Slottsskandale: - Det er sinnssykt

Valdemars slott kan ende i tvangsoppløsning. Det får en dansk greve til å se rødt.

FAMILIESTRID: Slottet, som ble bygget i 1639, har vært i familien til søstrene Caroline Fleming og Louise Iuel Albinus siden 1676. Nå blåser det kraftig rundt veggene til godset. Foto: Andree Stephan / CC 3.0
FAMILIESTRID: Slottet, som ble bygget i 1639, har vært i familien til søstrene Caroline Fleming og Louise Iuel Albinus siden 1676. Nå blåser det kraftig rundt veggene til godset. Foto: Andree Stephan / CC 3.0 Vis mer
Publisert

Bekymringene fortsetter å øke rundt ærverdige Valdemars slott, som ligger ved Sydfyn i Danmark. I mai ble det kjent at den historiske eiendommen går ei usikker framtid i møte, som følge av en bitter familiestrid bak lukkede dører.

De to søstrene som eier prakttomta - den kjente tv-profilen Caroline Fleming og Louise Iuel Albinus - har ikke kommet til enighet om regnskapet for selskapet bak slottet, Valdemars Slot Gods AS.

Familiestriden er nå i ferd med å dytte slottet mot en tvangsoppløsning.

- Stor kulturskatt

Nå skriver danske BT at greven Christian Ahlefeldt-Laurvig har kastet seg inn i den betente situasjonen. Han satt inntil nylig i styret for selskapet som drifter Valdemars, og mener det er hårreisende at ingen nå tar ansvar for den historiske eiendommen.

- Jeg synes dette er veldig rart. Hvem bestemmer på Valdemars slott? Hvem sørger for at ting blir gjort?, sier Ahlefeldt-Laurvig til avisa.

IØYENFALLENDE: Involverte parter håper nå at roen skal senke seg over Kveldsroveien i Bærum kommune. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han følger opp:

- Faktum er at vi snakker om en av Danmarks største kulturskatter, og akkurat nå er det ingen som har ansvaret for noe. Det synes jeg er sinnssykt.

Bekymret for turistsesongen

Den danske greven var en av flere som måtte forlate sin post da slottet ble sendt til tvangsoppløsning i mai. Han er særlig frustrert over at eiendommen har havnet i denne situasjonen akkurat nå.

- Dette er ikke en fabrikk hvor du kan slå av maskinene og låse, for så å åpne igjen i august. Dette er en dynamisk virksomhet med skog, parker og hager. Egentlig skulle man åpnet for turistsesongen 24. juni, men hvem skal stå ansvarlig for det?

Allerede i 2018 kunne man lese om negativ egenkapital og høy milliongjeld for Valdemars Slot Gods AS. Selskapet bak slottet ble opprettet først i 2011, og har gått med dundrende underskudd år etter år.

Det har skapt ringvirkninger.

- Ulykkelig situasjon

Ifølge Berlingske skylles den bitre familiestriden at Caroline Fleming har mistet tilliten til søsteren og Nikolaj Albinus, som driver slottet som henholdsvis direktør og formann for selskapet.

Caroline Fleming har tidligere i år gitt uttrykk for, gjennom sin advokat, at hun var bekymret for om Louise og Nikolaj Albinus hadde brukt slottets økonomiske midler til private formål.

Nikolaj Albinus, som er gift med Louise Iuel Albinus, kaller det for en «ulykkelig situasjon»:

- Vi er selvfølgelig lei oss over denne situasjonen, men jeg er overbevist om at det er noe vi skal - og kan - løse internt i familien, skrev Nikolaj Albinus til Berlingske i mai.

Selv om Louise og Nikolaj Albinus skal ha utarbeidet et nytt regnskap for selskapet, vil Caroline Fleming altså ikke skrive under. Dersom selskapet ender i konkurs, risikerer Caroline Fleming og Louise Iuel Albinus å måtte selge slottet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer