Russland:

Slik skal de unngå dollar-blokade

Russland kjemper en innbitt kamp for å få betalt utenlandsgjelda si, men Vestens sanksjoner stikker stadig flere kjepper i hjulene.

FLERE UTFORDRINGER: Russlands allerede store utfordringer med å betale statsgjelda vokser. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / AP / NTB
FLERE UTFORDRINGER: Russlands allerede store utfordringer med å betale statsgjelda vokser. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesten helt siden Russland gikk til brutal krig mot Ukraina har de kjempet for å få betalt statsgjelden sin. Flere frister har gått ut, og Russland har med nød og neppe unngått en mulig statsbankerott.

Men sanksjonene Vesten har innført gjør det stadig vanskeligere å få betalingene gjennom. Nylig ble det kjent at Russland hadde feilet med å betale renter på sitt ene lån, men det var likevel ikke stort nok beløp til at lånet ble kategorisert som misligholdt.

Det er ansett som stor risiko at landet misligholder gjelda si, men de har altså klart å holde hodet over vannet. Nå byr imidlertid et amerikansk lån på ekstra utfordringer.

Det amerikanske justisdepartementet stengte 25. mai et smutthull som tillot amerikanske investorer å få tilgang på pengene sine fra Russland. Det skjedde to dager før et forfall på 957 millioner kroner. Dersom man ikke klarer å betale lånet innen fristen, beløper det en 30 dagers utsettelsesfrist, og Russland jobber nå mot en tikkende klokke for å løse puslespillet.

Fredag 3. juni overførte Russlands finansdepartement 100 millioner dollar i renter for to obligasjonslån i euro. Betalingen ble gjort i rubler til Russlands innenlandske oppgjørshus, men pengene må finne veien til kontoene til de utenlandske obligasjonseierne for å unngå mislighold.

RØMMER: Russlands invasjon av Ukraina har ribbet flere av Russlands oligarker for noen av deres største verdier. Men noen har klart å komme seg unna. Slik gjorde de det. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Investor-krav

Det mener finansminister Anton Siluanov å ha funnet en løsning på. CNBC skriver at han mandag fortalte til den russiske avisa Vedomosti at Russland vil fortsette å betale utenlandsgjelda si i rubler. Investorene må åpne kontoer for rubler og hard valuta (som euro og dollar) i russiske banker for å få pengene sine.

- Som å betale for gass i rubler - vi blir kreditert med utenlandsk valuta, også veksles den her mot rubler på vegne av gasskjøperen, og det er slik betalingen foregår, sa Siluanov mandag.

Med andre ord blir lånebetalingen gjort motsatt for å unngå sanksjonene. Russlands nasjonale oppgjørsdepot (NSD) er blant få russiske finansielle institusjoner som ikke er sanksjonert av USA, og oppgjørene med amerikanske investorer kan derfor i teorien gå gjennom den.

Tviler på plan

EU oppførte imidlertid institusjonen på svartelista si fredag, så denne løsningen gjør seg derfor ikke med europeiske investorer. Dessuten er det ikke gitt at investorene går med på Russlands plan. Det tviler seniorstrateg i BlueBay Asset, Timothy Ash, på.

- Jeg tror det er usannsynlig. Vi snakker om internasjonale selskaper, amerikanske banker, internasjonale banker, og dette er ganske perifert til syvende og sist. De kommer ikke til å ønske å ødelegge ryktet sitt eller utsette seg for etterlevelsesrisiko ved å gå gjennom denne prosessen for noen hundre millioner dollar. De vil ikke bli fanget av sekundære sanksjoner fra amerikanerne, sier han til CNBC.

Han understreker også at Russland allerede kan ha misligholdt to lån som forfalt i mars.

- På en eller annen måte kommer tauet til å ta slutt for russerne, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer