Riksrevisjonen gjennomgår NSM-saken på nytt

Slo ikke alarm

Riksrevisjonen hadde intet å bemerke da de reviderte NSMs årsregnskap for 2022. I lys av låneskandalen, går nå Riksrevisjonen gjennom saken på nytt.

TAR GREP: Riksrevisjonen, her ved riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, går gjennom NSMs årsregnskap for 2022 på nytt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TAR GREP: Riksrevisjonen, her ved riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, går gjennom NSMs årsregnskap for 2022 på nytt. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg beklager det som har skjedd. Det er alvorlige regelbrudd, og jeg tar det hele og fulle ansvar for dem, skrev Sofie Nystrøm i en e-post til Børsen fredag.

Direktøren i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) hadde da bedt om å få fratre sin stilling med umiddelbar virkning.

Årsaken er at NSM har inngått en ulovlig låneavtale hos en privat utleier på 200 millioner kroner.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har bekreftet at dette lånet er hos Norwegian Property, mangemilliardær John Fredriksens eiendomsselskap.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl møter pressen etter at NSM-direktør Sofie Nystrøm har bedt om å fratre etter ulovlig låneavtale. Video: NTB. Vis mer

Fant ikke feil

I juni i år leverte Risksrevisjonen sin beretning om NSMs årsregnskap for 2022.

Kontrollmyndigheten hadde ingen betenkeligheter og konkluderte med at NSM har opptrådt «i samsvar med regelverket for økonomistyring i staten».

Dagbladet kontaktet først riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som sier at «Riksrevisjonen ikke kan si så mye nå», før han henviste til kontrollorganets kommunikasjonsleder «som håndterer saken for oss».

- Med en gang vi ble kjent med denne saken i går, satte vi i gang med å gå gjennom revisjonen og regnskapene på nytt. Det er vi nødt til, når vi får denne type informasjon, sier kommunikasjonssjef Siri Bentserud Wingerei i Riksrevisjonen til Dagbladet.

Varsler svar

- Burde den ulovlige låneavtalen ha blitt avdekket under Riksrevisjonens gjennomgang av NSM-regnskapene?

- Noen tror at en revisjon er fullstendig. Det er ikke sånn. Vi ser ikke på enhver kvittering. Så spørsmålet er om informasjon om dette ligger i regnskapene. Vi jobber fortsatt med vår gjennomgang, og tar sikte på å kunne gi våre vurderinger så raskt som mulig, men det blir nok først til uka, varsler Wingerei.

- Vi går gjennom revisjonen på nytt for å kvalitetssikre, og vi må se på tidslinjene, som også justisdepartementet er i gang med å gjøre, legger hun til, med henvisning til påstanden fra den avgåtte NSM-direktøren om at dette dreier seg om en praksis som har pågått siden 2014.

- Full tillit

Tidligere i dag kommenterte statsminister Jonas Gahr Støre skandalesaken for første gang.

Regjeringssjefen sier han har full tillit til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) i forbindelse med NSM-saken.

- Justisministeren håndterer nå en alvorlig sak. Jeg har full tillit til justisministeren, sier Støre til NTB.

Støre sier han ble orientert om saken i forrige uke.

På pressekonferansen fredag sa Mehl at det ble gjort en alvorlig feil da NSM tok opp det eksterne lånet på 200 millioner kroner.