har ikke stoppet dem fra å spørre om de kan få tak i en vaksine mot coronaviruset. Svaret er nei.

Antall smittede verden over er stadig økende. Det siste døgnet har tiltakene for hindre økende spredning av smitte blitt drastiske i Norge, og alle skoler og barnehager er stengt. Innreise- og karantenereglene er også blitt vesentlig strammet inn.

- Dette kommer til å ødelegge mange ekteskap blant de velstående. Mange av dem er vant til å reise mye, og tilbringer vanligvis ikke så mye tid sammen. Nå må de være masse sammen med den de er gift med, sier Mitchell Moss, som studerer bypolitikk og planlegging ved New York University.

Og den økonomiske frykten for hva pandemien kan komme til å koste verdensmarkedene, har vist seg på børsene verden over som den heftigste siden finanskrisen i 2008.

Privat testing

De velstående har også ifølge avisa inntatt private klinikker i London og andre steder verden over.

For å unngå overforbruk av testmateriell har National Health Service (NHS) i Storbritannia bestemt at man kun skal teste personer som potensielt har viruset. Altså, personer som har hatt nær kontakt med en bekreftet syk eller en som nylig har kommet hjem fra et land med høy forekomst av corona.

- Dette har ført til stor etterspørsel fra veldig velstående mennesker som spør om de kan betale for privat testing. Vi kan dessverre ikke tilby testing, fordi NHS har sagt at alle tester skal utføres sentralt av NHS eller Public Health England (PHE), sier Mark Ali, administrerende og medisinsk direktør for Private Harley Street Clinic.

Jewel Mullen, advokatfullmektig ved Universitetet i Texas ved Austins Dell Medical School, sier at millioner av amerikanere ikke har råd til å fylle på forsyninger, gå glipp av arbeid eller ha en fast lege å ringe til for å få gode råd.

Katastrofe i luksusvarehandelen

Der etterspørselen etter private fly og helsetjenester har skutt i været, står luksusmarkedet for øvrig framfor en real knekk. Ifølge Forbes er varehandelen i luksussegmentet spådd en nedgang i omsetning på mellom 331 og 441 milliarder kroner.

ANSIKTSMASKE: De moteinteresserte droppet ikke London Fashion Week, men stilte i stedet iført ansiktsmasker. Foto: Isabel Infantes / NTB Scanpix
ANSIKTSMASKE: De moteinteresserte droppet ikke London Fashion Week, men stilte i stedet iført ansiktsmasker. Foto: Isabel Infantes / NTB Scanpix Vis mer

- Det er en katastrofe for alle selskaper i sektoren, sier tidligere styreleder i LVMH Nord-Amerika.

Kina står alene for 40 prosent av den globale luksusindustrien. Italia, som også er hardt rammet, står for mye av produksjonen og turisthandelen.

I motsetning til den voldsomme butikkhandelen vi har sett i dagligvarehandelen er til lands, frykter mange ifølge magasinet smitte i butikkene. Andre ser ikke poenget med å kjøpe dyre klær og smykker når de ikke får vist det fram.

- Jeg vet bare ikke når mitt neste ball kommer til å bli, sier en finanskvinne de har snakket med.

Unntaket i dette segmentet er eksklusive ansiktsmasker, som er utsolgt verden over. Flere har satt seg opp på venteliste, og de er ventet å være tilbake i salgs i løpet av juli.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer