Slo alarm - nå jubler Elkjøp

- Det var absolutt krisemodus. Det er nok den mest usikre perioden jeg har vært gjennom.

PLANLA FOR KRISE: Elkjøp-sjefen planla for krise, men kan feire tidenes jubelår for elektronikkgiganten. Foto: Gorm Kallestad / NTB
PLANLA FOR KRISE: Elkjøp-sjefen planla for krise, men kan feire tidenes jubelår for elektronikkgiganten. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før det enorme omfanget av coronakrisa for alvor ble merket også her i Norge i midten av mars, ble det plukket opp dramatiske signaler fra resten av verden.

Rundt 50 dager etter de første mediemeldingene om utbruddet av en «mystisk ny sykdom» i den kinesiske byen Wuhan, kunne Børsen melde om krisetilstander fra flere verdenshjørner:

Flyselskaper hadde allerede kansellert mange titalls tusen flyginger. Kasinoer, kjøpesentre, kinoer og turistdestinasjoner hadde blitt stengt, passasjerer var isolert om bord i cruiseskip og en lang rekke kinesiske fabrikker hadde stengt eller bremset produksjonen merkbart.

Det siste ble varslet å ramme elektronikkbransjen ekstra hardt, også her i Norge.

Lagrene av datamaskiner, mobiltelefoner og TV-er kan kanskje vare i noen måneder til, men så kommer butikkene til å merke mangelen, advarte Stefan Westerberg, seniorøkonom ved Stockholms handelskammer, i februar.

- Lagrene er ikke uendelige. Mange er avhengige av øyeblikkelige forsyningskjeder - men de står stille eller går sakte i dag, sa han.

NHO: Leder, Ole Erik Almlid, påpeker at vi må ta høyde for at 2021 også blir et kriseår. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

Elkjøp la ikke skjul på at de fulgte situasjonen med bekymring.

Men ved utgangen av det som har vært et av de klart mest krevende åra for norsk næringsliv siden andre verdenskrig, er det lite ved tallene som tyder på at elektronikkgiganten ble rammet.

- Vi har et knallsterkt resultat i et krevende år, sier Fredrik Tønnesen, administrerende direktør i Elkjøp Norge, til Børsen.

Han kan vise til en omsetningsvekst i første halvår 2020 på hele 20 prosent, som tilsvarer 1,2 milliarder kroner.

- Det er ikke hverdagskost for oss. Det er en ganske unik situasjon både vi og bransjen har stått i siden mars. Det har vært en voldsom økning i etterspørsel for produktene vi selger, så vi har nok fått med oss en del gratis der, innrømmer Tønnesen.

Elektronikk er blant bransjene som har gjort det best under coronakrisen. Det er også ventet at den vil bli blant vinnerne i julehandele, sammen med andre varer som har gjort det bra tidligere i år også, som mat og drikke, lavprisbutikker og netthandel.

- Krisemodus

Det var på ingen som helst måte slike tall han hadde sett for seg da lederne i Elkjøp møttes for en samling i starten av mars.

Under samlingen skulle de egentlig snakke om hvordan de best kunne lykkes de neste åra. Men med en global pandemi som banket på døra, ble alle planer snudd på hodet.

JUBLER: Elkjøp-sjef Fredrik Tønnesen. Foto: Ketil Martinsen / Elkjøp
JUBLER: Elkjøp-sjef Fredrik Tønnesen. Foto: Ketil Martinsen / Elkjøp Vis mer

- Det var absolutt krisemodus. Det er nok den mest usikre perioden jeg har vært gjennom, forteller Elkjøp-sjefen.

Mannen med over 15 år i bransjen tenker tilbake på spørsmål som «Vil vi kunne holde åpent? Kommer kundene? Hva vil skje?»

- Vi måtte planlegge for scenarioer med 50 prosent fall i markedet, potensielle massepermisjoner - og hvordan vi skulle ivareta de ansatte. Vi var nok negative med tanke på hva som ville skje, men utfallet ble helt motsatt av hva vi forventet.

Helt utsolgt

For da Norge stengte ned og utallige nordmenn måtte omgjøre kjøkkenbord til hjemmekontor, fulgte et rush med kunder som skulle kjøpe både webkamera, skjermer, datamaskiner og annet utstyr.

- Det var også enorm interesse for frysere og frysebokser. Det fantes ikke en eneste til salgs i hele Norge. Så det var ikke bare dopapir som ble hamstret, det var nok en del mat også.

Det ble raskt klart at mange av kundene som plutselig ikke fant veien til landets fysiske butikker, fortsatte handlingen på nett. For Elkjøps del har det bidratt til en av selskapets beste perioder.

- Jeg har vært i elektronikkbransjen i snart 16 år, og har aldri sett noe liknende. Vanligvis vokser bransjen med 2,5 - 3 prosent årlig. Julehandelen, som vises fra 1. november til 12. desember viser en økning på 45 prosent i Norge. Jeg har aldri sett det før.

- Vi har hatt flaks

Men mens Elkjøp kan juble for knalltall, finnes det bedriftseiere og næringslivsaktører over hele landet som skriker etter krisehjelp.

- Det må jo føles underlig å kunne vise til slike tall, mens mange deler av norsk næringsliv kjemper mot konkurs?

- Det er klart det er det. Vi har helt klart hatt flaks med bransjen vi er i. Mens reiselivet, restauranter og utelivet sliter. Vi er veldig takknemlige for at vi er i den bransjen vi er i, forteller han og legger samtidig til en hyllest av sine egne:

TURISTKRISE: Havnesjef Kjell Jakobsen i Vestvågøy viser oss kaia som vanligvis myldrer av utenlandske turister. I år er det helt stille. Reporter: Øystein Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jeg må skryte av de 4000 sjelene og kollegene i Norge som har stått på gjennom denne perioden.

Selskapet har en bonusordning som er direkte koblet til salgstallene. Det har gitt noen pene summer til selskapets ansatte i år, skal vi tro toppsjefen.

- Vi har aldri før utbetalt så mye i bonus som vi har gjort fram mars og fram til nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer