- Slo lufta ut av oss

Grensehandelen ble brutalt rammet under pandemien. Nå viser tallene et nytt fall, men på Nordbysenteret er Maximat-sjefen optimist.

FÅ KUNDER: Grensehandelen krympet med ni av ti kroner under den verste coronaperioden - som illustrert her. Ifølge ferske tall fra DNB opplevde grensehandelen en ny smell i april - uten at Maximat på Nordbysenteret kjenner seg helt igjen i tallene. Foto: Elisabeth Dalsegg / Dagbladet
FÅ KUNDER: Grensehandelen krympet med ni av ti kroner under den verste coronaperioden - som illustrert her. Ifølge ferske tall fra DNB opplevde grensehandelen en ny smell i april - uten at Maximat på Nordbysenteret kjenner seg helt igjen i tallene. Foto: Elisabeth Dalsegg / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Tross dystre tall fra grensehandelen, er vi optimistiske, sier butikksjef på Maximat på Nordbysenteret, Ole Jørgen Lind.

Mandag rapporterte DNB at en svak norsk krone og høy prisvekst på matvarer i Sverige, for alvor begynner å bite på grensehandelen.

Ifølge storbanken falt antall handleturer til Sverige med hele 23 prosent i april mot april 2019 som var siste normalår før pandemien. Påska i år var samtidig 35 prosent svakere i år enn påska i 2019, skriver NTB.

- Vi har hatt to år med pandemi som virkelig slo lufta ut av oss, så selv om dette er høye tall, er det ikke slik at det rister i innvollene. På samme tid er vi ydmyke nok til å anerkjenne at det er en veldig dynamisk situasjon.

- Opp 300 prosent

Ifølge Lind har Maximat på Nordbysenteret opplevd en liten dupp i april, men ikke i nærheten av tallene DNB opererer med.

- Nordby har en sterk posisjon når det kommer til grensehandel. Isolert sett er vi fire prosent tilbake i april, men hvis vi ser på fjoråret og året før, ligger vi 25 prosent foran.

Han illustrerer videre:

- Tar vi utgangspunkt i 1. mai, lå den på en mandag i år, mens den i fjor lå på en søndag. Så her opplevde vi et hopp på 300 prosent sammenliknet med fjoråret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.