Slik vil de påføre Erna nye nederlag

Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, SV og Sp - «firerbanden» på Stortinget - møtes kort tid etter at Erna Solberg (H) kommer til Stortinget. Da kan de påføre regjeringen nye nederlag.

MØTES MANDAG: «Firerbanden», bestående av Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, SV og Sp, kan påføre Erna Solberg nye nederlag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MØTES MANDAG: «Firerbanden», bestående av Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, SV og Sp, kan påføre Erna Solberg nye nederlag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fire partiene møtes igjen mandag klokka 15.00 etter at statsminister Erna Solberg (H) har vært i Stortinget og informert om corona- og smitteverntiltak.

Bare siden nyttår har de fire partiene presset regjeringen til å forlenge permitteringsordningen, utvide kompensasjonsordningen for bedrifter og forlenge dagpengeperioden og perioden med forhøyet dagpengesats.

Regjeringen vil først legge fram sin neste krisepakke 29. januar, nesten en måned etter de økte smitteverntiltakene som kom på nyåret. Det er ikke godt nok, mener de fire partiene.

- Det handler nå om å sette fart og få til raske tiltak for bedrifter som er veldig usikre på framtida. Problemet har hele tida vært at regjeringen innfører veldig strenge restriksjoner, og så kommer man lenge etterpå og forteller hva man stiller opp med. Det gir veldig uforutsigbarhet, både for dem som eier bedriftene, og for ansatte og mange har vært permittert lenge, sier Frp-nestleder og finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug.

Firerbanden fant sammen gjennom flere runder i fjor vår, mens Fremskrittspartiet gjorde opp både krisepakke og statsbudsjett med regjeringen i høst.

Fristilt Frp

Fremskrittspartiet er nå imidlertid fristilt i Stortinget og kan dermed danne flertall mot regjeringen, selv om det får budsjettmessige konsekvenser.

Det jobbes nå hardt inn mot morgendagen for å skape enighet mellom de fire partiene, slik at de kan fremme felles forslag i stortingssalen.

- Vi skal ha en økning av kompensasjonen. Vi skal få på plass en ordning for luftfarten. Studentene er hardt rammet, og vi har ønsket en studentmilliard. Lærlinger og selvstendig næringsdrivende trenger også bedre ordninger. Det er mange som er rammet som vi nå må hjelpe, sier Listhaug.

Tror på enighet

Dagbladet er kjent med at flere tiltak er på forhandlingsbordet når de fire partiene møtes:

  • Økning av kompensasjonsordningen.

Her kan de fire partiene instruere regjeringen til økt støtte til coronarammede bedrifter. Det kan enten gå på høyere kompensasjonsgrad eller at den gjøres mer omfattende.

Problemet de fire partiene står overfor i forhandlingene er hvor hardt Arbeiderpartiet og SV vil stå på kravet til bedriftene om ingen oppsigelser eller utbytte så lenge de mottar støtte. Dette er et krav Fremskrittspartiet er imot.

Det som gjør det lettere å kunne inngå et eventuelt kompromiss er muligheten til å fremme primærstandpunktet i Stortinget, der det vil gå tydelig fram hva man egentlig mener.

  • Økt støtte til studentene.

Dagbladet er kjent med at det ligger et forslag på bordet fra Arbeiderpartiet, men både SV og Frp har problemer med enkelte elementer.

Det er likevel en forventning om at partiene blir enige om økt støtte til studentene, som i stor grad ikke har fått noe støtte under coronapandemien.

  • Ferietillegg på dagpenger.

Både Arbeiderpartiet og SV ønsker å gjeninnføre ferietillegget på dagpenger. Fremskrittspartiet ønsker på sin side å forlenge permisjonsordningen til 1. oktober og mener dette delvis svarer ut behovet for en feriepengeutbetaling for ansatte som er rammet av coronakrisa.

Her kan partiene møtes ved å innføre en midlertidig ordning i sommer, siden ledigheten var ekstraordinær i fjor på grunn av corona.

  • Importsmitten

Både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet har høylytt kritisert regjeringen for manglende kontroll på grensene. Regjeringen innfører obligatorisk testing ved ankomst til Norge i ettermiddag, men her vil også de fire partiene se på forslag de kan stille for å hindre importsmitte.

- Det er viktig at vi tar ansvar på Stortinget for importsmitten, for her har ikke regjeringen kontroll. Importsmitten er absolutt på bordet, vi må få stanset den. Det er også en potensiell risiko for at folk går lei og ikke aksepterer strenge tiltak, mens det er lite kontroll med dem som slipper inn i landet. Det blir en viktig sak for Fremskrittspartiet, sier Listhaug.

- Dere blir enige om noe i dag?

- Det håper jeg. Absolutt.

Kompensasjonsordningen for luftfarten er Stortinget avventende til siden saken ligger på bordet i Næringsdepartementet.

Som Dagbladet skrev i går, er det enighet mellom Frp, Ap og Sp om at luftbransjen bør få en kompensasjonsordning.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer