Slo alarm: Bagatell løser krisefloke

Alarmen om trippel smell på kommunale krisepakker fikk næringsminister Iselin Nybø til å finne fram til en bagatell.

BAGATELL: Krisemilliarden som hardt coronarammede kommuner skal dele ut til lokalt næringsliv, skal ikke gi fratrekk i kompensasjonsordningen, forsikrer næringsminister Iselin Nybø. Foto: Geir Olsen / NTB
BAGATELL: Krisemilliarden som hardt coronarammede kommuner skal dele ut til lokalt næringsliv, skal ikke gi fratrekk i kompensasjonsordningen, forsikrer næringsminister Iselin Nybø. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

Da Stortinget i forrige uke jekket opp den kommunale krisepakka til 1 milliard kroner, gikk alarmen i deler av næringslivet.

Pengene skal gå til kommuner med særlig høy arbeidsledighet, og fordeles til bedrifter som er spesielt hardt rammet av lokale smitteverntiltak. Men ifølge handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon Virke kunne regnestykket utrolig nok ende i minus for bedriftene.

Med bistand fra revisorgiganten BDO påpekte Virke at kommunale krisepakker skal regnes som en del av bedriftens omsetning. Noe som kunne føre til at de fikk redusert coronatapet med så mye at de enten måtte betale tilbake mottatt støtte eller risikerte å havne helt utenfor den generelle kompensasjonsordningen.

- Det kan jo ikke være slik at penger som gis, dras inn igjen i en annen ordning, sa Ivar Horneland Kristiansen, administrerende direktør i handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon Virke, til Børsen.

- Funnet løsning

Sånn er det da heller ikke, beroliger nå næringsminister Iselin Nybø (V).

- Vi er klar over den problemstillingen som Virke påpeker, og den har vi nå funnet en løsning på, sier hun til Børsen.

I EØS-regelverket finnes det nemlig en åpning for noe som heter bagatellmessig støtte. Dette er støtte som ikke trenger å godkjennes av Eftas overvåkningsorgan ESA.

- Når pengene betales ut som bagatellmessig støtte, kommer det ikke til fradrag. Det er riktig nok en øvre grense på 2 millioner kroner, men i praksis vil det neppe være noe problem for de aller fleste, sier Nybø.

Øvre grense

Hun presiserer at det vil notifiseres en nasjonal ordning som kommunene kan slutte seg til dersom de vil betale ut støtte ut over den øvre grensa.

- Vi ser at det finnes noen tilfeller, for eksempel en nystartet bedrift som har falt helt utenfor kompensasjonsordningene fordi de ikke har hatt tidligere omsetning og dermed ikke noe grunnlag for å søke støtte, sier Nybø.

- Men for de aller fleste vil nok beløp under 2 millioner kroner være mest relevant i den kommunale ordningen, lyder næringsministerens vurdering.

I første omgang vil denne løsningen gjelde for kommunale krisepenger som betales ut nå i 2021.

Næringsministeren trekker fram en viktig detalj fra regelverket:

- For at støtten skal regnes som bagatellmessig, må den deles ut uspesifisert. Pengene kan ikke gå til det samme som man allerede har fått støtte for i kompensasjonsordningen. Det er fordi du ikke kan få støtte flere ganger til den samme utgiften.

- Fortsatt risiko

Virke venter fortsatt på svar fra Næringsdepartementet etter alarm-brevet til statsråden.

Men forelagt svaret Nybø gir Børsen, gir administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen uttrykk for blandede følelser. Han sier følgende i en e-post:

- Det er bra at næringsministeren oppklarer dette og sørger for å fjerne noe av usikkerheten for virksomhetene, selv om det hadde vært lettere for alle parter om det var gjort i forkant. Det er litt for enkelt å legge ansvaret på kommunene, og det er også en risiko for at enkelte virksomheter fortsatt kan falle utenfor ordningene. Vi kommer til å følge nøye med på dette videre, sånn at sårt tiltrengte midler kommer ut til virksomhetene så raskt som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer