Skattelistene:

Slik utnyttes skattesystemet

En rekke milliardær-arvinger troner igjen på toppen av årets skattelister, og de siste åra har formuene deres svinget kraftig. Et smutthull i skattesystemet kan forklare den merkelige utviklingen.

UBEHAGELIG: Katharina Andresen regnes som en av Norges rikeste. Hos Skavlan snakker hun ut om hvordan hun taklet dette i barndommen. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kom skattelistene for 2019, som viser at seks av ti av de med de største formuene her til lands er arvinger. Helt øverst troner Salmar-arving Gustav Magnar Witzøe (27) med en formue på svimlende 20,9 milliarder.

En oversikt viser imidlertid at Witzøes formue de siste åra har vært alt annet enn stabil. De ferske tallene viser en økning på nesten 20 milliarder fra året før, og med det seiler 27-åringen opp som landets rikeste person.

Noen år tidligere lå formuen på 11 milliarder, før den falt til omtrent én milliard i 2017.

Noe av årsaken kan være et smutthull i skattesystemet, som nå har blitt tettet.

- Endrer strukturen

Grunnen til at formuen til Witzøe krympet med ti milliarder kroner i 2017 var en endring i selskapsstrukturen. Som følge av dette krympet også Witzøes skatteregning med rundt 220 millioner kroner på to år, ifølge DNs beregninger.

- Det har med omorganisering i kapitalstrukturen i selskapene å gjøre. Disse endringene slo gunstig ut, og var nærmest et hull i skattesystemet, sier Jarle Møen, professor ved Norges Handelshøyskole, til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.