Sveits:

Slik unngår de sjokkprisene

Mens Europa er i brytekamp mot en krakilsk prisvekst, kan Sveits lene seg tilbake i godstolen.

ISOLERT: Sveits, her ved alpelandsbyen St. Moritz, er nærmest skjermet fra prisveksten som herjer i Europa. Foto: Shutterstock / NTB
ISOLERT: Sveits, her ved alpelandsbyen St. Moritz, er nærmest skjermet fra prisveksten som herjer i Europa. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det siste året har bydd på stadig økte priser overalt i Europa, og sentralbankene forsøker å sable ned inflasjonen med knallharde rentehevinger.

Samtidig som den gjengse europeer ser lommeboka slunkne for å betale strøm, mat og drivstoff, ligger Sveits midt i sulamitten med skuldrene senket.

Landet har riktignok ikke hatt høyere prisvekst siden «Løvenes konge» kom ut, altså for 29 år siden, men 3,5 prosent blekner i forhold til snittet i eurosonen på 10,6 prosent.

- Fordi folk på snittet er ganske rike, er ikke matdelen i budsjettet så stor som det kanskje er i andre land, sier professor i økonomisk historie ved Universitetet i Zürich, Tobias Straumann, til CNBC.

Skjermet fra energikrigen

Det er imidlertid bare én av forklaringene på hvordan Sveits, som er plassert midt i smørøyet av Europa, holder stand mot inflasjonen.

SISTE: Kjell Inge Røkke har gjort det kjent at han flytter fra Norge til Sveits. Reporter: Edward Stenlund/Dagbladet TV Vis mer

En annen er at den sveitsiske francen, valutaen, holder seg svært sterk og stabil. Det skyldes blant annet at den kan lene seg på store reserver av gull, verdipapirer og andre finansielle verdier, skriver CNBC.

Sveits er også veldig avhengig av internasjonal handel, og importerer varer og tjenester for rundt 302 milliarder dollar årlig, hovedsakelig fra EU-land.

Med den sterke valutaen får de derfor lov til å kjøpe på billigsalg om dagen. Samtidig eksporteres klokker og legemidler til 305 milliarder dollar, skriver nettstedet.

Krigen i Ukraina, og vestlige sanksjoner mot angrepslandet Russland, har ført til en eksplosiv prisøkning på energi. Men med sine mer enn 1500 innsjøer kan Sveits i stor grad lene seg på vannkraft, og er dermed mindre avhengig av olje og gass, ifølge CNBC.

- Hjemsøkt

For de fleste sentralbanker er det gylne tallet to når det kommer til prosentvis prisvekst. For de fleste land ligger dette målet langt fram i tid. I Sveits anslår man imidlertid at prisveksten har dempet seg til dette innen neste år.

- Selv om vi får et slags resesjonsscenario, kommer folk fortsatt inn, noe som åpenbart stabiliserer etterspørselen, sier Straumann, og viser til den åpne ferdselen gjennom Europa.

Han forklarer at Sveits' økonomiske stabilitet er noe som har fått styrke seg over lang tid, og at andre land derfor ikke kan se ditover for en «quick fix». Blant annet peker han på Sveits' nasjonalisering av energiforsyningen, samtidig som andre land tydde til privatisering.

- På middels til lang sikt var det en veldig god idé. Men det er ikke veldig motstandsdyktig, og de er hjemsøkt av det nå. Samtidig sier mange at sveitserne er for konservative. Men jeg sier at i retrospekt var det et veldig godt valg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer