Slik skvises Putin: - Dødt marked

EU planlegger importforbud mot russisk olje, men den vestlige lysten på russisk olje er allerede på et veldig lavt nivå.

SKVISES: EU forsøker å skade Russlands evne til å finansiere sin egen krigføring ved å innføre importforbud på russisk olje. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB
SKVISES: EU forsøker å skade Russlands evne til å finansiere sin egen krigføring ved å innføre importforbud på russisk olje. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble det kjent at EU-kommisjonen ønsker å forby import av russisk olje i løpet av 2022.

Truer med veto

Veien dit er riktignok lang, ettersom blant annet Ungarn er svært kritiske til et forbud. De er svært avhengige av russisk olje, og har varslet at de vil nedlegge veto dersom forslaget blir lagt på bordet. Alle landene må stemme for forslaget for at det skal bli en realitet.

EU-kommisjonen har riktignok foreslått å gi Slovakia og Ungarn ett ekstra år på å innføre importstansen, men det holder ikke for de to landene.

Dermed kan det se ut som eneste veien ut av den knipa er at det forhandles fram et unntak for Ungarn, noe som beskrives som en høyst reel mulighet.

Målet med importforbudet, dersom det blir stemt gjennom i en eller annen form, er å begrense Russlands inntekter, og dermed også begrense Russlands muligheter til å finansiere egen krigføring.

Russland er svært avhengige av inntektene fra oljeeksporten. Oljeeksport utgjorde 45 prosent av Russlands totale inntekter i 2021.

«Ikke kraftfullt tiltak»

Hvorvidt et forbud nå faktisk vil gi Russland umiddelbare økonomiske problemer er mer usikkert, mener noen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer