Slik samlet Aker støtte til oljepakka

Kjell Inge Røkkes Aker slo krisealarm og fikk advokatfirmaet Bahr til å lage en skatteplan for olje- og gassnæringa. Den ble seinere støttet av en samlet bransje - med full støtte fra LO og NHO.

VALHALL: Aker ber Stortinget gjøre endringer i regjeringens krisepakke for oljenæringen. Her fra Valhall-feltet i Nordsjøen, der Aker BP er operatør.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VALHALL: Aker ber Stortinget gjøre endringer i regjeringens krisepakke for oljenæringen. Her fra Valhall-feltet i Nordsjøen, der Aker BP er operatør. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På oppdrag fra Aker utarbeidet advokatfirmaet Bahr 24. mars i år et notat som beskriver behovet for midlertidige og omfattende endringer i det norske petroleumsskattesystemet.

Hensikten var å dempe krisa som coronapandemien har kastet olje- og gassnæringen og leverandørindustrien uti.

Forslaget skulle komme til å sette tonen for arbeidet med krisepakka for oljenæringa som regjeringen la fram samtidig med revidert nasjonalbudsjett denne uka.

Skatteutsettelse

Forslaget fra skatteekspertene i Bahr oppsummeres i fire punkter i notatet fra 24. mars som Dagbladet og Børsen har fått tilgang til. Konkret tas det til orde for en skatteutsettelse som skal frigjøre midler til nye investeringer og fortsatt aktivitet på norsk sokkel.

Ei drøy uke etterpå, den 3. april, legger bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass fram sitt forslag til endringer i petroleumsskattesystemet. Forslaget er så å si identisk med forslaget i Bahr-notatet fra 24. mars.

LO slutter samme dag, den 3. april, fullt og helt opp om det som heretter blir beskrevet som Norsk olje og gass sitt forslag. Det skjer etter møter i sammenslutningen Konkraft, der LO-forbundene Fellesforbundet og Industri Energi sitter sammen med nettopp Norsk olje og gass, NHO-organisasjonen Norsk Industri og Norges Rederiforbund.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer