Russland:

Slik skal de unngå dollar-blokade

Russland kjemper en innbitt kamp for å få betalt utenlandsgjelda si, men Vestens sanksjoner stikker stadig flere kjepper i hjulene.

FLERE UTFORDRINGER: Russlands allerede store utfordringer med å betale statsgjelda vokser. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / AP / NTB
FLERE UTFORDRINGER: Russlands allerede store utfordringer med å betale statsgjelda vokser. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten helt siden Russland gikk til brutal krig mot Ukraina har de kjempet for å få betalt statsgjelden sin. Flere frister har gått ut, og Russland har med nød og neppe unngått en mulig statsbankerott.

Men sanksjonene Vesten har innført gjør det stadig vanskeligere å få betalingene gjennom. Nylig ble det kjent at Russland hadde feilet med å betale renter på sitt ene lån, men det var likevel ikke stort nok beløp til at lånet ble kategorisert som misligholdt.

Det er ansett som stor risiko at landet misligholder gjelda si, men de har altså klart å holde hodet over vannet. Nå byr imidlertid et amerikansk lån på ekstra utfordringer.

Det amerikanske justisdepartementet stengte 25. mai et smutthull som tillot amerikanske investorer å få tilgang på pengene sine fra Russland. Det skjedde to dager før et forfall på 957 millioner kroner. Dersom man ikke klarer å betale lånet innen fristen, beløper det en 30 dagers utsettelsesfrist, og Russland jobber nå mot en tikkende klokke for å løse puslespillet.

Fredag 3. juni overførte Russlands finansdepartement 100 millioner dollar i renter for to obligasjonslån i euro. Betalingen ble gjort i rubler til Russlands innenlandske oppgjørshus, men pengene må finne veien til kontoene til de utenlandske obligasjonseierne for å unngå mislighold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.