I dag trådte pristaket på russisk olje, som EU, G7 og Australia er enige om, i kraft.
Pristaket er på 60 dollar fatet, og betyr i praksis at dersom russisk olje selges for over den summen, så trer et forbud mot alle vestlige tjenester i forbindelse med frakta av denne olja i kraft.
Dette gjelder forsikring, finansiering og teknisk assistanse.
Også EU-forbudet mot import av russisk olje som fraktes sjøveien trådte i kraft i dag.
Uenighet om pristak
Det har vært stor strid om pristaket. Noen land, som for eksempel Hellas og andre shippingnasjoner, har ønsket et høyere tak, slik at det ikke skal ramme deres sjøfart for hardt.
Går eksporten av russisk olje kraftig ned, vil det føre til langt færre oppdrag for greske rederier.
Andre land igjen, som Polen og Ukraina, har ønsket seg et betydelig lavere pristak, ettersom de mener det må til for at det for alvor skal svi for russerne.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttalte blant annet at han ønsket seg et pristak på 30 dollar.
Har fått «skyggeflåte»
Uavhengig av det pristaket omsider endte opp med, har Russland tatt grep for å forsøke å komme seg unna det. Deres mål er åpenbart at olje kan fortsette og flyte ut av landet og bidra til helt essensiell finansiering av de russiske statsfinansene og krigen i Ukraina.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger