Putins innerste krets

Slik skjulte de rikdommen

Den innerste kretsen rundt Russlands president, Vladimir Putin, skal blant annet ha fått hjelp av et selskap på Seychellene til å skjule den massive rikdommen sin.

VAR NÆRE: Oligarken og grunnleggeren av Wagner-gruppa, Jevgenij Prigozjin, serverer Russlands daværende statsminister, Vladimir Putin, mat på restauranten sin utenfor Moskva i 2011. Tidligere i år omkom Prigoszjin i det som antas å være et russisk attentat. Nå kommer BBC med anklager om hvordan Prigozjin og andre i Putins innerste krets skal ha skjult rikdommen sin. Foto: AP Photo/File
VAR NÆRE: Oligarken og grunnleggeren av Wagner-gruppa, Jevgenij Prigozjin, serverer Russlands daværende statsminister, Vladimir Putin, mat på restauranten sin utenfor Moskva i 2011. Tidligere i år omkom Prigoszjin i det som antas å være et russisk attentat. Nå kommer BBC med anklager om hvordan Prigozjin og andre i Putins innerste krets skal ha skjult rikdommen sin. Foto: AP Photo/File Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Selskapet Alpha Consulting, som holder til på Seychellene, skal ha hjulpet den innerste kretsen rundt Russlands president Vladimir Putin med å skjule store verdi, ifølge BBC.

Blant annet skal selskapet ha hjulpet den nå avdøde oligarken og sjefen for Wagner-gruppa, Jevgenij Prigozjin, med å skjule en luksusyacht og et privatfly.

BBC opplyser at de har gransket tusenvis av selskapets dokumenter for å identifisere noen av personene, som tjente på arbeidet til Alpha Consulting.

Video fra det russiske statlige nyhetsbyrået Ria Novosti skal vise Jevgenij Prigozjin forlate hovedkvarteret til Wagner-gruppen i Rostov-na-Donu. Video: Ria Novosti Vis mer

Russisk attentat

Prigozjin var en oligark som grunnla leiesoldatorganisasjonen Wagner-gruppa, som blant annet har hatt en sentral rolle i den russiske krigføringen i Ukraina. Opprinnelig sto han Putin svært nær, men tidligere i år omkom Prigozjin i en flystyrt. Det antas at han ble gjenstand for et russisk attentat.

I 2019 ble selskapet hans, Beratex Group Ltd. pålagt sanksjoner fra USA fordi selskapet skjulte at han eide et privatfly og en luksusyacht.

Ifølge dokumenter, som lekket som en del av den internasjonale dokumentlekkasjen «Pandora papers» i 2021, hjalp Alpha Consulting til med å sette opp selskapet Beratex på Seychellene. Den skjulte eieren av selskapet ble avslørt som Prigozjins aldrende svigermor.

Også en nær venn av Putin og tidligere kommunikasjonsminister i Russland, Leonid Reiman, trekkes fram som en av Alpha Consultings klienter.

Smutthull

Alpha Consulting skal blant annet ha lyktes med sin virksomhet ved å bruke et smutthull i britisk lovgivning, som sørger for at eiere av selskap kan holde identiteten sin skjult. Selskapet fra Seychellene skal ha stiftet 927 såkalte begrensete partnerskap i England, Wales og Skottland. Slike partnerskap brukes i økende grad til hvitvasking av penger og annen kriminalitet, ifølge BBC.

Et av disse partnerskapene, Bianatta Trade LP, betalte i mars 2017 en amerikansk lobbyist på vegne av Lulzim Basha. Basha er leder for Albanias demokratiske parti. Lobbyisten sørget for at Basha fikk tilgang til republikanske politikere i USA. Blant annet fikk han tatt et bilde med daværende president, Donald Trump, som Basha seinere brukte i valgkampen. Han brukte også slagordet «Make Albania Great Again».

Ifølge Mother Jones mener amerikansk etterretning at Bashas valgkamp ble støttet i det skjulte av Russland med 500.000 dollar (om lag 5,5 millioner kroner). Basha selv benekter dette. Imidlertid viser lekkede dokumenter nå at Bianatta Trade eies av russeren Maxim Trofimets, ifølge BBC.

MØTTES: Lederen for Det demokratiske partiet i Albania, Lulzim Basha, traff USAs daværende president Donald Trump, under et arrangement i Wisconsin i mars 2017. Møtet skal, ifølge BBC, ha kommet i stand som følge av penger som ble betalt til en amerikansk lobbyist fra et britisk selskap med en hemmelig russisk eier. Foto: Albanias demokratiske parti
MØTTES: Lederen for Det demokratiske partiet i Albania, Lulzim Basha, traff USAs daværende president Donald Trump, under et arrangement i Wisconsin i mars 2017. Møtet skal, ifølge BBC, ha kommet i stand som følge av penger som ble betalt til en amerikansk lobbyist fra et britisk selskap med en hemmelig russisk eier. Foto: Albanias demokratiske parti Vis mer

- Følger loven

Alpha Consulting, som drives av den russiske forretningskvinnen Victoria Valkovskaya, sier til BBC at de ikke har gjort noe galt og følger gjeldende lover og regler.

- Vi følger alltid loven. Vår involvering i britiske begrensete partnerskap er begrenset til å gi råd og assistere med registrering, inkorporering og strukturering i tråd med britiske regler. Vi er ikke engasjert i, eller tar ansvar for styringen, operasjonene og beslutningene som våre klienter eller selskapene foretar, sier hun til den britiske kringkasteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer