Slipper skatt på milliardarven

Britene må skatte 40 prosent i arveavgift. Dronning Elizabeth II var en av Storbritannias rikeste, men sønn og tronarving Charles slipper å betale skatt på den enorme formuen.

KONGEFORDEL: Den nye britiske regenten kong Charles slipper å betale arveavgift på den store formuen som han nå overtar. Foto: Jane Barlow/Pool via REUTERS/File Photo
KONGEFORDEL: Den nye britiske regenten kong Charles slipper å betale arveavgift på den store formuen som han nå overtar. Foto: Jane Barlow/Pool via REUTERS/File Photo Vis mer
Publisert

8. september 2022 gikk dronning Elizabeth II bort. Den britiske monarken ble 96 år gammel, og regjerte i over 70 år.

Storbritannia hadde i forkant av dødsfallet utviklet en egen protokoll kalt «Operasjon London Bridge». Denne inneholder konkrete punkter om hvordan dødsfallet skal håndteres - alt fra hvordan folket skulle motta beskjeden og til hvordan millionarven skal fordeles.

Ved sin død var dronningen blant de rikeste i Storbritannia.

Kontroversielt fritak

Ifølge The Times hadde dronning Elizabeth II en privat formue på over 370 millioner pund i 2022, noe som tilsvarer nær 4,3 milliarder norske kroner. Nå som dronningen er død, blir disse verdiene arvet av kong Charles III.

Britiske borgere er pålagt å betale 40 prosent i arveavgift på beløper som overskrider en formue på 325 000 pund, inkludert eiendom. Den nye monarken slipper derimot billig unna.

I 1993 ble det signert en kontroversiell avtale mellom dronning Elizabeth II og den daværende konservative statsministeren John Major. Den sier at det ikke skal betales arveavgift på ressurser eid av monarken. Private eiendommer vil det derimot bli betalt arveavgift på - med mindre de er satt i et fond.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer