Norsk sjømateksport

Slo spinnvill rekord: - Tidenes beste

Norge eksporterte sjømat for rekordsum i 2023. Den svake norske krona er medvirkende til milliardhoppet.

REKER: Sommerfavoritten ligger på en åttende plass blant de ti største artene målt i eksportverdi. Det ble eksportert reker for 1,3 milliarder kroner i 2023, en vekst på 8 prosent. Foto: NTB
REKER: Sommerfavoritten ligger på en åttende plass blant de ti største artene målt i eksportverdi. Det ble eksportert reker for 1,3 milliarder kroner i 2023, en vekst på 8 prosent. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Aldri før har eksportverdien av norsk sjømat vært høyere enn i 2023.

Totalt eksporterte Norge sjømat for 172 milliarder kroner i fjor. Det tilsvarer 39 millioner måltider hver eneste dag - året rundt.

Det er en økning på 20,7 milliarder kroner - eller 14 prosent - målt mot 2022, skriver Norges sjømatråd i en pressemelding.

- For alvor befestet seg

Administrerende direktør i Norges sjømatråd, Christian Chramer, sier 2023 ble «tidenes beste» verdimessige år for norsk sjømateksport.

- Sjømat er fortsatt en av Norges aller mest etterspurte globale handelsvarer og har for alvor befestet seg som landets nest største eksportprodukt, bak olje og gass.

Den kraftige kronesvekkelsen i fjor ga seg utslag i en solid verdivekst for sjømateksporten målt i norske kroner. Men betydelig mindre i euro og dollar.

- Det er den svake norske kronen og den generelle prisveksten i markedene som løftet verdien til et rekordhøyt nivå. Totalt bidro kronesvekkelsen til å øke eksportverdien med nesten 15 milliarder kroner i 2023, sier Chramer.

Norge eksporterte 2,8 millioner tonn sjømat i fjor, som er en nedgang på 5 prosent. Norges to største og viktigste arter, laks og torsk, opplevde begge et volumfall i fjor.

Bekymringer

Tross jubeltall mener Chramer det er viktig å minne om at det ikke er ensbetydende med solide bunnlinjer for sjømatselskapene.

- For mange av dem er det fortsatt krevende tider med økte kostnader, svekket kjøpekraft hos forbrukerne og et globalt konkurransebilde i endring. Norsk sjømat selger seg fortsatt ikke selv.

Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) trekker i samme pressemelding fram en bekymring for at nordmenn spiser mindre sjømat enn før.

- Vi må trappe opp innsatsen her hjemme, for vi har aldri spist mindre fisk enn i dag. Sjømat er både bærekraftig og sunt. Derfor må vi snu trenden og spise mer av det, lyder oppfordringen fra ministeren.