Slik skjulte Statoil homo-hemmelighet

Avslørende detaljer i ny bok.

KARTLA LEGNING: Tre tiår etter at Statoil ble tatt med buksene nede for å ha kartlagt ansattes seksuelle legning, avdekkes detaljene om hvordan arbeidet ble rigget. Foto: NTB scanpix
KARTLA LEGNING: Tre tiår etter at Statoil ble tatt med buksene nede for å ha kartlagt ansattes seksuelle legning, avdekkes detaljene om hvordan arbeidet ble rigget. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En tilsynelatende vanntett dekkhistorie, skjulte budsjettposter og direkte rapporteringslinje til toppsjefen. Det høres ut som elementer hentet fra en spionroman.

Men kilden er hittil hemmeligstemplede interne notater fra daværende Statoil-sjef Harald Norvik til styreleder Jan Erik Langangen.

Den interne granskingsgruppa som konsernsjef Harald Norvik personlig håndplukket i 1988, skulle i utgangspunktet jakte på korrupsjon og avdekke kilder for lekkasjer.

Fire år senere ble det avslørt at det interne overvåkingspolitiet hadde registrert, kartlagt og listeført homofile medarbeidere.

Statoil måtte etter hvert godta et forelegg på 250 000 kroner for å ha holdt seg med et ulovlig dataarkiv. NRKs Dagsrevyen, som opprinnelig rullet opp saken, ble belønnet med Skup-diplom for undersøkende journalistikk året etter.

«Strengt hemmelig»

Men det er først nå, 27 år senere, at offentligheten får kjennskap til detaljene og hvilke grep som ble tatt for å holde interngranskingen hemmelig.

I boka «Giganten» med undertittelen «Fra Statoil til Equinor: Historien om selskapet som forandret Norge» kommer forfatteren Aage Storm Borchgrevink med flere nye detaljer om Statoils homokartlegging.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer