Slik vinner Xi på krigen

Stormaktene styrker forholdet på en krig som Kina ikke ønsker, men heller ikke er tjent med å ta tydelig avstand fra.

MAKTDUO: Kinas president Xi Jinping (til høyre) og Russlands president Vladimir Putin hilser og hyller hverandre etter møte i St. Petersburg om økonomisk samarbeid i 2019. Foto: Dmitri Lovetsky, AP / NTB
MAKTDUO: Kinas president Xi Jinping (til høyre) og Russlands president Vladimir Putin hilser og hyller hverandre etter møte i St. Petersburg om økonomisk samarbeid i 2019. Foto: Dmitri Lovetsky, AP / NTB Vis mer
Publisert

- Svært urovekkende, sa Kinas leder Xi Jinping om krigen i Ukraina under en samtale med Tysklands statsminister Olaf Scholz og Frankrikes president Emmanuel Macron denne uka.

Samtidig antydet en kinesisk tjenestemann at Kina gjerne vil være «konstruktiv» i å fremme fredssamtaler mellom Russland og Ukraina, men uten å være konkret på om de er klare til å ta en framtredende meklerrolle.

Denne noe vage dobbeltheten viser seg også på andre arenaer, ikke minst i FN, der Kina har avstått fra å stemme over Russland-resolusjoner og dermed verken fordømt eller støttet Putins invasjon.

Fra vestlige land har det blitt uttrykt skuffelse over at Kina ikke har fordømt russernes invasjon i Ukraina. Det er det ingen grunn til å forvente at Kina ville gjøre, ifølge NTNU-professor og ekspert på internasjonal politikk, Jo Jakobsen.

Begrenset handel

- Kina er en alliert med Russland, og en stadig sterkere alliert. Dette i en situasjon som har utviklet seg til en rivalisering mellom stormaktene, som Kina på ingen måte ønsker, sier Jakobsen til Børsen.

Jakobsen ser tegn til at advarslene som flere eksperter allerede for ei uke siden presenterte, om at vestens sanksjoner mot Russland kan drive Putin nærmere Kina, nå er i ferd med å spille seg ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer