Slik vinner Xi på krigen

Stormaktene styrker forholdet på en krig som Kina ikke ønsker, men heller ikke er tjent med å ta tydelig avstand fra.

MAKTDUO: Kinas president Xi Jinping (til høyre) og Russlands president Vladimir Putin hilser og hyller hverandre etter møte i St. Petersburg om økonomisk samarbeid i 2019. Foto: Dmitri Lovetsky, AP / NTB
MAKTDUO: Kinas president Xi Jinping (til høyre) og Russlands president Vladimir Putin hilser og hyller hverandre etter møte i St. Petersburg om økonomisk samarbeid i 2019. Foto: Dmitri Lovetsky, AP / NTB Vis mer
Publisert

- Svært urovekkende, sa Kinas leder Xi Jinping om krigen i Ukraina under en samtale med Tysklands statsminister Olaf Scholz og Frankrikes president Emmanuel Macron denne uka.

Samtidig antydet en kinesisk tjenestemann at Kina gjerne vil være «konstruktiv» i å fremme fredssamtaler mellom Russland og Ukraina, men uten å være konkret på om de er klare til å ta en framtredende meklerrolle.

PUTIN: Joschka Fisher, tidligere utenriksminister i Tyskland, møtte Dagbladet 10. mars. Han uttalte at slik slik bildet er nå vil Putin ikke bare ødelegge Ukraina, men også Russland. Foto: Edward Stenlund. Vis mer

Denne noe vage dobbeltheten viser seg også på andre arenaer, ikke minst i FN, der Kina har avstått fra å stemme over Russland-resolusjoner og dermed verken fordømt eller støttet Putins invasjon.

Fra vestlige land har det blitt uttrykt skuffelse over at Kina ikke har fordømt russernes invasjon i Ukraina. Det er det ingen grunn til å forvente at Kina ville gjøre, ifølge NTNU-professor og ekspert på internasjonal politikk, Jo Jakobsen.

Begrenset handel

- Kina er en alliert med Russland, og en stadig sterkere alliert. Dette i en situasjon som har utviklet seg til en rivalisering mellom stormaktene, som Kina på ingen måte ønsker, sier Jakobsen til Børsen.

Jakobsen ser tegn til at advarslene som flere eksperter allerede for ei uke siden presenterte, om at vestens sanksjoner mot Russland kan drive Putin nærmere Kina, nå er i ferd med å spille seg ut.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets har på sin side vist til at bare 2 prosent av Kinas samlede eksport går til Russland, noe han mener peker i retning av at Kina har betydelige interesser av å ikke binde seg veldig mye sterkere til Putins regime.

- Økonomisk sett er Russland uvesentlig for Kina, sa Andreassen til Børsen nylig.

Uten Russland stanser Kina

Professor Jakobsen, som har både Kina og Russland som spesialområder, vil gjerne utdype og nyansere dette bildet.

- Russland er en stormakt, selv om vesten for tida forsøker å spille dette ned ved å påpeke hvor små og ubetydelige Russland er økonomisk. Men i kraft av sin størrelse, plassering, naturressurser og sine atomvåpen er Russland en stormakt. Kina vet dette, sier Jakobsen, og føyer til:

- Så har Beijing en viss innflytelse over Moskva. Men de vet også at den er begrenset, og særlig i en sak som åpenbart er veldig viktig for Putin. Da viker andre hensyn. Så om Kina begynner å kritisere krigen åpenlyst, lager de en rift mot Russland i en allianse der de to stormaktene har en felles interesse av å stå sammen mot vesten.

NB! STERKE INNTRYKK: Rystende bilder fra hardt krigsrammede Mariupol viser hverdagen til de sivile. Flere forsøk på å etablere en humanitær korridor, slik at innbyggerne kan flykte, har mislykkes. Dette har ført til mangel på nødvendige varer og flere strømbrudd. Reporter: Jonas Gard Steen Andersen. Vis mer

- Men handelen mellom de to er jo begrenset?

- Kinas eksport til Russland består i stor grad av råvarer og ikke minst energi. Viktigheten kan ikke måles i prosentandeler av samlet handel med utlandet. Uten olje og gass fra Russland stanser Kina, sier Jakobsen.

Har en viss trening

Vestens sanksjoner mot Russland førte umiddelbart til at den russiske valutaen rubelen stupte i verdi, med påfølgende heving av styringsrenta og stigende priser for den jevne russer.

Sanksjonene har fått det glatte lag av kinesiske myndigheter.

- Å svinge sanksjonspisken ved hver eneste korsvei vil aldri bringe fred og sikkerhet. Det vil i stedet skape alvorlige vansker for økonomien og levekårene i landene som berøres, sa talsmannen Zhao Lijian fra kinesisk UD onsdag denne uka, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

- Kina vet utmerket godt at sanksjoner også kan ramme dem. I første omgang neppe i form av nye direkte sanksjoner, men indirekte, ved at USA sier «du handler med russere, da kan ikke vi handle med deg». Dette er noe kineserne er godt forberedt på, og dessuten godt øvd på, understreker Jakobsen.

Noe Kina ikke ønsker

På den annen side: Det autoritære kinesiske regimet hviler på to pilarer, understreker NTNU-professoren.

- Regimet bygger på nasjonalistfølelse og økonomisk vekst, noe de kontinuerlig har hatt gjennom de siste 25 åra. Stopper denne opp, frykter regimet press og motstand. Derfor har Kina et ubestridt ønske om en relativ stabil økonomisk verdensorden. Her er krigen et faremoment, noe Kina absolutt ikke ønsker.

- Så tilbake til utgangspunktet, hvorfor sier ikke Kina da tydeligere ifra til Putin?

- Den strategiske alliansen med Russland har forrang og ansees som viktigere enn det man håper vil være en kortsiktig økonomisk turbulens. For Beijing veier geopolitikk 75 prosent og økonomiske hensyn 25 prosent. Du skal heller ikke undervurdere at Kina har lang erfaring med å ikke være veldig tydelige i globale konflikter der de selv ikke spiller en direkte rolle, sier Jakobsen.

Fordel Kina

Kina har lange og vennlige forbindelser med både Russland og Ukraina. Er deres mulige rolle som mekler helt utspilt?

NATO: Jens Stoltenberg ble oppgitt da han ble spurt om NATO bør ta ansvar for Russlands krigføring, under Antalya Diplomacy Forum fredag 11. mars. Video: ADF Vis mer

- Kina er jo alliert med Russland, så balansemessig blir det en utfordring. Men de har ikke noen direkte rolle i konflikten, og de snakker med begge parter. Under normale omstendigheter har Kina en viss innflytelse over Russland. Så jeg tenker at de kan spille en slags rolle, om enn ikke som formell fredsmekler.

Jakobsen påpeker at selv i et slikt bilde, er det snakk om lange allianser, som tydelig styrkes og forsterkes.

- Krigen en fordel for Kina, om man kan bruke slike ord i denne situasjonen. Fordel, fordi Russland er blitt mer avhengige av Kina. Sanksjoner er enkle og raske å innføre, men tidkrevende å skru av. Det er ikke mulig å se for seg at dette vil normalisere seg i overskuelig framtid, lyder den dystre analysen fra professoren i internasjonal politikk, Jo Jakobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer