Sveits:

Slik unngår de sjokkprisene

Mens Europa er i brytekamp mot en krakilsk prisvekst, kan Sveits lene seg tilbake i godstolen.

ISOLERT: Sveits, her ved alpelandsbyen St. Moritz, er nærmest skjermet fra prisveksten som herjer i Europa. Foto: Shutterstock / NTB
ISOLERT: Sveits, her ved alpelandsbyen St. Moritz, er nærmest skjermet fra prisveksten som herjer i Europa. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det siste året har bydd på stadig økte priser overalt i Europa, og sentralbankene forsøker å sable ned inflasjonen med knallharde rentehevinger.

Samtidig som den gjengse europeer ser lommeboka slunkne for å betale strøm, mat og drivstoff, ligger Sveits midt i sulamitten med skuldrene senket.

Landet har riktignok ikke hatt høyere prisvekst siden «Løvenes konge» kom ut, altså for 29 år siden, men 3,5 prosent blekner i forhold til snittet i eurosonen på 10,6 prosent.

- Fordi folk på snittet er ganske rike, er ikke matdelen i budsjettet så stor som det kanskje er i andre land, sier professor i økonomisk historie ved Universitetet i Zürich, Tobias Straumann, til CNBC.

Skjermet fra energikrigen

Det er imidlertid bare én av forklaringene på hvordan Sveits, som er plassert midt i smørøyet av Europa, holder stand mot inflasjonen.

En annen er at den sveitsiske francen, valutaen, holder seg svært sterk og stabil. Det skyldes blant annet at den kan lene seg på store reserver av gull, verdipapirer og andre finansielle verdier, skriver CNBC.

Sveits er også veldig avhengig av internasjonal handel, og importerer varer og tjenester for rundt 302 milliarder dollar årlig, hovedsakelig fra EU-land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.