- Slo lufta ut av oss

Grensehandelen ble brutalt rammet under pandemien. Nå viser tallene et nytt fall, men på Nordbysenteret er Maximat-sjefen optimist.

FÅ KUNDER: Grensehandelen krympet med ni av ti kroner under den verste coronaperioden - som illustrert her. Ifølge ferske tall fra DNB opplevde grensehandelen en ny smell i april - uten at Maximat på Nordbysenteret kjenner seg helt igjen i tallene. Foto: Elisabeth Dalsegg / Dagbladet
FÅ KUNDER: Grensehandelen krympet med ni av ti kroner under den verste coronaperioden - som illustrert her. Ifølge ferske tall fra DNB opplevde grensehandelen en ny smell i april - uten at Maximat på Nordbysenteret kjenner seg helt igjen i tallene. Foto: Elisabeth Dalsegg / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Tross dystre tall fra grensehandelen, er vi optimistiske, sier butikksjef på Maximat på Nordbysenteret, Ole Jørgen Lind.

Mandag rapporterte DNB at en svak norsk krone og høy prisvekst på matvarer i Sverige, for alvor begynner å bite på grensehandelen.

Ifølge storbanken falt antall handleturer til Sverige med hele 23 prosent i april mot april 2019 som var siste normalår før pandemien. Påska i år var samtidig 35 prosent svakere i år enn påska i 2019, skriver NTB.

- Vi har hatt to år med pandemi som virkelig slo lufta ut av oss, så selv om dette er høye tall, er det ikke slik at det rister i innvollene. På samme tid er vi ydmyke nok til å anerkjenne at det er en veldig dynamisk situasjon.

- Opp 300 prosent

Ifølge Lind har Maximat på Nordbysenteret opplevd en liten dupp i april, men ikke i nærheten av tallene DNB opererer med.

- Nordby har en sterk posisjon når det kommer til grensehandel. Isolert sett er vi fire prosent tilbake i april, men hvis vi ser på fjoråret og året før, ligger vi 25 prosent foran.

Han illustrerer videre:

- Tar vi utgangspunkt i 1. mai, lå den på en mandag i år, mens den i fjor lå på en søndag. Så her opplevde vi et hopp på 300 prosent sammenliknet med fjoråret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer