Slik svarer han på kritikken

- Vi tar representantskapets merknader til etterretning.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sentralbanksjef Øystein Olsen og resten av Norges Banks hovedstyre får i dag krass kritikk av Norges Banks kontrollorgan representantskapet.

Mangelfull innsikt i Nicolai Tangens økonomiske investeringer i forkant av ansettelsen som ny sjef for oljefondet blir omtalt som svært uheldig av representantskapet.

Tar det med oss

Olsen svarer nå at hovedstyret merker seg kritikken og tar den til etterretning.

- Vi merker oss at representantskapet mener det er uheldig at ikke alle interessekonflikter mellom Tangens økonomi og rollen som daglig leder for NBIM (oljefondet) var avklart før ansettelsen, sier Olsen i en pressemelding.

- Vi vil ta merknadene med oss i arbeidet med ansettelsesavtalen, heter det videre.

Børsen stilte tidligere i dag flere spørsmål til Norges Bank, Olsen og Tangen etter representantskapets kritikk, men får til svar at det ikke vil bli gitt ytterligere kommentarer ut over den publiserte pressemeldingen.

Skal ikke ha kontroll

Olsen viser til hovedstyrets brev til representantskapet 29. april:

- Der adresserer hovedstyret hvorfor konkrete løsninger som skal sikre tilstrekkelig avstand først kunne komme på plass etter at ansettelsen var offentliggjort, skriver han mandag.

– Det pågår et arbeid for å sikre at det etableres nødvendig avstand mellom SPU (Statens pensjonsfond utland - oljefondet), AKO-systemet (Tangens selskapser) og Nicolai Tangens personlige formue. I tråd med premissene for hovedstyrets vedtak 24. mars, er utgangspunktet nettopp at Tangen ikke lenger skal ha kontroll over AKOs forvaltning, fortsetter Olsen.

Vil bli offentlig

Norges Bank gjentar at «relevante forhold vil inngå i ansettelsesavtalen for Nicolai Tangen som etter planen skal behandles i hovedstyret 27. mai».

- Ansettelsesavtalen vil bli offentlig, heter det i pressemeldingen fra Norges Bank.

– Vi tar representantskapets merknader til etterretning. Hovedstyret har i sitt brev 29. april sagt at vi vil vurdere behovet for å klargjøre aktuelle bestemmelser i bankens etiske regelverk, sier Øystein Olsen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer